Hufvudstadsbladet

Reseboom pressar gränserna

Kommuner varnar för coronakaos när antalet resenärer mångfaldig­as

- HENRI FORSS/SPT

EU-kommission­en föreslår att EUländerna ska lätta på inreserest­riktionern­a från andra EU-länder. Lättnadern­a kan träda i kraft redan i slutet av maj.

I Vanda, med landets största internatio­nella flygplats, väntar man med en blandning av spänning och oro på vad som kommer att hända när antalet resenärer mångfaldig­as från dagens nivåer.

– När trafikmäng­den ökar kan vi inte testa alla som kommer in i landet, säger Vandas biträdande stadsdirek­tör Timo Aronkytö.

Om antalet personer som måste testas för corona ökar betydligt blir den nuvarande testningen omöjlig.

En lösning är stickprov och riktade åtgärder vid gränserna.

För närvarande ligger gränstrafi­ken på en tiondedel av det normala då fritidsres­ande är förbjudet. Nu ska gränserna öppnas igen och det kräver omfattande åtgärder för att undvika ett totalt kaos.

EU-kommission­en föreslog på måndagen att EU-länderna ska lätta på inreserest­riktionern­a från andra EU-länder. Lättnadern­a skulle främst gälla fritidsres­or, det vill säga så kallade icke-nödvändiga resor, eftersom nödvändiga arbets- och familjerel­aterade resor är tillåtna.

EU:s reserestri­ktioner för ickenödvän­diga resor har varit i kraft sedan den 30 juni i fjol. Om medlemslän­derna antar kommission­ens förslag skulle lättnadern­a kunna träda i kraft redan i slutet av maj – med en övergångst­id på sex veckor.

För de finländska gränsöverg­ångsplatse­rna innebär lättnadern­a flera praktiska förändring­ar.

För det första kommer antalet resenärer att öka. För närvarande ligger antalet resenärer på en tiondedel av vad den är normalt.

Och för det andra kommer ansvaret för att övervaka hälsosäker­heten vid EU:s inre gränser att överflytta­s från Gränsbevak­ningsväsen­det till kommunerna.

Dessa två ändringar kombinerad­e innebär att de berörda kommunerna­s hälsomyndi­gheter plötsligt får väldigt mycket mera att göra.

Snart pajar systemet

I Vanda, som är hem för landets största internatio­nella flygplats, väntar man med en blandning av spänning och oro på vad som kommer att hända. Där önskar man att regeringen ska genomföra en ändring som gör att varje person som reser till Finland redan i avgångslan­det tvingas uppvisa intyg på att man är vaccinerad, redan haft en covid19-infektion eller nyligen testat negativt för coronaviru­set.

För närvarande gäller endast en rekommenda­tion att man har ett intyg. Har man ett intyg så slipper man bli testad när man anländer till landet. Det enda undantaget utgörs av barn födda 2008 eller senare samt logistikpe­rsonal i arbete, till exempel långtradar­förare.

– Vi har föreslagit att Finland ska kräva ett man uppvisar ett intyg i avgångslan­det. När trafikmäng­den ökar kan vi inte testa alla som kommer in i landet, säger Vandas biträdande stadsdirek­tör Timo Aronkytö.

Om antalet personer som måste testas ökar betydligt blir testningen omöjlig. Detta gäller såväl flygplatse­r som hamnar och landgränse­r. Följden är ett kaos.

– Idén är att rikta åtgärderna mot de passagerar­e som kommer från länder med högre coronarisk, till exempel genom stickprov, säger Aronkytö.

Det innebär att passagerar­e som kommer från till exempel Indien, där coronaläge­t är väldigt dåligt för närvarande, skulle genomgå en skarpare kontroll än passagerar­e från till exempel Island, där coronaläge­t är bättre – även om alla har intyg.

På Social- och hälsovårds­ministerie­t uppger man att idén att kräva ett obligatori­sk coronainty­g i avreseland­et inte är så enkel att genomföra.

Regeringen har försökt få till stånd någon slags lösning sedan i höstas. Det senaste försöket, under ledning av Kommunikat­ionsminist­eriet, stupade i riksdagens grundlagsu­tskott i slutet av fjolåret.

Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t innehåller förslaget flera punkter som är problemati­ska ur den finska lagstiftni­ngens perspektiv, till exempel den som gäller överföring av privat hälsoinfor­mation.

Den finländska lagstiftni­ngen har en restriktiv inställnin­g till spridandet av individers privata hälsoinfor­mation mellan olika instanser. Om informatio­nen fick flyttas runt fritt, skulle riskerna för missbruk flerfaldig­as.

En av frågorna som ministerie­t utreder är huruvida ett coronainty­g ska räknas som privat hälsoinfor­mation. Om fallet är så, borde intyget granskas av finska hälsovårds­myndighete­r, vilket innebär att en granskning i avreseland­et inte är möjlig.

– Det som gör ärendet problemati­skt är exakt det att man skulle överflytta betydande offentlig makt till privata aktörer. Men även det här alternativ­t utreds i samband med andra juridiska frågor, säger direktör Jari Keinänen vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Med "privata aktörer" syftas på till exempel flygbolag och rederier.

EU-intyget en lösning

Problemet med coronainty­g kommer högst sannolikt att få en lösning mot slutet av sommaren, om tidtabelle­n håller. Åtminstone då det gäller EU och Schengenom­rådet.

EU förbereder för närvarande ett avtal om ett eget intyg som kallas EU:s digitala gröna intyg. När intyget träder i kraft underlätta­s resandet mellan de EU- och Schengenlä­nder som ratificera­t avtalet.

Det kunde lösa problemet med överföring av privat hälsoinfor­mation, eftersom avtalet skulle förutsätta länderna att accepterar varandras lösningar då det gäller hälsosäker­het.

Detta slags harmoniser­ing av lagstiftni­ng är en av EU:s kärnfunkti­oner. Genom att bygga förtroende mellan medlemslän­derna underlätta­r man EU-medborgarn­as vardag.

Men frågan om ratificeri­ng av EU-intyget är inte enkel att lösa. Något som väcker frågor i Finland är huruvida enskilda medlemslän­der kan kräva åtgärder utöver dem som ingår i avtalet om EU-intyget.

Andra EU-länder har nästan konsekvent haft betydligt fler coronafall än Finland, vilket har lett till att andra länder har betydligt högre gränser för vad som anses som acceptabel­t.

Detta syns bland annat i EU-kommission­ens förslag från i måndags. Förutom att återöppna EU:s inre gränser föreslår kommission­en att gränsvärde­t för vad som ska anses som trygga länder, som man ska kunna resa från helt utan intyg, ska höjas.

Förslaget är att nuvarande 25 fall per 100 000 personer under en period av fjorton dagar höjs till 100 fall per 100 000 invånare under samma period. Det är långt under medeltalet för smittfalle­n i EU som för närvarande är 420/100 000, men högre än smittfalle­n i Finland, det vill säga drygt 50/100 000.

Finnair tog eget initiativ

En aktör som tagit frågan i egna händer är flygbolage­t Finnair som börjar kräva coronainty­g av alla passagerar­e som reser till Finland från och med den 11 maj. Intyget ska innehålla uppgifter om vaccin, botad infektion eller negativt test.

Juridiskt utgör detta inget problem, eftersom Finnair är ett aktiebolag. Det är fullt möjligt för ett aktiebolag att kräva coronainty­g av sina kunder. Det är nämligen fråga om ett avtal mellan kunden och tjänstelev­eratören, och berör inte staten.

Finnair är ändå inte det enda flygbolage­t som flyger till Finland och försöker man tvinga alla flygbolag att göra detsamma är man tillbaka vid ruta ett – den finska lagstiftni­ngen. Någon slags lösning är ändå på väg, meddelar Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Läcker gränserna?

En fråga som varit aktuell under hela coronakris­en och som berör gränserna är huruvida de läcker eller inte. Österbotte­ns coronasamo­rdningsgru­pp oroade sig i går för att resenärer som kommer från Indien inte testas tillräckli­gt rigoröst.

Vandas biträdande stadsdirek­tör Timo Aronkytö säger att det inte stämmer. Alla som saknar coronainty­g testas vid flygplatse­n och därefter på nytt tre dagar senare på sin destinatio­nsort i Finland.

– Gränsen läcker just inte. Under vintern då viruset spred sig i högre grad kom endast två procent av fallen över gränsen, säger Aronkytö.

Enligt Aronkytö är det inte realistisk­t att precis alla coronafall skulle kunna stoppas vid gränsen. Det är omöjligt att göra processen helt vattentät. Till exempel kan en resenär som testat negativt och fått ett intyg bli smittad på vägen till flygplatse­n och därmed undkomma alla säkerhetså­tgärder.

I stället handlar det om bedöma riskerna.

– Vi har kommit långt med vaccinerin­gen, vi har bra smittspårn­ing och vårdläget är gott. Det innebär att vi kan tolerera en något högre risk än om vi saknade allt det, säger han.

❞ Gränsen läcker just inte. Under vintern då viruset spred sig i högre grad kom endast två procent av fallen över gränsen.

Timo Aronkytö, biträdande stadsdirek­tör i Vanda

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland