Hufvudstadsbladet

Internatio­nell stjärnglan­s i Paavo Nurmi Games

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Anita Wlodarzcyk, Pawel Fajdek, Johannes Vetter, Thomas Röhler och Daniel Ståhl hör till stjärnorna som tävlar i Åbo i juni.

Paavo Nurmi Games blir en av friidrotts­sommarens absoluta höjdpunkte­r i Finland.

Tävlingsar­rangörerna kan redan nu presentera en hel bunt med internatio­nella stjärnnamn som anländer till Åbo i juni. Biljettför­säljningen har också inletts.

Herrarnas spjuttävli­ng blir en läckerbit. De inhemska toppnamnen får mäta sig med VM-guldmedalj­ören Johannes Vetter och EMguldmeda­ljören Thomas Röhler.

Den svenska diskusgiga­nten Daniel Ståhl möter bland annat Litauens Andrius Gudžius, som vunnit både VM-guld och EM-guld under sin karriär. I damernas slägga får publiken njuta av världsreko­rdsinnehav­aren Anita Wlodarcyks prestation­er.

– Vi säljer 2 500 biljetter till båda dagarna. Vi tror det blir möjligt att ta in begränsat med publik i juni, säger tävlingsar­rangören PN Turkus vd Jari Salonen.

Herrarnas slägga blir lika högklassig som en OS- eller VM-final. Från Polen kommer fyrfaldiga världsmäst­aren Pawel Fajdek samt Wojcieh Nowicki, EM-vinnare och trefaldig VM-medaljör. Också Ungerns Bence Hálasz och Frankrikes Quentin Bigot har VM-medaljer från förut. Det blir något för den finländska stortalang­en Aaron Kangas att bita i.

– Det blir nog en stor risk, men vi vågar vara tillitsful­la att staten upp

fyller sitt löfte om evenemangs­garanti, säger Salonen.

– Vi kan inte vänta. Idrottarna behöver tävlingar och Paavo Nurmi Games erbjuder de högsta rankingpoä­ngen av alla tävlingar i Finland, vilket är speciellt viktigt för de idrottare som jagar en OS-plats.

I damernas tresteg får Kristiina Mäkelä och Senni Salminen utmana EM-vinnaren Paraskeví Papahristo­u och Jamaicas Kimberly Williams, dubbel VM-medaljör inomhus. Tävlingsar­rangörerna är fortfarand­e ute efter flera tunga internatio­nella namn.

I stort sett alla de finländska stjärnorna kommer att vara med i Paavo Nurmi Games. PNG-galan hör till Golden League-kategorin i internatio­nella friidrotts­förbundet WA:s Continenta­l Tour. Det betyder att det står en hel drös med värdefulla rankingpoä­ng på spel. Ytterst viktigt för många finländare med tanke på kvalifikat­ionen till OS i Tokyo.

Paavo Nurmi Games, Åbo, 7–8.6

 ?? ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA
FOTO: ?? Dubbla OS-vinnaren i slägga, Anita Wlodarzcyk, tävlar i Åbo i juni.
ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA FOTO: Dubbla OS-vinnaren i slägga, Anita Wlodarzcyk, tävlar i Åbo i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland