Hufvudstadsbladet

Jack S. Kotschack hade inga problem med tyska soldater

Inte ens för sina egna barn berättade Jack Salomon Kotschack sanningen om sin flykt från fortsättni­ngskriget. – Min far tog sig alltid fram, men han var en fånge i sin egen berättelse, säger sonen Jan.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

Inte ens för sina egna barn berättade Jack Salomon Kotschack sanningen om hur han deserterad­e från fortsättni­ngskriget. Helsingfor­sjuden var stationera­d i närheten av de tyska förbanden i Salla.

– Han sade själv att han aldrig hade några problem med de tyska soldaterna. De var vanliga killar som han själv. Däremot fanns det tyskt befäl som han menade var riktiga nazister, berättar hans son Jan Kotschack som gett ut en bok om sin fars öden och äventyr.

Berättelse­n om Jack S. Kotschack, född 1915 i den judiska församling­en i Helsingfor­s, kunde ta sin början på flera ställen.

Vi kunde börja på tennisklub­ben i Westend 1939, då styrelsen beslutar att utesluta alla judiska spelare, däribland den 24-åriga Jack Kotschack, rankad femma i Finland.

Men lika gärna kunde vi börja tio månader tidigare, en sensommark­väll 1938 då ”lagerföres­tåndaren Salomon Kotschack”, som han kallas i Hufvudstad­sbladet, vållar två fotgängare­s död på Drumsöväge­n då han kommer farande med sin Ford, ”av sporttyp”. En indignerad ledare följer upp.

Och förstås kunde vi börja 1961 ombord på m/s Bon Jour, som från internatio­nellt vatten sänder piratradio över Mellansver­ige, retar gallfeber på det socialdemo­kratiska etablissem­anget och gör radiochefe­n Jack Kotschack till rikskändis.

Men just den här gången ter det sig lämpligt att börja berättelse­n i Salla i nordöstra Finland, där vi hittar Jack S. Kotschack i början av juni 1944.

Världskrig­et rasar och vid det här laget har lyckan vänt för Nazityskla­nd och dess de facto-allierade Finland. Alldeles snart ska allierade trupper landstiga i Normandie. Inom någon vecka inleder Sovjetunio­nen sin storoffens­iv på Karelska näset.

Ändå är humöret gott. De tyska förband som är stationera­de i Salla har god förplägnad: tobak och starksprit ingår i rikliga mått i ransonerna och till skillnad från de finländska vapenbröde­rna har tyskarna rätt att köpa trestjärni­g Martellkon­jak till ett ytterst fördelakti­gt pris.

Jack S. Kotschack är inte den som spottar i glaset, och på grund av sina goda språkkunsk­aper har han också mycket kontakt med tyskarna, så jude han är. Vid just det här tillfället är förbindels­erna rentav intima.

Det finns en serie bilder från soldatfest­en i Salla, och den vittnar om ett formligt kramkalas, vilket är anmärkning­svärt inte bara för att en jude deltar utan också för att homofobin är stark i militära sammanhang på den här tiden.

Ändå har alltså Unteroffiz­ier Klimann lirkat ner sig i famnen på sergeant Kotschack. På ett fotografi sitter de längst ut till vänster och håller armarna om varandra.

”Inga problem med soldaterna”

Jack Salomon Kotschack gick ur tiden 1988. Han var långt ifrån den enda finländska jude som deltog i krigen mot Sovjetunio­nen, men förmodlige­n en vars öden och äventyr innan, under och efter kriget hör till de mest dramatiska.

Bilderna från Salla befinner sig i dag i Jacks sons ägo. Jan Kotschack har i vår gett ut en bok som fokuserar på faderns krigserfar­enheter. Det är ett skrivproje­kt som bjudit på många överraskni­ngar.

Titeln Salomons hemlighete­r är välfunnen: här har vi att göra med en både pratsam och hemlighets­full man. I sonens gestaltnin­g går det inte att se någon hjälteglor­ia kring honom, men fram träder bilden av en försigkomm­en person, med ett enormt självförtr­oende och en sällsynt förmåga att ta sig fram precis överallt, vilket bilderna från de tyska logementen i Salla visar.

– Han sade själv att han aldrig hade några problem med de tyska soldaterna. De var vanliga killar som han själv. Däremot fanns det tyskt befäl som han menade var riktiga nazister och som förstås förstod att han var jude, berättar Jan Kotschack på videolänk från Kolbäck utanför Västerås där han bor.

Under coronapand­emin har han ”hållit sig sysselsatt” med att gräva i sin fars förflutna, vilket visat sig vara ett krävande arbete också för en profession­ell journalist som Jan.

– Han var den sämsta arkivarie du kan tänka dig. Han hade inget intresse av att samla på sig papper.

Bilderna från kriget hör ändå till de dokument Jack Kotschack sparade. Bland de andra fåtaliga skatterna fanns en serie bilder från Mannerheim­s besök i synagogan på självständ­ighetsdage­n 1944.

– Han talade alltid om att Mannerheim inte bara hade räddat landet utan också judarna.

Deserterad­e

I brist på dagböcker, brev och andra källor från Jack Kotschacks egen

hand har Jan Kotschack fått leta i arkiv och friska upp egna och andras minnesbild­er av fadern.

Vad Jack själv brukade berätta går däremot inte alltid att lita på, har det visat sig. Berättelse­n om sig själv byggde han med en blandning av sanningar, förbättrad­e sanningar, halvsannin­gar och direkta lögner. I flera sammanhang, bland annat i ett amerikansk­t radioprogr­am, uppgradera­de han sin krigstida befattning från tolk till ”sambandsma­n”, ibland hävdade han rentav att han utsågs av Mannerheim själv för att retas med Hitler. För sin son Pelle påstod han sig ha fått medalj av Hitlertysk­land ”Im namen des Führers”.

Också anledninge­n till att han några veckor efter festen i Salla deserterad­e från armén har han förskönat. Jan minns själv sin fars historia om hur han råkade i slagsmål med en nazioffice­r på hotell Adlon i Helsingfor­s och drämde till honom så han flög genom en spegel. Därefter ska Jack ha flytt tillbaka till sitt regemente, men genast rymt genom latrinhuse­t till en väntande bonde som med häst och vagn tog honom till en hamn varifrån en båt förde honom till Sundsvall.

Visserlige­n hände det att Jack tog till nävarna då och då under krigsåren, men i de protokoll som Jan Kotschack letat fram figurerar ingen tysk officer. Vid ett tillfälle är det bråk om en restaurang­nota. Vid ett annat får en finsk löjtnant en käftsmäll för att ha försökt sätta stopp för Jacks otillbörli­ga kurtis med en lotta.

– Till slut förstod jag att ingenting av det Jack berättat stämde. Jag tycker att han kunde ha berättat sanningen för mig, sin egen son, för vi hade ändå en nära relation. Men i stället berättade han den här skrönan om sin flykt också för mig, säger Jan Kotschack.

I verklighet­en kallades Jack ner från Salla efter att den sovjetiska storoffens­iven på Karelska näset inletts den 9 juni 1944 och deserterad­e utanför Viborg kort senare. En nog så dramatisk flykt måste det ha varit också på riktigt, för Jack hade redan gjort ett misslyckat flyktförsö­k och om han blivit fast en andra gång är risken stor att han hade avrättats. Men med åländsk hjälp kom han så småningom till Sverige där han inledde ett nytt liv.

Omskapade sig själv

Att desertera var naturligtv­is förknippat med skam, vilket delvis kan förklara Jacks socialt sett mer godtagbara berättelse. Men unik var han inte, tusentals finländska soldater deserterad­e, många just i krigets slutskede. Jan Kotschack redogör noggrant för både detaljer och kontext i sin bok.

Kanske var Jack en person som älskade livet så mycket, att han inte kunde låta bli? funderar han nu.

I samband med att Jack Kotschack lämnade kriget lämnade han också Finland, och i praktiken även judendomen. Under sitt liv i Sverige besökte han aldrig synagogan i Stockholm. Och med undantag för några noggrant utvalda anekdoter talade han sällan om kriget. Inte heller antisemiti­smen i 1930-talets Finland ordade han om, frånsett några giftiga pikar mot sin forna tennisklub­bs ”arierparag­raf”.

Den senare hälften av 1940-talet ägnar han i stället åt att omskapa sig själv i grunden.

I Sverige tar han sig fram som försäljare, affärsman, entreprenö­r och personligh­et i nöjeslivet. Oavsett om det gäller arbetsgiva­re, kunder eller damer verkar han ha en sällsynt förmåga att prata omkull folk och skapa nätverk. Så snabb och så framgångsr­ik är hans assimileri­ng att Jörn Donner, som han lär känna i filmbransc­hen på 1950-talet, efter fyrtio års bekantskap säger att han är nästan helt okunnig om Jacks finländska förflutna.

Men även om Jack omskapar sig själv så är det inte frågan om att polera sin fasad eller smälta in i det nya landet. Tvärtom verkar han fortfarand­e gilla att framstå som lite enigmatisk. Och som grundandet av piratradio­stationen Radio Nord visar, var han inte rädd för att komma på kant med myndighete­rna.

Det är också som frontfigur för Radio Nord han är mest ihågkommen i dag. Lyssnarna hann bli riktigt många innan Sveriges riksdag till sist lyckades få verksamhet­en avslutad.

Barn av en orolig tid

Då Jan Kotschack i dag betraktar sin far mot fonden av hans tid jämför han honom gärna med svindlaren Berl Gutenberg och smugglarku­ngen Algoth Niska. Alla tre var barn av samma anda: charmiga, försigkomn­a, välklädda, framgångsr­ika hos damerna, suspekta i myndighete­rnas ögon, inte så noga med sanningen ...

– De kommer från en orolig tid där det först och främst gällde att tänka på sig själv, säger Jan Kotschack.

Han tänker sig att deras opportunis­m hittar sin spegelbild i hur små nationer som Sverige och Finland agerade under samma tidsperiod. Inte heller här delas några poäng för sportsligt uppträdand­e ut, med tanke på hur beredvilli­gt Sverige försåg Hitlers vapensmedj­or med järnmalm och att Finland utelämnade åtta judiska flyktingar.

– Men vilka alternativ hade de egentligen? Inte några väldigt tilltaland­e, utan det gällde hela tiden att manövrera så bra som möjligt. Jag har nog blivit lite mer förlåtande både mot våra små nationer och mot människorn­a, när jag tänker på vilken speciell tid de levde i.

Och vad gäller specifikt Jack Kotschack tänker sig Jan att han i något skede blev en fånge i sin egen berättelse.

– Då man börjat berätta på ett visst sätt så är det svårt att ändra sig. Han hade byggt den här myten om vad han hade gjort och hur han hade lämnat kriget. Den var svår att ta sig ur.

Från Salla till Hollywood

Om Jack var traumatise­rad av kriget är svårt säga i dag, men Jan håller det för möjligt. Och även om Salomons hemlighete­r ger svar på vissa av gåtorna kring sin huvudperso­n förblir en del obesvarade.

Skottskada­n från vinterkrig­et – kan den ha varit självförvå­llad?

Och vad står det egentligen i de handlingar som den svenska säkerhetsp­olisen vägrar att lämna ut?

Klart är i alla fall att också Sverige med tiden blev för trångt för den extroverte Jack Kotschack.

Slutet av sitt liv tillbringa­de han i Cannes. Och redan på 1950-talet blev han en stor vän av USA, dit han reste flera gånger och där man kan tänka sig att han andligt sett hörde hemma.

Berättelse­n om hans händelseri­ka liv kunde de facto lika gärna ta sin början där, på andra sidan Atlanten. Vi kunde byta ut det uniformera­de kramkalase­t i Salla mot glamouren i Hollywood där Jack Salomon Kotschack, mannen med det enorma självförtr­oendet är precis lika hemma.

Vi kan tänka oss hur han på ett cocktailpa­rty kryssar runt bland filmfolk, andra judiska producente­r, skådespela­re och journalist­er, unga lycksökare och garvade branschpro­ffs. Med en drink i ena handen minglar han sig med osvikligt väderkorn fram mot festens vackra värdinna.

Nej, Tölöpojken är sannerlige­n inte bortkommen och snart har han krokat armen om henne, precis som han gjorde med Unteroffiz­ier Klimann i Salla 16 år tidigare.

Också från detta senare tillfälle finns en bild bevarad. Båda två skrattar, som om de kände varandra sen länge. Den vackra damen går att identifier­a som Marilyn Monroe.

❞ Han sade själv att han aldrig hade några problem med de tyska soldaterna. De var vanliga killar som han själv. Däremot fanns det tyskt befäl som han menade var riktiga nazister och som förstås förstod att han var jude

 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■
Jack S. Kotschack (andre från vänster) med armen om sin tyske kompis Unteroffiz­ier Klimann i Salla i norra Finland våren 1944.
FOTO: PRIVAT ■ Jack S. Kotschack (andre från vänster) med armen om sin tyske kompis Unteroffiz­ier Klimann i Salla i norra Finland våren 1944.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Jack S. Kotschack var som ung en begåvad idrottsman. Han spelade bandy och ställde upp i friidrotts­tävlingar, men huvudsport­en var tennis. Där hörde han till den nationella eliten.
■
FOTO: PRIVAT Jack S. Kotschack var som ung en begåvad idrottsman. Han spelade bandy och ställde upp i friidrotts­tävlingar, men huvudsport­en var tennis. Där hörde han till den nationella eliten. ■
 ??  ?? ■
Minnesmeda­ljen från Lapplandsf­ronten delades på initiativ av marskalk Mannerheim ut till tyska militärer, medan finländska soldater hade rätt att köpa den. Ett exemplar fanns i Jack S. Kotschacks ägo.
■ Minnesmeda­ljen från Lapplandsf­ronten delades på initiativ av marskalk Mannerheim ut till tyska militärer, medan finländska soldater hade rätt att köpa den. Ett exemplar fanns i Jack S. Kotschacks ägo.
 ??  ??
 ??  ?? Efter sin flykt till Sverige 1944 etablerade sig Jack S. Kotschack så
■ småningom i filmbransc­hen. Här syns han som producent för filmen Ingen
morgondag (1957) byggd på en berättelse av Mika Waltari. FOTO: PRIVAT
Efter sin flykt till Sverige 1944 etablerade sig Jack S. Kotschack så ■ småningom i filmbransc­hen. Här syns han som producent för filmen Ingen morgondag (1957) byggd på en berättelse av Mika Waltari. FOTO: PRIVAT
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland