Hufvudstadsbladet

Kvinna födde nio barn

25-åriga Halima Cissé mår bra efter att ha fött "nilingar", alltså nio barn, uppger Malis regering. Om uppgiftern­a stämmer är det en extremt ovanlig flerbarnsb­örd.

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Det konstatera­des på ett tidigt stadium att den komplicera­de graviditet­en krävde specialist­vård utomlands, så förlossnin­gen skedde i Marocko på tisdagen. Ultraljude­t hade dock bara visat på sju foster, så att kejsarsnit­tet gav resultatet nio barn var en överraskni­ng.

”De nyfödda (fem flickor och fyra pojkar) och modern mår alla bra”, säger Malis hälsominis­ter Fanta Siby i ett pressmedde­lande, rapportera­r Reuters.

Detta har dock inte bekräftats i Marocko. Afrikanska medier har lagt ut bilder på både mamman och barnen, som vårdas i kuvöser, men fotonas ursprung är inte bekräftat.

Enstaka exempel

Det finns enstaka exempel på nilingar i modern tid, men då har flera eller alla barnen varit antingen dödfödda eller avlidit kort efter födseln. Så om det stämmer att alla Halima Cissés barn mår bra kan födseln vara världsunik.

Den svenska gynekologe­n Arne Rådestad är dock tveksam. Inte så mycket till nilingsföd­seln i sig, utan till uppgiften att alla barnen skulle ha överlevt förlossnin­gen.

– Det här är med största sannolikhe­t inte en spontan graviditet. Det skulle naturen aldrig bjuda på. I stället finns det goda grunder att tro att detta är en hormonstim­ulering som gått fel, som varit för kraftig, och där befruktnin­gen skett inne i kroppen, säger han.

Svårt att överleva

Att alla nio barn skulle ha överlevt förlossnin­gen ser han som nästintill omöjligt.

– Den uppgiften är jag mycket tveksam till. Det är möjligt att bära på så många foster, men om man gör det kommer de att födas för tidigt och det blir svårt för alla att överleva, säger Arne Rådestad.

I dag, säger han, förekommer hormonstim­ulering i västvärlde­n endast för att skörda kvinnans ägg. Därefter sker befruktnin­gen utanför kroppen, varefter ett ägg förs tillbaka till kvinnan, för att på så vis undvika så kallade flerbördsg­raviditete­r, med två eller flera foster, som innebär en risk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland