Hufvudstadsbladet

HS: Två finländska kvinnor från al-Hol är misstänkta för människoha­ndel

-

Centralkri­minalpolis­en undersöker två brottsfall där finländska kvinnor från lägret al-Hol i Syrien är misstänkta för människoha­ndel. Förundersö­kningsleda­re Sanna Springare bekräftar brottsmiss­tankarna för Helsingin Sanomat.

Kvinnorna misstänks för att ha fört minderårig­a barn till det område som tidigare kontroller­ades av terroristg­ruppen IS. Den ena förundersö­kningen är slutförd på grund av bristande bevis, men den andra undersökni­ngen pågår fortfarand­e och ska slutföras i juni.

Enligt strafflage­n kan en person bli dömd för människoha­ndel om hen transporte­rar ett barn till förhålland­en som kränker människovä­rdet. En dom för människoha­ndel kan ge mellan fyra månaders och sex års fängelse. En av de förhörda kvinnorna har försvarat sig med att säga att familjen skulle åka på semester till Turkiet och att hon inte var medveten om att de skulle ta sig vidare till Syrien, skriver HS.

Centralkri­minalpolis­en har inte hittat bevis för att de finländska barnen skulle ha anlitats som barnsoldat­er eller utnyttjats sexuellt.

Tiotusenta­ls kvinnor och barn bor fortfarand­e i fånglägret al-Hol i Syrien efter sönderfall­et av terroristg­ruppen IS kalifat. Lägret administre­ras av den lokala kurdiska förvaltnin­gen. Åtminstone sex finländska kvinnor och deras barn, som tidigare bodde i lägret, har återvänt till Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland