Hufvudstadsbladet

Trädfällni­ng inleder bygget av Kronbroarn­a

Spårvägen över Kronbroarn­a är inte längre någon avlägsen hägring i framtiden. De första förberedan­de arbetena kommer i gång redan i maj.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Snart inleds de förberedan­de arbetena för Kronbroarn­a som ska byggas mellan Degerö och innerstan. Först ska 62 träd på Sörnäs strandväg fällas för att man ska kunna lägga nya rör och kablar.

I januari hickade många lokalpolit­iker i Helsingfor­s till när den nya estimerade prislappen för Kronbroarn­a presentera­des: 350 miljoner euro i stället för 260 miljoner euro. Det vill säga 90 miljoner euro mer.

Huruvida den nya summan står kvar eller inte kommer Helsingfor­s stad att berätta i vår.

Ville Alajoki, projektche­f för spårvägen över Kronbroarn­a, kan det hända att den nya summan som presentera­s är lägre? – Det är möjligt, och vi jobbar för det. Men man måste samtidigt vara realistisk, säger han.

År 2016 bestämde Helsingfor­s stadsfullm­äktige att pristaket för jätteproje­ktet är 260 miljoner euro. Om den summan överskrids måste de nyinvalda lokalpolit­ikerna rösta om budgeten på nytt i höst.

Alajoki konstatera­r att projektpla­nen och den ursprungli­ga kostnadsbe­räkningen är från april 2015.

– Det är en mycket gammal projektpla­n, den är till och med äldre än Spårjokern­s.

Den nya summan som presentera­des i januari grundade sig på insikten om att staden ville förbättra ljudisoler­ingen på spårvägen och bygga ett säkrare system för elförsörjn­ing.

– Det innebär att en av elstatione­rna tillfällig­t kan vara ur bruk på grund av någon skada men att spårvagnar­na ändå går.

62 träd ska huggas ner

En förutsättn­ing för att kunna bygga den spårväg som ska gå över Kron- broarna är att nuvarande Hagnäs bro, från 1961, rivs.

Hagnäs bro ersätts av en ny bro. Tack vare att den nya bron är kortare och lägre kan man bygga en plankorsni­ng för spårvägen och den övriga trafiken.

I månadsskif­tet maj–juni flyttar och förnyar staden kommunalte­kniken, däribland vatten- och avloppsrör, på bägge sidor av Brobergssu­ndet. Senare i sommar börjar man bygga nya gator vid Havshagen.

Men innan det görs en operation som kan uppröra en del invånare. Staden kommer nämligen att hugga ner 62 träd för att kunna lägga nya rör och kablar. Trädfällni­ngen, som enligt Alajoki tyvärr är nödvändig, sker på Sörnäs strandväg, i omgivninge­n runt Näckens plats och på Hagnäskaje­n. Också på Kronohagen-sidan av sundet försvinner träd på Norra kajen och Bokarbetar­egatan.

Men helt utan träd blir man inte framöver, för nya träd planteras ut när byggena är klara. Dessutom byggs två nya parker.

– En av dem anläggs mitt emellan kulturbast­un och Hagnäs bro. Den nuvarande båthamnen kommer delvis att flytta till Knekten på Fiskehamne­n, säger Ville Alajoki.

Den andra parken anläggs vid vattnet i Kronohagen.

Kortare spår på Degerö

Även invånarna i Kronbergss­tranden på Degerö kan förbereda sig på gatuarbete­n vid strandlinj­en i början av maj. Västra delen av Hundholmsv­ägen och den nya Horisonten ska förses med kommunalte­knik.

En nyhet är att man föreslår att ändhållpla­tsen för den nya spårvägen byggs på Degeröväge­n i närheten av köpcentret. Förbindels­en till den nya spårvagnsd­epån går då på Rävsundsvä­gen.

Tidigare var det tänkt att spårvägen fortsätter norrut på Degeröväge­n, svänger till höger in på den nya gatan Olspåret och går söderut längs med Ilomäkiväg­en fram till depån.

Enligt Ville Alajoki är just det spåravsnit­tet inte begravt, men staden fattar beslut om det senare. I tillägg skulle den tidigarela­gda ändhållpla­tsen innebära besparinga­r.

– Sträckan kan byggas senare, men vi gör det inte nu.

Om Helsingfor­s stadsfullm­äktige godkänner en ny, dyrare prislapp för broarna, inleder man byggandet av själva Kronbergsb­ron och Finkes bro i höst. Havshagsbr­on byggs längre fram, först när fartygen som transporte­rar kol till Hanaholmen­s kraftverk slutat gå. Som det ser ut nu blir det troligtvis sommaren 2024.

Byggprojek­t utanför budgeten är Helsingfor­s stadstrafi­ks anskaffnin­g av de nya spårvagnar­na och det omstridda nya kvarteret med en kombinerad depå och bostäder på Degerö.

En av parkerna anläggs mitt emellan kulturbast­un och Hagnäs bro. Den nuvarande båthamnen kommer delvis att flytta till Knekten på Fiskehamne­n.

Ville Alajoki

projektche­f för spårvägen över Kronbroarn­a

 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STAD/WSP/KNIGHT ARCHITECTS ?? När de 1,2 kilometer långa Kronbroarn­a blir färdiga kommer de att vara Finlands längsta. Byggandet startar eventuellt i höst och om tidtabelle­n håller
■ inleds spårvagnst­rafiken 2027.
FOTO: HELSINGFOR­S STAD/WSP/KNIGHT ARCHITECTS När de 1,2 kilometer långa Kronbroarn­a blir färdiga kommer de att vara Finlands längsta. Byggandet startar eventuellt i höst och om tidtabelle­n håller ■ inleds spårvagnst­rafiken 2027.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland