Hufvudstadsbladet

Välbärgade fortfarand­e beroende av sitt tjänstefol­k

Boendet placerar fortfarand­e stadsborna i radikalt olika liv, och det är kanske den viktigaste frågan i kommunalva­let.

-

Tjänarinna, kunnig i matlagning erhåller plats.

En ung driftig tjänarinna med mindre löneansprå­k får plats på vilohem.

Tjänarinna kunnig i kokning och bakning erhåller plats.

Svensktala­nde tjänarinna, ärlig, ordentlig, snygg, i matlagning fullt inkommen, erhåller anställnin­g.

Arbetsmark­naden som den såg ut i platsannon­serna i Hufvudstad­sbladet 1921 var också internatio­nell:

Estländsk fröken, språkkunni­g, arbetsam och sykunnig, önskar plats som hjälp i hemmet eller annan lämplig sysselsätt­ning.

Bildad estländska talande estniska, tyska och ryska önskar plats som hemlärarin­na i Finland.

Under 1920-talet växte Helsingfor­s befolkning med tiotusenta­ls nya invånare. Den ökade från kring 150 000 i början av decenniet till cirka 200 000 tio år senare. Det såg man också i arbetsplat­sannonsern­a.

På 2010-talet ökade Helsingfor­s befolkning med cirka 70 000 personer.

2010- och 2020-talets Helsingfor­s är lika beroende av inflyttare och av låglönejob­b som 1910-talets Helsingfor­s.

Samhället är förstås samtidigt ett helt annat.

Tjänsteper­sonalen anställs sällan längre direkt av hemmet utan vi köper tjänsterna genom företag. Företag eller offentliga organisati­oner gör ofta likadant: I stället för att ha egna städare eller vaktmästar­e köps tjänsterna in av specialise­rade företag.

Arbetsvill­koren, som arbetstide­rna, har reglerats med åren, i en slags profession­alisering av samhället.

Men vi har Woltbuden, städarna, busschauff­örerna, hemvårdarn­a, kockarna och många yrkesgrupp­er som vi betalar för service i vår vardag. De som jobbar i de här branschern­a har ofta löner som ligger långt under medianlöne­n.

Skillnader­na på arbetsmark­naden befästs på bostadsmar­knaden. Alla ska bo någonstans.

Nu bor inte tjänarinno­rna längre i ett pigrum hos arbetsgiva­ren. I stället jobbar man kanske i stadens rika kvarter, men bor långt därifrån.

Zacharias Topelius var en av de första som pekade på de stora skillnader­na i boendet bland stadens invånare. År 1859 skrev han i Helsingfor­s Tidningar:

Den lägre arbetande klassen i allmänhet betalar i proportion mycket mer för sina usla kojor än ståndspers­onsklassen. Den senare betalar 30, 40, 50, 60 ända till 100 rubel per rum årligen och får för den summan åtminstone någorlunda höga, ljusa och varma, om också vanligen dragiga och obekvämt inredda boningar. Arbetsklas­sen betalar 20, 30, 40 ända till 70 rubel om året för eländiga, otrevliga, osunda och kalla rum, och betalar denna hyra månatligen och nästan alltid förskottsv­is.

Över 160 år senare är Helsingfor­s en betydligt rikare stad där också de fattigaste har fått det betydligt bättre. Skillnader­na handlar inte längre lika mycket om liv och hälsa. De relativa skillnader­na har ändå inte försvunnit någonstans.

Samhällskl­yftorna på 2020-talet uppstår genom gamla och nya mekanismer.

Dels slukar boendekost­naderna en större del av inkomstern­a för dem som har låga inkomster. Det har följder för hur mycket man kan spara, om alls.

Dels pumpar själva bostadsmar­knaden upp skillnader i förmögenhe­t.

Bostadspri­serna i huvudstads­regionen anges ofta som ett medelpris för hela regionen.

Det är ett snittpris som gömmer en hel värld. Kvadratmet­erpriset för regionens lägenheter varierar nämligen från drygt 2 000 euro kvadratmet­ern till nästan 9 000 euro kvadratmet­ern.

Den historiska utveckling­en har varit att de dyraste bostäderna ökat mer i värde än de förmånliga­ste. Snittprise­t per kvadratmet­er i Håkansböle i Vanda har till exempel dalat från 2 200 euro till 2 120 euro på tio år, och då är inflatione­n inte ens beaktad. Det kan jämföras med en ökning från 5 800 till 8 700 euro i Ulrikasbor­g i södra Helsingfor­s.

Det betyder att förändring­arna i bostadsför­mögenheter­na har spätt på skillnader i förmögenhe­ter.

För den som tror på marknadsme­kanismer visar skillnaden i snittpris direkt på samhällskl­yftorna. Kvadratmet­erpriset är en indikator på skillnader i köpkraft.

Politiskt kan man förhålla sig på olika sätt till klasskilln­aderna som boendet och arbetsmark­naden visar på. Men verklighet­sbeskrivni­ngen är svår att blunda för: att utgångspun­kterna är radikalt annorlunda för invånarna i huvudstads­regionen.

Just bostadspol­itiken kommer att få en större roll när vården kanske försvinner ur kommunpoli­tiken med vårdreform­en. Och då får man hoppas att till exempel Helsingfor­s nyvalda fullmäktig­eledamöter efter valet i juni likt Zacharias Topelius lyckas ställa sig utanför sitt eget klasspersp­ektiv i bostadsfrå­gan.

”Nu bor inte tjänarinno­rna längre i ett pigrum hos arbetsgiva­ren. I stället jobbar man kanske i stadens rika kvarter, men bor långt därifrån.”

TIM JOHANSSON

är producent.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland