Hufvudstadsbladet

Berlusconi­s och Balotellis Monza mot Serie A

Staden Monza nära Milano är mest känd för sin formel 1-bana. Silvio Berlusconi har gjort sig ett namn som politiker, tv-magnat och mannen som ägde och lyfte AC Milan. Nu är han på väg att ta AC Monza till Serie A.

- HENRIK SKIÖLD/TT

Med profiler som Mario Balotelli och Kevin-Prince Boateng i laget ligger Monza fyra och på kvalplats med två omgångar kvar av Serie B, men har bara två poäng upp till Salernitan­a som håller andraplats­en (direktuppf­lyttning).

Monza har aldrig spelat i den högsta italienska ligan, men sedan Silvio Berlusconi tog över klubben 2018 har det gått undan uppåt i seriesyste­met.

Så sent som förra året avancerade Monza från Serie C.

Fick med sig Galliani

Berlusconi, skandaloms­usad som politiker och affärsman, köpte Milan i mitten av 1980-talet och under hans ägarskap blev klubben på nytt en maktfaktor i såväl italiensk som europeisk fotboll.

På grund av privata och ekonomiska svårighete­r såldes Milan 2017 och Berlusconi tog ny sats i Monza, tillsamman­s med sin mångårige medarbetar­e i Milan, Adriano Galliani.

Duon upplevde åtta ligaguld och fem Europatitl­ar under de över 30 åren i Milan. I AC Monza är Galliani ordförande och det är han som sköter spelaraffä­rerna.

En som lockades till klubben är dansken Christian Gytkjaer. Han vräkte in mål för Lech Poznan i polska ligan när Galliani hörde av sig.

– För att vara ärlig kände jag bara till Monza genom formel 1. Jag var tvungen att dubbelkoll­a och se allt, men så snart du träffar människorn­a runt klubben och hör om deras historia vet du att det inte kan vara ett dåligt beslut att komma hit.

"Har erfarenhet­en"

– De menar allvar. Du ser det ofta, att en rik person kommer in med mycket pengar men de här vet verkligen vad de ska göra. De har erfarenhet­en från sin tid i Milan. De vet vad de ska prioritera och vad de ska göra med pengarna. De har stora förhoppnin­gar och det är ett spännande projekt, säger Gytkjaer till The Sportsman.

Galliani, som en gång såg till att Zlatan Ibrahimovi­c hamnade i Milan, hade mängder av erbjudande­n när han tackade för sig på San Siro.

Men Monza, där han är född, var ett givet val.

Du ser det ofta, att en rik person kommer in med mycket pengar men de här vet verkligen vad de ska göra. De har erfarenhet­en från sin tid i Milan. De vet vad de ska prioritera och vad de ska göra med pengarna. Christian Gytkjaer AC Monza

– Jag kunde inte förråda Milan. Jag var på lån i 31 år. Nu är jag tillbaka hemma, har Galliani sagt till Gazzetta dello Sport.

I de senaste två omgångarna har Monza besegrat toppkonkur­renterna Lecce och Salernitan­a. Hjälp från andra klubbar behövs för att knipa andraplats­en bakom redan uppflyttni­ngsklara Empoli.

Annars blir det kvalspel. Lyckas Monza inte ta sig upp nu, får det bli ett nytt försök nästa säsong.

– Galliani och Berlusconi ger sig inte förrän vi lyckas. Det är det stora målet för alla. Det är ingen hemlighet, det finns ingen som viskar om det, säger Christian Gytkjaer till The Sportsman.

På lördag möter Monza bottenlage­t Cosenza på bortaplan.

 ?? FOTO: PIERO CRUCIATTI/LEHTIKUVA ?? Silvio Berlusconi har alltjämt många järn i elden.
FOTO: PIERO CRUCIATTI/LEHTIKUVA Silvio Berlusconi har alltjämt många järn i elden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland