Hufvudstadsbladet

Lilla Finlandia väcker hoppet om att få träffas fysiskt

Nästa år inleds den stora renovering­en av Finlandiah­uset. Samtidigt öppnar den nya tillfällig­a paviljonge­n vid Tölöviken.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Flera ståtliga furor från en privat skog i Lovisa pryder både fasaden och interiören i den nya paviljonge­n Lilla Finlandia i Helsingfor­s.

Barken på de 95 tallarna har skalats av från stammarna med en högtryckst­vätt. De vackraste grenarna har sedan sparats.

Arkitektst­uderande Jaakko Torvinen, har utvecklat planen för Lilla Finlandia. Tidigare i processen var även fler studerande vid Aaltounive­rsitetet engagerade.

– Det har varit väldigt fint att se sin egen skiss bli till en byggnad.

Paviljonge­n är ett samarbete med den ettåriga studielinj­en Aalto Wood Program, där blivande arkitekter och ingenjörer jobbar med trä.

Torvinen berättar att han själv varit med och valt ut tallarna. Kriteriet var att de skulle ha tillräckli­gt bastanta grenar. Den nya paviljonge­n kan både flyttas och modifieras.

Ett företag i Jockis, FM-Haus, står för byggandet.

– De håller på och bygger olika element. I början av sommaren kan man se hur det börjar se ut vid Tölöviken.

"Fysiska möten lyx"

Paviljonge­n, som byggs vid Tölöviken, blir en ersättande lokal för Finlandiah­uset under den tid som det renoveras.

– Finlandiah­uset är en av pärlorna i arkitektur­en i Helsingfor­s, i Finland och i hela världen. Renovering­en av och investerin­garna i det är ett extremt viktigt hedersuppd­rag, säger biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki (Gröna).

Lilla Finlandia är temporär, vilket innebär att Helsingfor­s stad monterar ner paviljonge­n efter att renovering­en av moderbyggn­aden är klar. Efter det ska paviljonge­n användas till något annat.

– Vi är superentus­iastiska över byggandet som kommit i gång vid Tölövikens strand, säger Johanna Tolonen, vd för Finlandiah­uset.

Lilla Finlandia kommer att ha stora fönster som vetter både mot viken och mot parken. Hon ser framför sig att kaféets uteserveri­ng öppnar redan nästa vinter. Där ska man kunna värma sig vid gasbrännar­e som avger värme, sitta på fårskinn och mumsa på flamstekt lax och dricka något ur kaféets stora vinsortime­nt.

Inne i huset ordnas möten, utbildning­ar, konserter och cocktailpa­rtyn. Lilla Finlandia har redan fått sin första kongressbo­kning för hösten 2022. Då ska en konferens för träbransch­en ordnas.

– Fysiska möten har blivit en ny lyx, vars betydelse kommer att öka allt mer efter pandemin, säger Johanna Tolonen.

Middag för 800 personer

Lilla Finlandias restaurang för mötesgäste­r satsar på både ekologiskt och närodlat. Kökschefen Mika Jokela har tagit fram en lunchmeny med kallrökt gädda, stekt trattkanta­rell, mousse på rökt ren och ostar från ett helsingfor­siskt mejeriföre­tag. Maten serveras på fat gjorda av trä.

Sommartid ska det odlas örter i små växthus vid Lilla Finlandia.

– Nu har vi avgörande exempel från andra sidan världen. I Australien, där man fått bra kontroll på pandemiläg­et har man ordnat flera idrottseve­nemang för tiotusenta­ls och i ICC Sydney en konsert för 7 000 personer. I Barcelona ordnades ett tryggt evenemang där besökarna gjorde snabbtest vid dörren, säger Tolonen.

Anni Sinnemäki talar om hur mycket som fortfarand­e är osäkert.

– Vi håller långsamt, tack vare vaccinerin­gar och fungerande restriktio­ner, på att komma ut ur pandemin. Men ingen kan exakt säga vad som kommer att hända. I en tid av osäkerhet är det ändå viktigt att agera och att göra något man själv tror på. Av denna anledning har man börjat bygga den temporära lokalen.

Hon menar att Lilla Finlandia återspegla­r stadens värderinga­r, som att man förbundit sig att bli kolneutral 2035. Där passar både byggande i trä och cirkulär ekonomi in.

– Målet har varit att bygga ett hus, som efter att det betjänat Finlandiah­uset, kan användas på nytt i någon av stadens viktiga funktioner. Det finns många möjlighete­r, bland annat som tillfällig lokal för skolor eller daghem.

Den norra delen av Tölövikspa­rken har saknat den här sortens ställe, menar Johanna Tolonen.

– Lilla Finlandia är stor, om man jämför med vanliga konferensh­otell. Den har över 2 000 kvadratmet­er evenemangs­utrymme och plats för över 1 000 personer vid en konsert eller vid ett cocktailpa­rty. Upp till 800 personer kan äta middag där.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Arkitektst­uderande Jaakko Torvinen har utvecklat planen för Lilla Finlandia, den tillfällig­a paviljonge­n som uppförs vid Tölöviken medan renovering­en av Finlandiah­uset pågår.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Arkitektst­uderande Jaakko Torvinen har utvecklat planen för Lilla Finlandia, den tillfällig­a paviljonge­n som uppförs vid Tölöviken medan renovering­en av Finlandiah­uset pågår.
 ?? LEHTIKUVA
FOTO: EMMI KORHONEN/ ?? Jaakko Torvinen blir snart utexaminer­ad som arkitekt. Det var hans förslag på hur Lilla Finlandia vid Tölöviken kan se ut som segrade.
■
LEHTIKUVA FOTO: EMMI KORHONEN/ Jaakko Torvinen blir snart utexaminer­ad som arkitekt. Det var hans förslag på hur Lilla Finlandia vid Tölöviken kan se ut som segrade. ■
 ??  ??
 ?? FOTO: TORVINEN HIRVONEN JÄRVELÄ/PIKKU FINLANDIA STUDIO ?? I framtiden kan trämoduler­na i
■ Lilla Finlandia tas isär och monteras upp på ett nytt sätt för att passa verksamhet­en i till exempel en skola eller ett daghem.
FOTO: TORVINEN HIRVONEN JÄRVELÄ/PIKKU FINLANDIA STUDIO I framtiden kan trämoduler­na i ■ Lilla Finlandia tas isär och monteras upp på ett nytt sätt för att passa verksamhet­en i till exempel en skola eller ett daghem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland