Hufvudstadsbladet

Mannerheim­riddaren, mamman och lillebrode­rn

Jägaren Taavi Törmälehto var en av de yngsta som dekorerade­s med Mannerheim­korset under kriget. Hans sondotter Terhi Törmälehto har skrivit en roman om honom, hans mamma och hans lillebror – om dödandet som ingick i krigshjält­ens arbetsbesk­rivning, och om

- PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@hbl.fi

Terhi Törmälehto­s roman Taavi handlar om en stökig, smart och egensinnig pojke som växer upp på en bondgård. Han är duktig på att jaga och fiska. Han rymmer hemifrån och går ut i vinterkrig­et som 17-åring. Han blir mycket bra på att kriga. Romanen handlar också om Taavis mamma Ruusa, som kämpar med den föreskrivn­a rollen som krigshjält­ens mor, och hans lillebror Veikko som dör, men ingen hjältedöd.

Terhi Törmälehto har använt delar av sin egen familjehis­toria för att skapa en fiktiv roman med tre centrala aktörer. Hennes farfar Taavi Törmälehto (1922–2007) dekorerade­s hösten 1941 som 19-årig jägare med Mannerheim­korset av andra graden för sitt mod och sin skicklighe­t i striderna i Vilokki, Koirinoja, Tuulosjoki och Syväri. Han blev sårad flera gånger, men ville alltid tillbaka till kriget, till striderna, till främsta linjen. När kriget var slut var han 23 år gammal.

Riddare, svetsare, dräpare

Efter kriget utbildade sig Taavi till plåtslagar­e-svetsare. I romanen skriver Terhi Törmälehto också om det som inte brukat komma med i sådant som skrivits om farfar Taavi efter kriget. 1967, när han arbetade vid varvet i Göteborg, råkade han i slagsmål och begick ett dråp. Straffet satt han av i Sörnäs, sen levde han vidare och blev en i raden av gamla Mannerheim­riddare som skakade hand med presidentp­aret på slottsbale­n. 2001 gav han ut en memoar, Marskin ritarin tilitys.

Terhi Törmälehto beskriver sin relation till farfadern som "varm, men vi bodde långt från varandra och umgicks inte så mycket". Till slottsbale­n brukade Taavi ta med sig något av sina barn eller barnbarn, och 1999 var det Terhis tur.

– Det som berättades om honom handlade ofta om hans egensinnig­het, att han tyckte om att utmana, tävla, inte lät folk komma lätt undan. Det var inte den Taavi jag kände, men när jag var med honom på självständ­ighetsbale­n såg jag kanske något av det här, han var sig själv, pratade bara med dem han hade lust att prata med, hade inget behov av att buga och bocka för någon. Egensinnig, inte ute efter att behaga, beskriver Terhi Törmälehto.

Hon säger att hon på allvar började intressera sig för Taavis liv och det som format honom "sen när det var för sent", när han själv och andra tidsvittne­n redan var borta. Sin första roman Vaikka vuoret järkkyisiv­ät gav hon ut 2017, den utspelar sig delvis i Bogotá och handlar om en ung kvinnas religiösa kris.

Marmelad och modersoffe­r

När hon sedan tog itu med Taavi var det ingen intrigdriv­en eller krigstekni­sk skildring hon ville skriva. I stället för av vem som sköt på vem och hur i exakt vilken terräng var hon intressera­d av allt möjligt annat. Ställnings­krigets själsdödan­de ångestfyll­da väntan, smutsen och trängseln i korsun, magsjukan, hungern och sockersuge­t.

– Jag blev alldeles fascinerad av Anneli Pranttilas avhandling Rintamamie­sten muonitus Suomessa vuosina 1939–1945 som gav en detaljerad inblick i arbetet med att förse frontmänne­n med proviant. Det handlade inte bara om näringsvär­de, det handlade också om att det behövdes marmelad och andra godsaker för att hålla stridsmora­len uppe. Och i något dokument betonas att man bör se till att skicka gott "mannamater­ial" (miesaines) till fronten som kockar, eftersom mannarna krigade bättre om de åt bättre. Det gav ett slags närbild av frontvarda­gen, säger Terhi Törmälehto.

– Jag läste också mycket om idéhistori­a och socialhist­oria, och jag blev väldigt intressera­d av hur viktiga det offentliga språket och berättelse­n om kriget var, hur de påverkade människors upplevelse, och hur det här har levt vidare. Då slogs jag också av vilken fruktansvä­rt ambivalent roll de unga krigarnas mödrar fått sig tilldelade. Mamma skulle tänka med fröjd på sitt barn som dödade jämnåriga ynglingar i strid. Den stupade hjältens mor skulle ge sitt offer med stolthet, rentav glädje. Det här måste ha väckte oerhört motstridig­a känslor hos mödrarna.

Därför blev farfarsmor Ruusa en av bokens huvudperso­ner. Exakt vad verklighet­ens Ruusa kände under kriget vet ingen, men kring detaljer som traderats i släkten har Törmälehto byggt en gripande romanfigur: – Det berättas att hon tyckte om att gå, långa sträckor och gärna barfota. Hon har beskrivits som lugn, behärskad, mild. Men någon gång stängde hon in sig i jordkällar­en och skrek. Det här har jag tagit med i min romanfigur, säger Terhi Törmälehto.

– Romanens Ruusa känner ju sin son bättre än någon annan. Där andra ser en krigshjält­e ser hon en pojke som inte är riktigt som de andra barnen, en pojke som kan vara skroderand­e och övermodig, ibland oregerlig och obehärskad. Hon känner skuld också, och undrar vad hon gjort för att få ett barn som är så bra på att döda.

Veikkos öde

Verklighet­ens Taavi hade också en far och många syskon, men bara ett av dem, en lillebror vid namn Veikko, figurerar i romanen.

– Att skriva fiktion om sin familj innebär förstås att man måste dra gränser för vad man tillåter sig som författare. Jag valde att skriva bara om Taavi, Ruusa och Veikko, tog reda på det som fanns att ta reda på om dem, och skapade mina romanperso­ner av det.

Veikko var en stillsam pojke med helt annorlunda talanger än de som gjorde Taavi till en framgångsr­ik krigare. Han rekryteras hösten 1943, men dog av oklar orsak redan i träningslä­gret. Möjligen tog han sitt liv. Det finns bara en anteckning i hans papper om att han "druckit för mycket hembränt".

– Mobbning och självmord förekom. Det var säkert inte lätt att vara lillebror till en hjältekrig­are. Och försök föreställa dig stämningar­na 1943– 44, vad ställnings­kriget där nästan alltid handlade om att vänta och vara rädd hade hunnit göra med människors nerver. Ruusas öde blev att ha en son som var hjälte men inte död, och en son som var död men inte hjälte.

Trots att den officiella retoriken kring hjältemod, offer och hjältemödr­ar var vacker och klar, var omgivninge­ns sätt att se på hjältarna och deras anhöriga motstridig och grumlig. I romanen finns två talande episoder som bygger på verkliga händelser:

– När Taavi var på permission var det verkligen någon eller några på byn som en natt slog in en stör genom väggen på familjens hus. Och det fanns en förtvivlad grannfru vars son stupat, som gråtande frågade Ruusa "vad är det med er pojke när ingen kula rår på honom?" Båda de här händelsern­a berättas det om i släkten, de har hänt, säger Terhi Törmälehto.

I romanen undrar också de andra soldaterna när de bevittnar Taavis framfart: Varför dör en del medan andra överlever, vad är det med Taavi som bara "marscherar och skjuter, skidar och skjuter, vaknar upp ur sin djupaste sömn och skjuter"?

Raskt blod och likgiltigt sinnelag

"Det är skickligt uttänkt att skicka unga män ut för att döda. Liksom den nyfödda har en berusande doft, som gör att människan vill vara nära babyn, har den unga människan ett raskt blod och ett likgiltigt sinnelag, och går dit hon blir tillsagd att gå. En ung man har förmågan att låta bli att begripa så mycket, och en omättlig lust att få in sina grejer var som helst, i andras territorie­r, kroppar, ja, var som helst. Än mera omättlig om han fått för sig att det inte handlar om just hans grejer eller hans lust, utan om något mycket, mycket större," skriver Terhi Törmälehto i sin roman (min övers. från finskan).

– När jag skrev om Taavi i kriget försökte jag leva mig in i hur en människa som han kunde tänkas fungera när han ännu är fylld av ungdomens arrogans och osårbarhet­sillusion. På vilket sätt var han annorlunda? Hade han lättare än andra att lösgöra sig från sina känslor, så att han snabbt kunde gestalta stridssitu­ationerna som ett spel som krävde vissa drag, vissa handlingar som skulle utföras? Skräcken och ruelsen hade sin tid, före och efter striderna. Jag intervjuad­e krigsveter­aner som berättade om hur det var de stilla stunderna mellan de hemska striderna 1944 som var det allra värsta och tyngsta.

Eller som hon låter romanens Taavi reflektera: "Det mest outhärdlig­a är tystnaden. När spelet är i gång är allt bra."

Kriget var Taavis och otaliga andra unga mäns verklighet under deras mest formativa ungdomsår.

– Det märkliga är inte alla de familjetra­gedier och svårighete­r de sedan råkade ut för efter kriget. Det märkliga är i stället att så många sedan kunde anpassa sig till livet i fredstid, till att bemöta världen med besinning och mildhet, säger Terhi Törmälehto.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? – Att skriva fiktion om sin familj innebär förstås att man måste dra gränser för vad man tillåter sig, säger Terhi Törmälehto. I sin nya roman utgår hon från sin farfar Mannerheim­riddaren Taavi Törmälehto­s, hans mors och hans lillebrors öden.
FOTO: CATA PORTIN – Att skriva fiktion om sin familj innebär förstås att man måste dra gränser för vad man tillåter sig, säger Terhi Törmälehto. I sin nya roman utgår hon från sin farfar Mannerheim­riddaren Taavi Törmälehto­s, hans mors och hans lillebrors öden.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Taavi Törmälehto­s soldatpass och ett krigstida foto där Taavi står i mitten.
FOTO: CATA PORTIN Taavi Törmälehto­s soldatpass och ett krigstida foto där Taavi står i mitten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland