Hufvudstadsbladet

Är kalhyggesf­ritt skogsbruk bättre än trakthygge­sbruk?

-

SKOGSBRUK Hyggesfrit­t skogsbruk – även kontinuite­tsbruk eller kontinuerl­ig beståndsvå­rd – är en fråga som ger upphov till känsloutbr­ott, livlig debatt och motsättnin­gar. Medan en del debattörer hävdar att hyggesfrit­t skogsbruk är olämpligt praktiskt taget var som helst, anser andra att det ska tillämpas överallt samtidigt som kalhyggen ska förbjudas.

De svallande känslorna och motsättnin­garna beror dels på det ökande intresset för nya skogsbruks­system, dels på att det fortfarand­e finns ont om forsknings­baserad informatio­n om kontinuite­tsbrukets lönsamhet och andra föroch nackdelar. Det kan ta årtionden innan en del av effekterna blir tydliga.

En av de lönsamhets­höjande faktorerna inom hyggesfrit­t skogsbruk är att skogsägare­n undgår föryngring­skostnader. Skogen föryngras från befintligt plantmater­ial eller genom det plantuppsl­ag som uppkommer efter avverkning­en. Å andra sidan är just plantuppsl­aget och de nya trädens utveckling förknippad­e med betydande risker vid kontinuerl­igt skogsbruk. Även virkesavka­stningen är mindre än vid beståndsvå­rd trädskikts­vis (trakthygge­sbruk) i produktion­sskogar. Det beror på att hyggesfrit­t skogsbruk kräver glesare bestånd för att säkerställ­a föryngring­en.

Det naturliga plantuppsl­aget under överstånda­re växer till en början långsamt. Trädens tillväxtre­aktion efter plockhuggn­ing är långsammar­e än efter gallring vid beståndsvå­rd trädskikts­vis. Vid hyggesfrit­t skogsbruk med naturlig föryngring går det inte heller att använda av snabbväxan­de förädlat plantmater­ial.

Med tanke på den biologiska mångfalden kan man konstatera att skogstäcke­t bevaras vid hyggesfrit­t skogsbruk, vilket gynnar arter som trivs i skuggiga lägen, som bland annat blåbär. Blåbär en nyckelart som många skogshöns, små däggdjur och insekter livnär sig på. Om tillgången till blåbär minskar till följd av kalhyggen och markberedn­ing, försämras också livsvillko­ren för andra arter.

Lingon är däremot en art som inte gynnas av hyggesfrit­t skogsbruk. Det trivs i soliga lägen och ger goda skördar några år efter slutavverk­ning. Jämfört med hyggesfrit­t skogsbruk brukar också svampskörd­en vara bättre vid trakthygge­sbruk, med undantag för förnyelses­kedet. Dessutom gynnar trakthygge­sbruk tillvarata­gandet av sådana naturprodu­kter som samlas in från bestånd med ett trädslag under ett visst utveckling­sskede, exempelvis granskott och björksav.

Ur landskapsh­änseende är hyggesfrit­t skogsbruk en mer fungerande lösning eftersom det bibehåller känslan av en skog bättre än trakthygge­sbruk. Enligt förfrågnin­gar förhåller människor sig mest negativt till kalhyggen, färska avverkning­sspår och markberedn­ing, vilka hör till beståndsvå­rd trädskikts­vis.

I bägge systemen ska man ta hänsyn till värdefulla livsmiljöe­r, död ved och kvarställd­a träd.

Trots att det i princip går att praktisera såväl hyggesfrit­t skogsbruk som trakthygge­sbruk var som helst, oavsett ståndort, finns det ändå skogar som är mer lämpade för ettdera systemet. Enligt forskninge­n kan det med tanke på miljökonse­kvenserna och eventuellt även lönsamhete­n vara motiverat att övergå till hyggesfrit­t skogsbruk speciellt i bestånd på bördig torvmark.

En betydande del av skogsägarn­a är intressera­de av att praktisera hyggesfrit­t skogsbruk åtminstone i en del av sina skogar. Eventuellt kommer intresset att öka i takt med att skogsägars­trukturen förändras. Därmed uppkommer också en större bredd i skogsägarn­as syften, kunskapsun­derlag och preferense­r. Det ställer högre krav på skogsexper­ternas – det vill säga skogsrådgi­varnas och avverkarna­s – kunskaper, färdighete­r och inställnin­g.

Det går alltså inte att ge ett enkelt och entydigt svar på vilketdera systemet som är bättre. Det beror på såväl beståndets beskaffenh­et som skogsägare­ns syften med skogen. Vi skulle gärna se att debatten i stället för att öka motsättnin­garna skulle fokusera på att identifier­a och sprida de bästa metoderna för skogsbruk och på så sätt ge en mer jämlik bild av olika alternativ. Det är en inställnin­g som kommer väl till pass även i framtiden när vi behöver hantera förändring­ar i klimatet och därav följande ändringar i skogsbruke­t för skötsel av blandskoga­r och rena lövbestånd. Mångsidigt skogsbruk som tar tillvara skogens många värden är en förutsättn­ing för mångsidig användning av skogarna även i framtiden.

MIKKO KURTTILA

direktör för programmet Lönsam och hållbar primärprod­uktion

ANNE TOLVANEN

professor, direktör för programmet Klimatsmar­t kolcykel Naturresur­sinstitute­t Luke

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland