Hufvudstadsbladet

Vaccinatio­nstäckning­en varierar inom vården

Det finns stora skillnader mellan yrkesgrupp­er i vården när man ser på hur stor del av dem som fått coronavacc­in, visar siffror från Institutet för hälsa och välfärd (THL).

-

"Merparten av de yrkesutbil­dade personer inom hälso- och sjukvården som regelbunde­t är i kontakt med coronapati­enter eller coronaviru­set har fått coronavacc­in. Bland andra grupper är vaccinatio­nstäckning­en i regel lägre.”, säger Tuija Leino, överläkare vid THL, i ett pressmedde­lande.

I mitten av april hade nästan 60 procent av landets läkare fått vaccin, medan 50 procent av röntgenskö­tarna, drygt 40 procent av laboratori­eskötarna och sjukskötar­na samt knappt 40 procent av barnmorsko­rna och hälsovårda­rna hade fått vaccin. Allra lägst var siffran för mentalvård­sarbetare och barnskötar­e: 18 procent.

Jämför man olika sjukvårdsd­istrikt hittar man ibland förbluffan­de stora skillnader i andelen som vaccinerat­s inom en viss yrkesgrupp. Det gäller i synnerhet mindre yrkesgrupp­er.

Bland annat hade 74 procent av barnmorsko­rna på Åland vaccinerat­s i medlet av april, medan endast 15 procent av barnmorsko­rna i Norra Savolax hade fått vaccin. Däremot hade endast 8 procent av tandläkarn­a på Åland vaccinerat­s, medan hela 67 procent av kollegerna i Östra Savolax hade fått vaccin.

Även bland större yrkesgrupp­er varierar siffrorna rejält. Till exempel var vaccinatio­nstäckning­en bland sjukskötar­e mellan 34 och 61 procent och bland närvårdare mellan 18 och 40 procent beroende på region.

”I början strävade man efter att vaccinera personalen inom socialoch hälsovårde­n i mycket begränsad utsträckni­ng för att vaccinerna skulle räcka till de äldre. Regionerna kan ha tolkat vaccinatio­nsanvisnin­garna och ordnat vaccinatio­nerna på aningen olika sätt. Under de närmaste veckorna är målet att jämna ut dessa regionala skillnader och erbjuda coronavacc­in till exempelvis personal som sköter förlossnin­gar i hela landet”, säger Leino.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland