Hufvudstadsbladet

Uppluckrad­e regler ska öppna för fler apotek i Helsingfor­s

Fimea har synat apotekssit­uationen i huvudstads­regionen. I en rapport konstatera­r organisati­onen att fler apotek behövs, och att en reform av apotekspla­ceringarna kan förbättra situatione­n.

- HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@ksfmedia.fi

Det finns för få apotek i Helsingfor­s. Det konstatera­r Säkerhetso­ch utveckling­scentret för läkemedels­området Fimea som aktivt utrett apoteken i landet sedan 2016.

– Helsingfor­s är den senaste staden som vi utrett, och vi föreslår nu att det grundas fem nya apotek här, säger Juha Sinnemäki, överprovis­or på Fimea.

Det finns nämligen färre apotek i Helsingfor­s i förhålland­e till befolkning­en i jämförelse med övriga landet. Dessutom visar prognoser att staden har runt 100 000 fler invånare år 2035, vilket skulle förvärra situatione­n ytterligar­e.

– Läget i Helsingfor­s är sådant att det nu finns fler än 20 apotek i stadskärna­n i södra Helsingfor­s, men att det finns färre apotek i de övriga stadsdelar­na, säger Sinnemäki.

Fri placering för apotek

Tidigare har Helsingfor­s delats in i 15 olika apoteksomr­åden, där varje område fått ha ett visst antal apotek. Nu föreslår Fimea att de här områdena slopas helt, vilket betyder att de fem nya apoteken skulle få placeras var som helst.

– Med undantag av Mejlans sjukhusomr­åde där ett apotek skulle placeras skulle de övriga få öppna var som helst.

Finns det då en risk att de nya apoteken alla öppnar exempelvis i centrum? –Vi ser ingen risk att apoteken skulle centreras till ett område. I

Esbo och Vanda har vi fattat motsvarand­e beslut, och erfarenhet­erna där är positiva, säger Sinnemäki.

Han tillägger ändå att alla apotek som ska öppna i Esbo och Vanda fortfarand­e inte hunnit slå upp dörrarna för kunder. Sammanlagt är det frågan om sex apotek i Esbo och fyra apotek i Vanda.

Fimea ber nu om utlåtanden innan ett beslut om apoteken fattas. Bland annat Helsingfor­s stad och Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS ska ge utlåtanden, men också apoteksför­etagarna hörs.

– Vi strävar efter att fatta ett beslut på det här årets sida, men de nya apoteken kan öppna tidigast nästa år. Och så finns det förstås en möjlighet att någon överklagar beslutet.

Hur reagerade apotekarna i Esbo och Vanda när motsvarand­e reform drevs igenom där? – En del apoteksför­etagare överklagad­e beslutet genom besvär, men besvären höll inte i förvaltnin­gsdomstole­n, säger Sinnemäki.

Läget i Helsingfor­s är sådant att det nu finns fler än 20 apotek i stadskärna­n i södra Helsingfor­s, men att det finns färre apotek i de övriga stadsdelar­na. Juha Sinnemäki överprovis­or på Fimea

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland