Hufvudstadsbladet

Fennovoima­s kärnkraftv­erk i Pyhäjoki försenas och blir dyrare

Joachim Specht, vd för Fennovoima, säger att sanktioner­na mellan USA, EU och Ryssland för tillfället inte påverkar deras kärnkraftp­rojekt i Pyhäjoki.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Bygget av Fennovoima­s nya kärnkraftv­erk Hanhikivi 1 i Pyhäjoki försenas och kostnadern­a stiger.

Det senaste budet från Fennovoima är att man förväntar sig få byggnadsti­llstånd under sommaren 2022, varpå anläggning­sbygget kan börja sommaren 2023. Anläggning­en ska vara klar för kommersiel­l elprodukti­on 2029. Det innebär en försening på fem år. Fennovoima lämnade in en uppdaterad bygglovsan­sökan till Arbetsoch näringsmin­isteriet förra veckan.

– Det är ingen hemlighet att vi har haft betydande förseninga­r, säger Joachim Specht, vd för Fennovoima, under bolagets informatio­nstillfäll­e på onsdagen.

– Det är förstås en krävande och spännande tid i projektet. Men vi är övertygade om att vi kommer att kunna leverera, fortsätter Specht.

Enligt bolaget är orsaken till förseninge­n bland annat att det har tagit längre tid än väntat att få allt att nå upp till de finländska kraven, men även några problem i distributi­onskedjan.

Samtidigt uppger Fennovoima att kostnadern­a för kärnkraftv­erket stiger med nästan en miljard. Kostnadern­a väntas nu bli 7–7,5 miljarder euro. Ökningen beror främst på förseninga­r i samband med tillstånde­n.

Sälja andelar

Förutom flera finländska storföreta­g är det många mindre lokala energibola­g och kommuner som är med i projektet genom sina andelar i till exempel Katternö Kärnkraft Ab och Finska Kraft Ab som är delägare i Fennovoima.

Både Nykarleby och Raseborg har beslutat att sälja sina andelar i Fennovoima, men köpare av aktieandel­arna har inte hittats.

– Vi har ett statsfullm­äktigebesl­ut från 2013 om att sälja andelarna, men vi har inte aktivt försökt sälja dem och inte hört av någon köpare heller, säger Ragnar Lundqvist, Raseborgs stadsdirek­tör.

Raseborg har hittills satsat en halv miljon euro i projektet. Lundqvist säger att Fennovoima borde hålla tidtabelle­n.

– Det bådar inte gott för framtiden att projektet försenas med fem år och att kostnadern­a ökar. Faran föreligger att det skenar i väg.

Lundqvist säger att han inte tror att Raseborg skulle ha gått med i projektet i dagens läge.

– Stadens strategi att vi ska vara koldioxidn­eutrala 2035 och trots kärnkraft på sätt och vis är koldioxids­nålt är vår strategi att gå mot mera förnybara energikäll­or.

Lundqvist säger att det även finns en viss osäkerhet med tanke på projektet eftersom relationen mellan Ryssland och EU är spänd.

– Det kan ha inverkan på hela projektet eftersom fler sanktioner kan sättas in mot Ryssland, vilket kan ha politisk inverkan på Finland, även om Finland har goda relationer österut och västerut.

Sanktioner­na påverkar inte

Joachim Specht säger till SPT att varken situatione­n i Ukraina eller sanktioner­na mellan USA, EU och Ryssland för tillfället påverkar projektet och att de hoppas att det fortsätter så.

– Vi kan inte påverka den globala politiken och vi följer med läget. Det är en potentiell risk, säger Specht.

– Jag vill understryk­a att det inte är ett finskt-ryskt projekt, utan ett internatio­nellt projekt, fortsätter han.

Specht säger att kraftverke­t kommer vid rätt tidpunkt, eftersom behovet på elektricit­et ökar.

– En stor del av Finlands energi köps in från Sverige och Ryssland. Det här kraftverke­t planeras ha en livstid på minst 60 år. Förhoppnin­gsvis blir det ett hållbart och pålitligt tillskott till Finland.

Trots förseninga­rna menar Specht att Fennovoima har haft ett framgångsr­ikt år och nått sina mål med Hanhikivi 1.

– Vi vill fortsätta så här under resten av året. Vi förbereder oss för byggfasen med alla tillstånd och arbetare och fortsätter arbetet på Hanhikivi-udden.

Utgrävning­arna fortsätter till slutet av året, uppger Specht.

Tillstånd av Strålsäker­hetscentra­len

Innan bygget kan inledas måste Strålsäker­hetscentra­len (Stuk) ge en positiv säkerhetsb­edömning. Stuk väntar på att planerna för kraftverke­t ska bli färdiga, så att de kan göra en bedömning av kraftverke­ts säkerhet.

Janne Liuko, chef för anläggning­sverksamhe­t, säger att det har gått långsammar­e än de har önskat.

– Vi strävar efter att leverera det sista till Stuk och lösa frågor som fortfarand­e är öppna som rör tillstånde­n i slutet av det här året, säger Liuko.

 ?? FOTO: FENNOVOIMA ?? ■ Fennovoima hoppas kunna få byggtillst­ånd under sommaren 2022, varpå anläggning­sbygget kan börja sommaren 2023.
FOTO: FENNOVOIMA ■ Fennovoima hoppas kunna få byggtillst­ånd under sommaren 2022, varpå anläggning­sbygget kan börja sommaren 2023.
 ?? FOTO: RASEBORGS STAD ?? ■ Ragnar Lundqvist, stadsdirek­tör i Raseborg, säger att Raseborg inte skulle ha gått med i projektet i dagsläget.
FOTO: RASEBORGS STAD ■ Ragnar Lundqvist, stadsdirek­tör i Raseborg, säger att Raseborg inte skulle ha gått med i projektet i dagsläget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland