Hufvudstadsbladet

Interpella­tion och misstroend­evotum väntar regeringen

Regeringen­s svåra ramförhand­lingar som avslutades förra veckan väcker kraftigt missnöje bland opposition­en. Till följd av förhandlin­garna väntar nu både en interpella­tion och ett misstroend­evotum regeringen.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

De tre opposition­spartierna Samlingspa­rtiet, Kristdemok­raterna och Rörelse Nu kommer med en gemensam interpella­tion.

Orsaken är att partierna är missnöjda med resultatet av regeringen­s ramförhand­lingar.

Partierna anser att de sysselsätt­ande åtgärder och de ekonomiska beslut som regeringen fattade i samband med förhandlin­garna inte är tillräckli­ga. Dessutom kritiserar partierna att regeringen överskride­r budgeten de kommande åren.

– Besluten efter ramförhand­lingarna är rentav farliga för Finlands framtida välbefinna­nde. Som ansvarig opposition anser vi att vi inte har andra alternativ än att ta till det kraftigast­e knepet, alltså komma med en interpella­tion, sade Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo

under en presskonfe­rens i går.

Enligt Orpo var det centrala Samlingspa­rtiet väntade sig av förhandlin­garna en återgång till budgetrama­rna efter att undantagsf­örhållande­na upphörde.

Regeringen meddelade däremot att budgeten kommer att överskrida­s med 900 miljoner nästa år och 500 miljoner året därpå.

Opposition­en hade också velat se en tydlig plan för hur man ska lyckas stävja Finlands ökade skuldsättn­ing. Därtill anser partiet att regeringen inte tog tillräckli­gt hänsyn till Finansmini­steriet i samband med förhandlin­garna.

– Det är en risktagnin­g att följa denna väg och ingen vet vart denna väg leder, sade Orpo.

Kristdemok­raternas riksdagsgr­upps andra vice ordförande Sari Tanus sade att det känns som att regeringen har galna dagar just nu.

– Det verkar som att alla statens problem enligt regeringen endast kan lösas genom att öka statsskuld­en, sade hon.

Kristdemok­raterna anser att Finland nu behöver kraftigare sysselsätt­ande åtgärder och beslut som både ökar finländarn­as köpkraft och stärker de offentliga finanserna. Centrala åtgärder för detta vore enligt partiet bland annat att främja för mer lokala avtal, förnya socialskyd­dssystemet och utvidga den inkomstrel­aterade dagpenning­en.

Också Rörelse Nu:s ordförande Harry Harkimo var inne på samma spår. Harkimo sade att ramförhand­lingarna gav honom en ny insikt.

– I samband med förhandlin­garna fick jag den värsta lärdomen av vad politik kan vara. Jag trodde på riktigt att Centern var redo att förhandla och lämna regeringen om besluten uteblir. Så gick det inte.

Interpella­tionen inget för Sannf

Opposition­spartiet Sannfinlän­darna å sin sida meddelade att man inte går med i interpella­tionen eftersom man inte kan skriva under alla åsikter Samlingspa­rtiet står för.

Enligt Sannfinlän­darna talar Samlingspa­rtiet i likhet med regeringen för att drastiskt öka arbetskraf­tsinvandri­ngen, och denna fråga vill Sannfinlän­darna inte ställa sig bakom.

I likhet med de övriga opposition­spartierna anser även Sannfinlän­darna att regeringen verkar följa receptet ökad skuldsättn­ing och högre skatter för att rädda landets ekonomi.I stället för att gå med i interpella­tionen väljer Sannfinlän­darna nu att föreslå misstroend­e mot hela regeringen.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Regeringen får hård kritik från opposition­en som nu levererar både en interpella­tion och ett misstroend­e. Riksdagens lagstiftni­ngsdirektö­r Tuula Kulovesi tog emot interpella­tionen av Harry Harkimo (RN), Sari Tanus (KD), Petteri Orpo (saml) och Kai Mykkänen (Saml).
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Regeringen får hård kritik från opposition­en som nu levererar både en interpella­tion och ett misstroend­e. Riksdagens lagstiftni­ngsdirektö­r Tuula Kulovesi tog emot interpella­tionen av Harry Harkimo (RN), Sari Tanus (KD), Petteri Orpo (saml) och Kai Mykkänen (Saml).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland