Hufvudstadsbladet

Språkfrågo­rna kräver kontinuerl­ig bevakning, även i kommunerna

- JOHAN JOHANSSON stadsstyre­lsemedlem (SFP), Grankulla

SPRÅK Nina af Hällström lyfter i sin insändare (HBL Debatt 3.5) förtjänstf­ullt upp vikten av att hålla fast vid de svensksprå­kiga traditione­rna och kulturen. Språkfrågo­rna hamnar ibland i skymundan i kommunalva­lskampanje­rna vilket är beklagligt eftersom bevakninge­n av de svenska frågorna är en viktig del av det lokala beslutsfat­tandet.

Svenskan är allt mer undanträng­d, av orsaker som af Hällström lyfter upp i sin insändare, i hela Nyland och speciellt i huvudstads­regionen. Därför är det mer än viktigt att beslutsfat­tarna har beredskap och intresse av att stå upp för rätten till service på det egna modersmåle­t.

Det kan gälla att argumenter­a varför det är viktigt med tillräckli­gt många svensksprå­kiga daghemspla­tser tillräckli­gt nära, varför den svensksprå­kiga skolan per elev är lite dyrare än motsvarand­e finskspråk­iga eller varför det är viktigt att man skall kunna tala svenska när man behöver vård.

Även i Grankulla, där 34 procent av befolkning­en utgörs av svensksprå­kiga, krävs det en kontinuerl­ig bevakning. Det ser vi inte minst i frågor i anslutning till dagvården och skolorna. Samhällsup­pgifter som är helt centrala för bevarande av det svenska språket och den svenska kulturen över tiden.

Språkfråga­n skall hållas högt på agendan varje dag i våra kommuner, inte enbart i festtal och i valannonse­r. I kommunalva­let den 13 juni avgörs vem som bevakar dessa frågor de närmaste fyra åren i kommunerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland