Hufvudstadsbladet

Stockholm skärper tonen mot Astra-vaccinvägr­are

Alla som är över 65 år ska räkna med att bli vaccinerad­e med Astra Zenecas vaccin, meddelar Region Stockholm. Den som tackar nej kommer inte erbjudas vaccin från någon annan tillverkar­e. så får den avstå från vaccin?

- BEATRICE NORDENSSON/TT

Patienter i Region Stockholm i åldersgrup­pen 65-plus som vid bokat besök hos en vårdgivare tackar nej till Astra Zenecas vaccin kommer inte att erbjudas ett alternativ.

Region Stockholms vaccinsamo­rdnare Magnus Thyberg säger till TT att orsaken till att 65-plussare enbart kommer att erbjudas Astra Zenecas vaccin är att man vill hålla uppe vaccinatio­nstakten i regionen.

– Vi ser att vi nu behöver använda allt vaccin vi har på så bra sätt som möjligt så att vi har en hög vaccinatio­nstakt.

Fram till nu har även de över 65 år vaccinerat­s med allt vaccin som funnits tillgängli­gt. Men nu, när även yngre och riskgruppe­r i regionen vaccineras, är det viktigt att var och en får det vaccin som enligt Folkhälsom­yndigheten­s bedömning är lämpligt att ge, enligt Magnus Thyberg.

Innebär det alltså att om en person över 65 år tackar nej till Astra Zeneca – Ja, i de allra flesta fall. Vid enstaka tillfällen kan det vara slut på Astra Zenecas vaccin och det finns annat vaccin på plats. Och då kan det bli ett annat vaccin eftersom personer över 65 är en prioritera­d grupp.

Magnus Thyberg säger att det är viktigt att vaccinatio­nspersonal­en har en dialog med patienter över 65 år som nobbar att ta Astra Zenecas vaccin.

– Det är viktigt att vi kan prata och berätta om nyttan med vaccinet och de risker det är att inte vara vaccinerad, som till exempel att riskera allvarlig sjukdom. Och också så klart prata om de eventuella risker man har med vaccinet. Sedan måste man som individ balansera de här delarna och det behöver man ta ett ansvar för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland