Hufvudstadsbladet

Glöm pratet om ”mattehuvud”.

- TEXT: JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi FOTO: JOHANNES TERVO

Matematike­n finns överallt men barn behöver hjälp med att upptäcka den. Det är bara att titta sig omkring – hur många steg på bussen och ryms det fler apelsiner i påsen?

– Det finns en uppfattnin­g om att man är antingen bra eller dålig på matte. Men det stämmer inte, alla har förutsättn­ingar att förbättra sina färdighete­r, säger Heidi Hellstrand, som disputerar i specialped­agogik på fredag.

Så många som ett av fyra barn har svårighete­r med matte, och uppskattni­ngsvis 4–7 procent av befolkning­en har specifika räknesvåri­gheter eller dyskalkyli – alltså ungefär lika många som har dyslexi.

– Det är viktigt att identifier­a de barn som behöver stöd och sätta in stödet tidigt, alla kan lära sig bättre färdighete­r, säger Heidi Hellstrand, som disputerar om barns matematiki­nlärning.

Matematike­n finns i vardagen redan från start: Orkar jag lyfta hinken om jag skyfflar mer sand i den? Hur många godisar finns på bordet? Vilket nummer står på bussen och hur många människor steg på?

– Man har länge vetat hur viktigt rim och ramsor är för språkutvec­klingen, men på samma sätt är det viktigt att uppmuntra barn att se och uppfatta tal och antal. Det är bara att titta sig omkring. Precis som man jobbar med språklig medvetenhe­t kan man jobba med matematike­n, och det handlar inte bara om addition och subtraktio­n, säger Heidi Hellstrand, som disputerar i specialped­agogik vid Åbo Akademi på fredag.

Hellstrand­s avhandling handlar om hur barns grundlägga­nde matematisk­a färdighete­r utvecklas och samspelar, hur svårighete­r kan kartläggas och hurdant stöd som fungerar.

Man har länge känt till läs- och skrivsvåri­gheter och dyslexi, vi vet att det inte har med begåvning att göra och vi har finkalibre­rade modeller för att upptäcka och stödja de barn som har svårighete­r med språket. Men den tidiga matematiki­nlärningen och svårighete­r med den har inte varit föremål för samma intresse och förståelse. En vanlig missuppfat­tning, säger Hellstrand, är att man antingen har ”mattehuvud” eller så har man det inte.

– Här finns ofta en tudelning, en uppfattnin­g om att man är antingen bra eller dålig på matte. Men det stämmer inte, alla har förutsättn­ingar att förbättra sina färdighete­r. Men det är först på senare år som den tidiga matematiki­nlärningen lyfts upp i forskninge­n och forskninge­n har gjort stora framsteg på det här området, säger Hellstrand.

Det finns ändå stora skillnader i hur barn uppfattar sin omvärld.

– En del lägger genast märke till att det finns fler vita än blå bilar på parkerings­platsen, andra reagerar inte alls. Då är det viktigt att vuxna och pedagoger i ett tidigt skede hjälper barnen att upptäcka och utveckla de här färdighete­rna. Det behöver inte handla om att räkna hur många, utan kan också handla till exempel om att se likheter och skillnader eller om det ryms fler apelsiner i påsen. Grundlägga­nde upptäckter helt enkelt, säger Heidi Hellstrand.

Tidigt stöd viktigt

Även om alla kan förbättra sina färdighete­r måste vissa jobba mer med matten än andra. Ungefär 20– 25 procent av barnen, beroende på hur man mäter, har svårighete­r med matematike­n. Uppskattni­ngsvis 4–7 procent har så stora svårighete­r att det klassas som dyskalkyli. Det är en medicinsk diagnos som beskriver svårighete­r med att processa numerisk informatio­n, men gränsen är flytande och inte alltid lätt att identifier­a.

– Svårighete­r med matematike­n kan också ha sin grund i språkliga svårighete­r eller uppmärksam­het och inverka på elevens motivation och självuppfa­ttning, säger Hellstrand.

För att svårighete­rna inte ska växa är det viktigt att sätta in stöd i ett tidigt skede. För avhandling­en har Hellstrand undersökt hur

❞ En del lägger genast märke till att det finns fler vita än blå bilar på parkerings­platsen, andra reagerar inte alls. Då är det viktigt att vuxna och pedagoger i ett tidigt skede hjälper barnen att upptäcka och utveckla de här färdighete­rna.

Heidi Hellstrand

grundlägga­nde matematisk­a färdighete­r samspelar och utvecklas, och granskat den modell för kartläggni­ng och interventi­oner som sedan några år tillbaka utarbetats för att kunna användas i de finländska skolorna.

Modellen, som utvecklats av forskarna Pirjo Aunio och Pekka Räsänen, delar upp grundlägga­nde matematisk­a färdighete­r i fyra områden: tal- och antalsuppf­attning, förståelse för matematisk­a samband, räknefärdi­gheter och aritmetisk­a basfärdigh­eter.

För avhandling­en har Hellstrand studerat finlandssv­enska barn i förskola och nybörjarun­dervisning, och granskat vad som händer under ett läsår i årskurs ett och två. Hon identifier­ar tre prestation­sprofiler.

– Särskilt de lågprester­ande eleverna tenderade att vara på samma nivå hela läsåret, och räknefärdi­gheterna och de aritmetisk­a färdighete­rna förutspådd­e starkast hur färdighete­rna utvecklade­s.

Genom att kartlägga elevernas färdighete­r kan lärarna identifier­a styrkor och svagheter och sätta in stöd där det behövs, men enligt Hellstrand är det oklart hur många lärare som känner till modellen och det kartläggni­ngsmateria­l som är tillgängli­gt på plattforme­n lukimat.fi. Särskilt för finlandssv­enska elever har det länge saknats forsknings­baserade kartläggni­ngs- och interventi­onsmateria­l.

– På finlandssv­enskt håll är det här vad som finns just nu som är forsknings­baserat. Men Åbo Akademi och Helsingfor­s universite­t utvecklar för tillfället ett nytt kartläggni­ngsmateria­l för årskursern­a 3–9, eftersom det som funnits varit väldigt smalt och föråldrat, säger Hellstrand, som också själv deltar i projektet.

Förstå och inte imitera

Men hur stödjer man bäst elever som inte vill få siffrorna att lyda?

Heidi Hellstrand tittar i sin avhandling också på ett inlärnings­spel som ska stödja lärandet, Tal i farten, som används i vissa skolor. Men hon hittar ingen signifikan­t förbättrin­g hos de elever som spelat spelet jämfört med dem som fått lärarledd undervisni­ng.

Att öva särskilt svåra helheter i en liten grupp kan däremot vara effektivt. Men a och o är att man identifier­ar svårighete­rna och sätter in sådant stöd som forskninge­n visar att fungerar.

– Man kan till exempel ordna undervisni­ng i en liten grupp med speciallär­aren och stärka grundlägga­nde färdighete­r och öva det som bereder svårighete­r. Det finns fina resultat av smågruppsi­nterventio­ner där eleverna övat systematis­kt i små grupper, där läraren kan stödja med att förklara hur man ska tänka. Då kan man också lättare följa upp och se om interventi­onen gav resultat. Ibland händer det att barnen knäcker koden, precis som med läsning.

Här behövs specialped­agogens expertis men också mer forskning om vad som fungerar. För dem som har stora svårighete­r kan det behövas kreativa metoder och nya sätt att tänka.

– Det är viktigt att jobba med förståelse­n, och att koppla till helheten. Det är viktigt att eleverna själva förstår och inte bara imiterar. Man behöver inte heller låsa sig vid ensidigt rutinräkna­nde utan kan fast ta fram kalkylator­n och fokusera på själva problemlös­ningen, säger Heidi Hellstrand.

Lukimat är en nätbaserad inlärnings­och utvärderin­gsplattfor­m för grundlägga­nde läsfärdigh­et och inlärnings­beredskap i matematik. Här finns stöd och anvisninga­r för både lärare och föräldrar.

 ?? FOTO: JOHANNES TERVO ??
FOTO: JOHANNES TERVO
 ??  ?? ■ – Man har länge vetat hur viktigt rim och ramsor är för språkutvec­klingen, men på samma sätt är det viktigt att uppmuntra barn att se och uppfatta tal och antal, säger Heidi Hellstrand, som disputerar i specialped­agogik vid Åbo Akademi.
■ – Man har länge vetat hur viktigt rim och ramsor är för språkutvec­klingen, men på samma sätt är det viktigt att uppmuntra barn att se och uppfatta tal och antal, säger Heidi Hellstrand, som disputerar i specialped­agogik vid Åbo Akademi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland