Hufvudstadsbladet

Regeringsp­arti vill ta hem också kvinnor från IS-lägren

Diskussion­en om vad Sverige ska göra med svenska medborgare i IS-lägren al-Hol och Roj har tagit ny fart. Det här efter att regeringsp­artiet Miljöparti­et har svängt i frågan och nu vill ta hem både vuxna kvinnor och barn.

- HBL/ANNA SVARTSTRÖM-TT

I Norden är det bara Finland som har fattat ett generellt beslut om att ta hem de barn som fanns i IS-området när det sista av terrorsekt­ens fästen föll, och som fördes till lägren i al-Hol och senare också det i Roj.

Finland repatriera­r också deras mammor, något som den danska och den svenska regeringen hittills har sagt bestämt nej till.

I Norge har en norsk kvinna tagits hem tillsamman­s med sina två barn, det ena allvarligt sjukt – vilket fick Fremskritt­spartiet att gå ur regeringen.

I Sverige har nu det ena regeringsp­artiet, Miljöparti­et, ändrat åsikt och vill ta hem både kvinnor och barn, och inte enbart barnen vilket linjen har varit tidigare. Det rapportera Sveriges Radio.

– Det funkar inte att att barnen är kvar där nu så länge och läget är låst på det sättet. Då måste vi göra så att även mammorna kommer med barnen till Sverige, säger partiets migrations­politiska talesperso­n Rasmus Ling till Sveriges Radio.

Ann Linde, som är utrikesmin­ister för statsminis­terpartiet Socialdemo­kraterna, säger ändå till Svenska Dagbladet att utrikesmin­isteriet står fast vid sin ståndpunkt.

– Den grundlägga­nde principen att personer som eventuellt har begått brott i första hand ska lagföras där brotten har begåtts gäller även svenska kvinnor, säger hon till Svenska Dagbladet.

Den socialdemo­kratiska inrikesmin­istern, Mikael Dambergs presssekre­terare Per Strängberg skrev på onsdagen på Twitter att regeringen inte kommer ”verka för att Sverige ska hämta hem svenska terrorrese­närer från Syrien och Irak”.

Även han upprepar regeringen­s tidigare besked, och utlovar nyheter på området:

”Lagföring och ansvarsutk­rävande av IS-terroriste­r i regionen är högt prioritera­t.”

Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) har tidigare sagt att Finland förhåller sig avvaktande till eventuella rättegånga­r på plats i konfliktom­rådet.

Enligt Sveriges utrikesdep­artement finns ett trettiotal svenska barn och tjugotal kvinnor i lägren. En handfull finska kvinnor och knappt femton barn finns i al-Hol och Roj.

 ?? FOTO: BADERKHAN AHMAD/TT-AP ?? Runt 60 000 flyktingar, däribland familjer och IS-anhängare, bor i lägret al-Hol i norra Syrien. De som inte är från Irak eller Syrien är placerade i delen som kallas annexet.
■
FOTO: BADERKHAN AHMAD/TT-AP Runt 60 000 flyktingar, däribland familjer och IS-anhängare, bor i lägret al-Hol i norra Syrien. De som inte är från Irak eller Syrien är placerade i delen som kallas annexet. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland