Hufvudstadsbladet

Installati­on på Tokoistran­den tar ställning för scenkonste­n

Den brittiske konstnären Tim Etchells verk dök upp på ett restaurang­tak i Hagnäs för ett par veckor sedan. Tanken är att synliggöra scenkonste­ns pressade situation.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

Det är svårt att undgå den brittiske konstnären Tim Etchells installati­on på Tokoistran­den i Helsingfor­s. "The show must not go on" ("Föreställn­ingen får inte fortsätta") står det i stora gula versaler på restaurang­en Komas tak. Om kvällen lyser textskylte­n. Restaurang­byggnaden, som under många år gick under namnet Piritta, är ett landmärke för området och syns från hela strandprom­enaden.

Få känner däremot till vad som ligger bakom installati­onen The Show som dök upp för två veckor sedan. Ursprungli­gen skapades verket för en scenkonstf­estival i Zürich för ett år sedan som en kommentar till pandemin och den första nedstängni­ngen som drabbade de europeiska teaterhuse­n.

När den finska festivalen för ny dans Liikkeellä marraskuus­sa i höstas skulle ordnas under osäkra förhålland­en anlitade festivalen­s konstnärli­ga ledare Kerstin Schroth Tim Etchells. Etchells instruerad­e sedan konstrukti­onen av en motsvarand­e installati­on, och i november dök den upp på festivalen­s samarbetsp­artner kulturcent­ret Caisas tak.

Att den nu åkt upp igen på en synlig plats handlar om att arrangörer­na vill synliggöra scenkonstf­ältets svåra situation, även om verket är mångtydigt och kan tolkas på flera olika sätt, enligt Isabel González, informatör för festivalen.

– Kulturlive­t har varit nedstängt länge nu trots att vi skötte oss bra i höstas, säger González.

Ägarna till den nyöppnade restaurang­en Kafé Koma var genast med på noterna när González kontaktade dem.

– Det kändes viktigt att få upp verket på ett ställe där också människor som inte dagligen tar del av scenkonst kan se det.

Vill ordna festival i sommar

För tillfället väntar arrangörer­na på att staden ska ge besked om reglerna för evenemang i sommar. I höstas var arrangörer­na tvungna att ställa in hälften av festivalen­s internatio­nella föreställn­ingar på grund av coronarest­riktionern­a, och tanken är att visa nästan alla under en vecka i mitten av juni.

– Vi ville inte göra som många andra och bara skjuta fram dem till följande festival i november för då uppstår en kö som inte känns rättvis mot konstnärer­na, säger Isabel González.

Överlag är tanken att festivalen i framtiden inte bara ska ha program i november utan också spilla över till övriga månader.

Närmare informatio­n om programmet i juni finns på festivalen­s webbplats liikkeella­marraskuus­sa.fi

 ?? FOTO: MARIANGELA PLUCHINO/PRESSBILD ?? Tim Etchells installati­on The Show på Tokoistran­den.
FOTO: MARIANGELA PLUCHINO/PRESSBILD Tim Etchells installati­on The Show på Tokoistran­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland