Hufvudstadsbladet

Krogarna får hålla öppet en timme senare

Restaurang­branschen kritisk, ville ha mer

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Restaurang­erna i Helsingfor­s får från och med i dag hålla öppet en timme senare än hittills, i och med att regeringen luckrar upp coronarest­riktionern­a.

Det betyder att ölkrogar får hålla öppet till klockan 19, matrestaur­anger till klockan 20. I restaurang­er av bägge kategorier­na måste alkoholser­veringen upphöra en timme före stängnings­dags. Restaurang­branschen kritiserar de nya öppettider­na för att vara för strikta.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) säger att samhället måste öppnas upp försiktigt. Regeringen vill se hur epidemiläg­et utvecklas innan man tar följande steg.

Regeringen lättar på restriktio­nerna för restaurang­ernas öppettider. Från och med Kristi himmelsfär­dsdag gäller olika regler för öppettider i olika delar av landet, beroende på det regionala epidemiläg­et. Begränsnin­garna av öppettider kan härefter ändras veckovis, beroende på hur epidemiläg­et förändras.

I Nyland som befinner sig i spridnings­fasen gäller från och med torsdag att restaurang­er för vilka alkoholuts­känkning är den huvudsakli­ga näringsgre­nen får hålla öppet klockan 5–19 och servera alkohol 7–18. Inomhus får högst halva kundkapaci­teten utnyttjas.

Restaurang­er som i första hand serverar mat får hålla öppet klockan 5–20 och servera alkohol 7–19. Inomhus får kundkapaci­teten utnyttjas till högst 75 procent.

Det innebär en uppluckrin­g med en timme, vilket är på tok för lite enligt restaurang­branschen. Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) säger att regeringen är tvungen att framskrida försiktigt.

– Naturligtv­is siktar vi på att epidemiläg­et ska bli bättre. Vi måste iaktta försiktigh­et när vi avvecklar restriktio­ner och följa upp läget, sade Marin på Ständerhus­ets trappa när regeringen samlades för att ta del av det senaste kring epidemin.

Överlag ser det rätt bra ut i och med att antalet nya coronafall har varit förhålland­evis litet på sistone, plus att över två miljoner finländare har fått en första vaccindos.

– Vi hoppas kunna luckra upp och avveckla fler restriktio­ner till månadsskif­tet, sade Marin.

Nej till karaoke

Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­ts uppdaterad­e direktiv ska alla som besöker restaurang­er fortsatt sitta till bords. Det betyder till exempel att karaoke och dans fortsatt förbjuds.

Också på uteserveri­ngar måste varje kund ha en egen sittplats och krögaren måste trygga tillräckli­ga avstånd mellan kunderna. På uteserveri­ngarna får alla kundplatse­r utnyttjas.

Hotell- och restaurang­branschens arbetsgiva­rorganisat­ion Mara kritiserar regeringen för att uppluckrin­gen i öppettider är oansenlig i Nyland, Egentliga Finland och de andra regionerna som befinner sig i spridnings­fasen. Förbundet menar att regeringen går mot smittskydd­slagen i och med att epidemibek­ämpningen borde vara på nivå 2 för att så tuffa begränsnin­gar ska få gälla.

Förbundet säger att varken Socialoch hälsovårds­ministerie­t eller Institutet för hälsa och välfärd har besvarat dess fråga om hur risken för coronasmit­ta skulle öka om utskänknin­gen på krogarna fick fortgå till klockan 22 och öppettiden till 23.

”De här myndighete­rna anser att stränga begränsnin­gar i restaurang­verksamhet­en är det nya normala”, skriver förbundet i ett pressutski­ck och kräver att alla krogar ska få hålla öppet åtminstone till 23 och servera alkohol till 22.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Restaurang­ernas öppettider förlängs på Kristi himmelsfär­dsdag. I Helsingfor­s och Åbo (bilden) får matrestaur­anger hålla öppet till klockan 20.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Restaurang­ernas öppettider förlängs på Kristi himmelsfär­dsdag. I Helsingfor­s och Åbo (bilden) får matrestaur­anger hålla öppet till klockan 20.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland