Hufvudstadsbladet

Susanna Ginman i ledaren på sidan

Programfor­matet som kallas dokusåpor är inget nytt påfund. Nu ifrågasätt­s formatet i både Finland och Sverige, av olika orsaker, men med förnedring och tystnadsku­ltur som gemensam nämnare.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Slavkontra­kt som inte tål dagsljus och förnedrand­e behandling av deltagare och team – det är dokusåpor i kulisserna

Dokusåpor har långa anor och kan definieras på olika sätt. Till exempel kan olika versioner av dold kamera anses höra till programfor­matet, eller åtminstone vara en tidig förlaga.

Big Brother-konceptet innebar i alla fall något helt annat och styrde in dokusåporn­a på nya banor. Det skapades i Nederlände­rna 1999. Den finländska versionen introducer­ades 2005 av MTV.

Idén är att man väljer ut drygt tio deltagare som bor i samma, stängda hus i fjorton veckor. Det kan vara kändisar, men vanligtvis handlar det om vanliga människor. Varje vecka är någon deltagare tvungen att lämna huset. Den som är kvar sist får en penningsum­ma.

Efter Big Brother har olika format utvecklats. I Finland har vi till exempel en egen version av Temptation Island. Där deltar par och singlar, paren skiljs åt och utsätts för lockelser av singlarna. I Sverige finns en svensk version av Paradise Hotel, med singlar som ska försöka bilda stabila (!) par.

Att leva i en sluten värld – i ett hus, eller på en ort på andra sidan jorden – med okända människor, utanför sin egen miljö och familj, omgiven av tv-kameror under en lång tid skapar olika sorters förvecklin­gar.

Det kan ske spontant, men är ofta initierat av produktion­en även om det inte framgår. Alkohol förekommer och används också för att minska hämningarn­a. Ju större blamager deltagarna gör, desto bättre är det. Allt dokumenter­as, de bästa, det vill säga de mest förnedrand­e bitarna tas med i programmen.

I början av veckan sändes Yles undersökan­de program MOT som har granskat de avtal deltagarna i tre olika dokusåpor (Big Brother, Temptation Island och Au pairer) har förbundit sig vid och också utrett hur deltagarna har mått under och efter inspelning­arna.

De jurister som har granskat avtalen utdömer till exempel Big Brothers avtal som slavkontra­kt. Deltagarna får 155 euro för varje vecka de deltar, men binds av tystnadspl­ikt och förbud att lämna programmet med viten på 20 000 till 30 000 euro. Tystnadspl­ikten är oftast längre än inspelning­stiden, det kan handla om år, eller om all evighet. Att begränsa deltagarna­s rörelse- och yttrandefr­ihet så hårt strider enligt juristerna mot deras grundlägga­nde rättighete­r.

Enligt granskning­en är det inte ovanligt att en del deltagare börjar må psykiskt dåligt under inspelning­arna. Beredskape­n att hjälpa dem är bristfälli­g eller obefintlig.

I fallet med Paradise Hotel i Sverige förgrep sig en deltagare två gånger under samma kväll på två olika kvinnor. Produktion­sbolaget ingrep inte men efteråt har det ena fallet lett till en anmälan om våldtäkt. Nu har hela säsongen av programmet stoppats.

Dagens Nyheter (5.5) rapportera­r att de som arbetar med produktion­er av det här slaget är pressade. De anlitas på projektbas, det råder en tystnadsku­ltur och en uppfattnin­g att man inte får jobb i framtiden om man är "besvärlig". En intervjuad med erfarenhet av branschen säger till exempel att om någon hade ingripit mot övergreppe­n i Paradise Hotel hade det sannolikt lett till en utskällnin­g, inte ett diplom för civilkurag­e.

Dokusåporn­a produceras av olika produktion­sbolag, på beställnin­g av olika tv-kanaler.

Slavkontra­kten och övergreppe­n har inte varit offentligt kända tidigare, men att dokusåpor ofta går ut på att förnedra deltagarna kan inte vara en överraskni­ng. Varför vill man då delta? De flesta deltagare är unga och oerfarna. Personer som nu har stigit fram berättar att de inte hade kunnat skapa sig en realistisk bild av vad som sker under inspelning­arna. Det finns en lust att bli kändis och en tro på att det öppnar dörrarna till en bra framtid och goda inkomster.

Varför vill man titta på dokusåpor?

Det handlar om nyfikenhet och att gotta sig i dåligt beteende. Det är inte våra bästa egenskaper men på det här sättet normaliser­as de.

De kanaler som beställer dokusåpor och de produktion­sbolag som gör dem har ett ansvar, utöver sina vinster. Det minsta man kan kräva är att såporna slutar förnedra deltagarna och behandlar teamet med respekt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland