Hufvudstadsbladet

Två svenska giganter

- SÖREN VIKTORSSON

Sverige Television sände nyligen en tvådelad dokumentär om idrottsman­nen Sven Tumba Johansson.

– Han trängde in i varje vrå av folkhemmet, konstatera­r filmaren Jens Lind.

Tumba, som han kallades och senare tog till efternamn, var en fenomenal ishockeysp­elare, mycket duktig i fotboll och sedermera även skicklig i golf.

På Gymnastik- och idrottshög­skolan i Stockholm lärde han känna prinsessan Birgitta. De träffas oftast i smyg, hovet var så att säga inte med på noterna.

Tumba kom från enkla förhålland­en, och det gjorde även Lennart ”Nacka” Skoglund – fenomenal på att spela fotboll eller joxa med trasan som han uttryckte det. Bägge debuterade tidigt i landskamps­sammanhang. Filmaren Tom Alandh, också SVT, har gjort en dokumentär i ett flertal avsnitt om människan och myten Nacka.

Tumba var, enligt Linds dokumentär, synnerlige­n egotrippad vilket nog inte alltid var så skoj för omgivninge­n. Därtill var han opraktisk, hustrun Mona fick dra ett tungt lass.

Nacka blev tidigt proffs i Italien och gifte sig med skönhetsdr­ottningen Nuccia. Fotboll var det enda han så att säga kunde ordentligt och trist nog kom fritiden alltmer att domineras av kung alkohol.

Den till synes gränslöse Tumba – han grundade bland annat Sovjets första golfklubb och fick Gorbatjov som hedersmedl­em, medan Reagans kansli svarade artigt ”nej tack” – ramlade och skadade höften i Afrika och kom sedan fysiskt aldrig igen. Han avled 2011 i en ålder av 80 år.

Nacka återvände till Sverige 1964, frånskild och med en inlednings­vis hyfsad karriär. Men snabbt bar det utför och våren 1970 spelade han sin sista match, för Länkarna.

Den forna superstjär­nan blev alltmer folkskygg. Det hände att han i skymningen sökte sig till någon pizzeria på Söder i Stockholm, men där förstod man inte alltid vem den slitne mannen som talade så god italienska var.

År 1975 avled Nacka, 45 år gammal, i hemmet på Katarina Bangata. Där, i korsningen med Bränneriga­tan, står han nu staty.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland