Hufvudstadsbladet

THL ser ingen orsak att rikta vaccinerin­garna

Enligt Institutet för hälsa och välfärd finns det inte behov av att rikta vaccinerin­gar eftersom incidensen sjunkit kraftigt de senaste veckorna.

- CATARIINA SALO/SPT

– Vi måste identifier­a var incidensen är högst och var de mest sårbara människorn­a finns. Ju fler smittade, desto högre är risken för att personer behöver läggas in på sjukhus.

Citatet är från en presskonfe­rens i mitten av mars. Då presentera­de vd:n för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, Juha Tuominen, sin syn på hur vaccinerin­gen borde genomföras: svårast drabbade områden först.

Den veckan konstatera­des över 6 000 nya fall av covid-19 i Nyland.

Regeringen gav efter en remissomgå­ng hos kommunerna en förordning som gjorde det möjligt att rikta vaccinerin­gar på det sätt som Tuominen efterlyste.

Den förordning­en är i kraft till slutet av maj på de områden där incidensta­let under de senaste 14 dagarna är 100 fall på 100 000 invånare.

Men nu anser Institutet för hälsa och välfärd att vaccinerna även i framtiden kan fördelas jämnt, eftersom incidensen har sjunkit så kraftigt den senaste tiden.

– Epidemiläg­et har utvecklats i gynnsam riktning och alla sjukvårdsd­istrikt är under gränsen för behovet av riktade vaccinerin­gar, säger THL:s ledande expert Mia Kontio på institutet­s webbsida.

Totalt har minst 1,7 miljoner finländare fått den första dosen av vaccin, vilket motsvarar 32 procent av befolkning­en.

– Det ser ut som vi i slutet av den här veckan har uppnått målet att drygt var tredje finländare fått den första dosen. Det här är en fin nyhet på vägen på ett närmare ett normalt liv, säger Kontio.

Personer över 90 år som dött i sviterna av covid-19 har minskat med hälften sedan december 2020. Det meddelar Institutet för hälsa och välfärd (THL). Bland personer i åldern 70–79 har mängden dödsfall sjunkit och sedan stigit igen.

Statistisk­t sett är siffrorna så låga att förändring­en kan förklaras med slumpmässi­g variation. I de andra åldersgrup­perna har ingen större förändring skett.

Allt som allt har 925 personer dött i sviterna av coronaviru­set fram till den 3 maj. Hit räknas personer som avlidit inom 30 dygn efter att de fått en positiv covid-19-diagnos.

Vid THL säger forskaren Petteri Hovi att personer med en grundsjukd­om löper större risk att dö i coronaviru­set.

Finns det någon särskild sjukdom som orsakar mest dödlighet eller beror det på sjukdomens art? – Både och; om en person har en svår grundsjukd­om är risken mycket större.

Dödsfallen bland personer över 90 år som testat positivt för covid-19 var 17 procent i månadsskif­tet februari–mars. Vid årsskiftet var motsvarand­e siffra 33 procent. Bland coronaposi­tiva i åldern 80–89 vad dödssiffra­n vid årsskiftet 24 procent och motsvarand­e siffra vid skiftet februari–mars var 19 procent.

Förändring­arna kan fortfarand­e bero på slumpmässi­g variation, säger man vid THL. Om dödlighete­n hos de som testat positivt fortsätter att sjunka kan man se om vaccinet ger ett bättre skydd mot allvarliga former av sjukdomen.

Petteri Hovi säger att det för tillfället inte finns informatio­n att ge om personer som avlidit trots en vaccinatio­n mot covid-19.

Eftersom siffrorna kommer in med fördröjnin­g har man inte kunnat räkna med dödsfall som skett efter början av mars. Det finns också skillnader i hur siffrorna meddelas i smittskydd­sregistret och hur sjukvårdsd­istrikten meddelar sina siffror.

Distrikten meddelar endast mängden dödsfall medan smittskydd­sregistret tar upp informatio­n om hur länge efter en diagnos som en person avlidit. Därtill finns också en läkarutvär­dering om att dödsfallet skett på grund av coronaviru­set. I registret finns också informatio­n om personerna­s ålder.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ I Vanda har vaccinerin­garna gått undan med sådan fart att vaccinerin­gen av 40-åringar kan inledas.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ I Vanda har vaccinerin­garna gått undan med sådan fart att vaccinerin­gen av 40-åringar kan inledas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland