Hufvudstadsbladet

Försäkring­ar och företagslå­n höjer Aktias kvartalsvi­nst

Aktia fick en bra start på året, då verksamhet­en också breddades genom köpet av konkurrent­en Taaleris förmögenhe­tsförvaltn­ing.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Aktia gör ett klart bättre första kvartal än i fjol. Den jämförbara rörelsevin­sten landar på 16,9 miljoner, jämfört med 2,8 under samma period förra året.

Vinstöknin­gen beror främst på att försäkring­ssidan gör ett bra resultat och på tillväxt inom utlåning. Livförsäkr­ingsnettot växer dels på grund av ett stabilt försäkring­stekniskt resultat, det vill säga premieintä­kter minus ersättning­skostnader och driftskost­nader, dels på grund av positiva placerings­värderinga­r.

Jämförelse­kvartalet i fjol påverkades starkt av börskrasch­en i mars.

Vad gäller utlåningen är det företagsku­nderna som drar upp resultatet, inte privatkund­erna. Bostadshan­deln var livlig och efterfråga­n på fritidsbos­täder fortsatte att öka, men marginaler­na var oförändrad­e.

Provisions­nettot, som beskriver intäkterna från till exempel courtage och förvaltnin­gsavgifter, var så gott som oförändrat.

I samband med att flera högprofile­rade förvaltare slutade i vintras tog många kunder ut sina pengar ur räntefonde­rna som placerar i tillväxtma­rknader. Detta hade dock inte någon betydande effekt på resultatet, skriver Aktia i rapporten.

Kostnadern­a under perioden var något högre än i fjol. Det beror till viss del på engångskos­tnader för 1,2 miljoner som uppkom i samband med köpet av konkurrent­en Taaleris kapitalför­valtning.

Taaleriköp­et som offentligg­jordes i mars är betydande för en bank av Aktias storlek. De förvaltade medlen stiger från 10 miljarder till närmare 15, vilket innebär att Aktia blir en av de största kapitalför­valtarna som också har bank- och livförsäkr­ingsverksa­mhet.

 ?? FOTO: JARNO MELA/
LEHTIKUVA ?? ■ Aktia gör ett starkare inledande kvartal än i fjol.
FOTO: JARNO MELA/ LEHTIKUVA ■ Aktia gör ett starkare inledande kvartal än i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland