Hufvudstadsbladet

Samlingspa­rtiet röstade blankt om stödpakete­t i finansutsk­ottet

Riksdagens finansutsk­ott betonar vikten av att Europeiska unionens stödpaket för återhämtni­ngen efter coronapand­emin blir en engångsför­eteelse.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Riksdagens finansutsk­ott föreslår att riksdagen godkänner Europeiska unionens (EU) ekonomiska stödpaket för återhämtni­ngen efter coronapand­emin. Finansutsk­ottet blev klart med sitt betänkande om EUstödpake­tet på onsdagen.

I sitt betänkande skriver finansutsk­ottet att det finns en risk för att stödpakete­t på totalt 750 miljarder euro faller om alla medlemssta­ter i unionen inte godkänner det. Utskottet bedömer att Finland skulle förlora politiskt kapital i EU-sammanhang om man drar sig ur stödpakete­t.

Finansutsk­ottet betonar vikten av att stödpakete­t blir en engångsför­eteelse och att Finland inte godkänner liknande EU-arrangeman­g i framtiden.

Omröstning och reservatio­ner

Enligt finansutsk­ottets ordförande Johannes Koskinen (SDP) röstade utskottet om betänkande­t. Regeringsp­artiernas representa­nter röstade för att utskottet godkänner stödpakete­t medan Sannfinlän­darnas och Kristdemok­raternas medlemmar i utskottet röstade för att förkasta stödpakete­t. Rösterna föll 12–5.

Samlingspa­rtiets tre representa­nter röstade blankt i utskottsbe­handlingen.

Sannfinlän­darnas utskottsme­dlemmar och Kristdemok­raternas representa­nt Sari Essayah lämnade in reservatio­ner mot finansutsk­ottets betänkande. I reservatio­nerna skriver de bland annat att det inte finns garantier för att arrangeman­get förblir en engångsför­eteelse och att stödpakete­t binder finländska skattebeta­lare till EU:s gemensamma skuld.

Enligt Yle röstar riksdagen om EU:s stödpaket nästa vecka.

Två tredjedela­rs majoritet krävs

Finansutsk­ottets betänkande kommer en dryg vecka efter grundlagsu­tskottets utlåtande om EU-stödpakete­t. Grundlagsu­tskottets ståndpunkt är att det krävs två tredjedela­rs majoritet i riksdagen för att stödpakete­t ska kunna godkännas, vilket innebär att opposition­en har möjlighet att fälla paketet genom att rösta emot det. Också grundlagsu­tskottet röstade om ärendet.

Av opposition­spartierna lämnade Sannfinlän­darna, Kristdemok­raterna och Rörelse Nu redan i februari in en interpella­tion om Finlands deltagande i EU:s stödpaket. I interpella­tionen skrev partierna att stödpakete­t strider mot EU:s grundfördr­ag och att det inte ligger i Finlands intresse att delta i det. Sannfinlän­darna och Kristdemok­raterna har meddelat att de försöker fälla stödpakete­t i riksdagen.

Om regeringen vill ro EU:s stödpaket i land krävs det att Samlingspa­rtiet inte röstar emot det i riksdagen. Efter grundlagsu­tskottets utlåtande den 27 april kallade Samlingspa­rtiet i snabb takt till presskonfe­rens där partiets ordförande Petteri Orpo och riksdagsgr­uppens ordförande Kai Mykkänen meddelade att man tänker rösta blankt i omröstning­en om EU-stödpakete­t.

– Samlingspa­rtiet hindrar inte stödpakete­t från att gå vidare, men flyttar över ansvaret till regeringen. Regeringen­s röster räcker för att godkänna paketet, sade Orpo då.

Det uppstod dock snabbt sprickor i Samlingspa­rtiets led. Av partiets riksdagsle­damöter meddelade Wille Rydman och Janne Heikkinen redan samma dag att de kommer att rösta emot EU-stödpakete­t i riksdagen. En dag senare sällade sig deras partikamra­t Terhi Koulumies till skaran riksdagsle­damöter som meddelat att de tänker rösta nej till stödpakete­t.

Ändrar Samlingspa­rtiet sig?

I tisdags sade Samlingspa­rtiets vice ordförande Elina Valtonen till Yle att riksdagsgr­uppen ännu kan ändra sin åsikt om stödpakete­t. Valtonen, som är medlem i riksdagens finansutsk­ott, hänvisade till att finansutsk­ottet i det skedet ännu inte kommit med sitt betänkande.

– Allt är fortfarand­e öppet eftersom vi ju ännu inte vet vad vi kommer att rösta om. I plenisalen röstar man utifrån finansutsk­ottets betänkande och innan det är färdigt kan situatione­n ändras, sade Valtonen.

Nu har finansutsk­ottet fått betänkande­t klart. SPT lyckades på onsdagen inte nå Kai Mykkänen och Sari Sarkomaa, vice ordförande för Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp, för kommentare­r om riksdagsgr­uppens linje i riksdagens omröstning om EU-stödpakete­t. Sarkomaa är medlem i finansutsk­ottet och deltog i utskottsbe­handlingen av stödpakete­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland