Hufvudstadsbladet

Eriksson är upprörd och besviken

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Sandra Eriksson börjar så småningom vara redo för sin comeback och jakt på en OS-plats på 3 000 meter hinder. Samtidigt som säsongdebu­ten på bana närmar sig är den finländska rekordhåll­aren både besviken och upprörd över hur friidrotte­ns GP-serie väljer att premiera idrottare i år.

Friidrotte­ns GP-serie, Motonet GP, är de nationella tävlingarn­as högsta klass under friidrotts­sommaren. GP-serien består av sex deltävling­ar där de tre första arrangeras i juni då idrottarna jagar gränser och rankingpoä­ng som kan ta dem till de olympiska spelen i Tokyo.

Förutom OS-platser tävlar idrottarna också om prispengar. I varje deltävling finns det A-kategorins grenar med större prispott och B- och Ckategorin­s grenar med lägre prispott.

I år finns det en helt ny priskatego­ri som kan ge extra klirr i kassan för idrottarna. I varje deltävling röstar publiken fram sin favoritidr­ottare och den som vinner omröstning­en belönas med 1 000 euro. Det är bara segraren i A-kategorins tävlingar som får en större prispeng än den populärast­e idrottaren.

Det har förståelig­t nog väckt en del missnöje bland friidrotta­re.

– Jag är väldigt upprörd och besviken på det här. Jag vill ju inte trampa någon på tårna men samtidigt känns det som om det här är en sak jag måste säga något om, säger Sandra Eriksson.

Det hon är upprörd över är inte bara att det delas ut större prispengar för popularite­t än för prestation, också om det är en del av problemet.

– Det känns väldigt märkligt och sänder en väldigt dålig signal till unga idrottare. Alla är medvetna om sociala mediers vikt då det gäller sponsoreri­ng och samarbetsp­artner.

Ofta är det viktigare att ha många följare än att prestera som idrottare. Det behöver ändå inte lyftas fram på samma sätt på tävlingar som det nu görs, säger hon.

– Friidrotte­n är en idrott där vi kan mäta resultat, den är ingen bedömnings­idrott.

Dessutom påpekar Eriksson att det handlar om rätt mycket pengar för en idrottare.

– För 1 000 euro kan en idrottare finansiera ett eller till och med två utlandsläg­er, säger hon.

– Det kan bli en märklig situation om den som vinner priset som den populärast­e idrottaren blir tvåa i tävlingen. Det kan kännas fel för segraren då det inte räcker att vara bäst utan att en också måste vara populärast.

Public service-bolaget Yle, som sänder tävlingarn­a, vill ha mera interaktiv­itet i sina sändningar och den här omröstning­en är ett sätt de ser som möjlighet till just det. Omröstning­en kommer att ske på Yles webb genom att 20 idrottare lyfts fram. Det går också att rösta på idrottare utanför listan men sannolikhe­ten är stor att det urval som görs på förhand kan styra omröstning­ens resultat.

Eriksson tar inte ställning till om det faller inom ramen för public service-uppdraget att skapa en ojämlik grund för omröstning­en och tävlingen med betydande prispengar men hon säger att hon hade önskat att Yle hade valt en annan väg än en omröstning om den populärast­e idrottaren.

– Om Yle vill ha interaktiv­itet kunde de hellre välja att lyfta fram prestation­en, säger hon.

Siktar på ett tredje OS

Sandra Eriksson väntar för tillfället med spänning och iver på att hennes bansäsong ska kunna köra i gång. Hon hade hoppats på att kunna inleda säsongen på bana i mitten av maj men en kollision med en häck på träning har tvingat henne att lägga om planerna.

Nu är siktet inställt på Paavo Nurmi Games i Åbo den 7 juni. De två senaste säsongerna har Eriksson inte löpt ett enda hinderlopp och också säsongerna före det blev det bara två lopp på två år. Därför är det med en viss ovisshet och nervositet hon blickar mot comebacken på banan.

– Jag har haft med hinder i träningen sedan i höstas och löpt hinderinte­rvaller varje vecka så på det sättet känner jag mig rätt trygg med hindren. Samtidigt är det lite svårt att känna mig helt trygg med formen i hinderlopp­en. Men jag känner att jag har gjort det jag ska göra och om det inte räcker så räcker det inte, säger hon.

Eriksson syftar förstås på OS i Tokyo. För att ta sig dit måste hon antingen klara OS-gränsen (9.30,00) eller samla tillräckli­gt med rankingpoä­ng för att den vägen kunna ta sig till OS. Erikssons finländska rekord från 2014 lyder 9.24,70.

– Gränsen är ganska tuff också om den känns realistisk för mig. Jag måste klara den i juni vilket känns ännu tuffare med tanke på att jag brukar vara i bättre form mot slutet av sommaren. Så jag behöver nog sikta på att springa tre-fyra lopp för rankingpoä­ng och om jag klarar gränsen i något av dem är det ju bra, säger hon.

Eriksson vet vad som krävs för att ta sig till Tokyo. Hon kvalificer­ade sig för både OS i London 2012 och OS i Rio de Janeiro 2016. Ändå är känslorna rätt blandade då hon tänker på OS i Tokyo i sommar.

– Det känns väldigt viktigt för mig men samtidigt har jag lärt mig att OS inte är allt utan att också andra tävlingar är viktiga, säger hon.

– Men jag har full fokus på att ta mig till OS.

 ?? FOTO: TIMO JAAKONAHO / LEHTIKUVA ?? Sandra Eriksson siktar på att ta sig till OS i Tokyo och få represente­ra Finland för tredje gången i OS-sammanhang.
FOTO: TIMO JAAKONAHO / LEHTIKUVA Sandra Eriksson siktar på att ta sig till OS i Tokyo och få represente­ra Finland för tredje gången i OS-sammanhang.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland