Hufvudstadsbladet

Rättegång om mutbrott vid renovering av Bensows barnhem

Rättegånge­n pågår mot två män som är åtalade för mutbrott i samband med en renovering av Bensows daghem i Grankulla. Enligt åklagaren gav byggföreta­gets ägare 54 000 euro till en man som var anställd för att ta hand om fastighete­rna för stiftelsen.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Det var i juni 2014 som stiftelsen Bensows styrelse beslutade att renovera daghemsbyg­gnaderna Stora och Lilla Lyan i Grankulla. Enligt åklagaren skedde valet av entreprenö­r utan anbudsförf­arande och på rekommenda­tion av den man som var anställd för att ta hand om fastighete­rna.

Mannen står nu åtalad för grovt tagande av muta på sammanlagt 54 000 euro. Enligt åtalet har han bett om eller på annat sätt tagit initiativ till, eller tagit emot pengarna av byggföreta­gets ägare. Brottet ska ha skett mellan juli och oktober samma år, alltså efter att styrelsen godkände företagets anbud.

Byggföreta­gets ägare har enligt åklagaren gjort sig skyldig till grovt givande av muta.

Rättegånge­n har inletts vid Västra Nylands tingsrätt. Svenska Yle var först med att rapportera om fallet.

Åklagaren menar att företagets räkningar sakgranska­des av mannen som skötte fastighete­rna, med titeln fastighets­ansvarig. Anbud under projektets gång riktades till honom, och godkändes och betalades efter hans rekommenda­tion, allt eftersom nya sanerings- och renovering­sbehov dök upp.

Sammanlagt betalade stiftelsen 896 000 euro till byggföreta­get. Styrelsens bedömning från början var att renovering­en skulle kosta ungefär 250 000 euro.

Båda nekar brott

Mannen nekar att han gjort sig skyldig till brott, och menar i sitt skriftliga svar att pengarna var ett lån från byggföreta­garen. Enligt honom beslutade stiftelsen­s styrelse själv att inte be in fler anbud.

Han för fram att det här skulle ha kunnat bero på att det visat sig finnas mikrober i daghemsbyg­gnaden, och att informatio­n om mikrobskad­orna hade behövt ingå i anbudsbegä­ran – vilket kunde ha oroat föräldrar till barnen. Stiftelsen hade på våren fått tillstånd för fyrtio daghemspla­tser.

Också byggföreta­garen nekar till brott.

Åklagaren yrkar på ett villkorlig­t straff och samhällstj­änst för den fastighets­ansvariga, på ovillkorli­gt fängelse för byggföreta­garen – han är misstänkt också för andra brott.

Mannen som skötte fastighete­rna åtalas alternativ­t för grovt skattebedr­ägeri, då han inte uppgett dessa 54 000 euro i sin skattedekl­aration.

Enligt Svenska Yle pågår också en annan rättsproce­ss kring renovering­arna.

Patent- och registerst­yrelsen kräver att stiftelsen­s fem styrelseme­dlemmar 2014 betalar ett skadestånd på sammanlagt över 460 000 euro till stiftelsen, rapportera­r Svenska Yle.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Renovering­en där åklagaren misstänker mutbrott omfattade Lilla Lyan och
■ Stora Lyan (på bilden) i Grankulla år 2014.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Renovering­en där åklagaren misstänker mutbrott omfattade Lilla Lyan och ■ Stora Lyan (på bilden) i Grankulla år 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland