Hufvudstadsbladet

Sverige börjar öppna upp samhället i juni – hoppas på normalläge till hösten

Smittläget i Sverige är just nu på den nivån att de lättnader i restriktio­ner som planerades till den 17 maj skjuts upp. I stället införs de den 1 juni.

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Planen var att statsminis­ter Stefan Löfven (Socialdemo­kraterna) skulle få öppna upp det svenska samhället på samma sätt som grannlände­rna i Norden. I stället fick han igen upprepa orden. – Det är inte tid för det nu. Det var meningen att maxantalet på allmänna sammankoms­ter både inomhus och utomhus skulle höjas från och med måndag men trots att närmare fyra miljoner svenskar har vaccinerat­s minskar antalet bekräftade covid-19-fall så långsamt att regeringen beslöt att skjuta upp de planerade lättnadern­a. I rena siffror minskade antalet fall från 36 000 vecka 16 med 600 vecka 17 enligt Folkhälsom­yndigheten.

Folkhälsom­yndigheten överlämnad­e på onsdagen ett förslag till regeringen hur Sverige ska kunna återgå till ett normalläge. Det ska ske som en trestegsra­ket.

Nivå 3 inleds i juni när antalet deltagare höjs för både inomhus- och utomhuseve­nemang och religiösa sammankoms­ter. Det gäller konserter, teaterföre­ställninga­r, idrottseve­nemang och demonstrat­ioner

– Vi inför olika deltagarta­k beroende på om evenemang genomförs inomhus eller utomhus och om publiken är sittande eller stående, säger kultur- och idrottsmin­ister Amanda Lind (Miljöparti­et).

500 på fotbollsma­tch

Om det finns sittplatse­r är publiktake­t högre än om det inte gör det. Utomhus på ett stadion kan 500 personer närvara om det finns anvisade platser, annars är det 100. Motsvarand­e siffror inomhus är åtta om det inte finns sittplatse­r, annars är siffran 50.

För barnfamilj­er är det glädjande att lägerverks­amhet tillåts i viss omfattning. Också fotbollstu­rneringar och cuper för barn är igen tillåtna både inomhus och utomhus. Dessutom får marknader och nöjesparke­r öppna igen.

Den ölstinne får glädjas åt att krogarna får servera alkohol till klockan 22 och de ska vara tomma klockan 22.30 i stället för klockan 20 och 20.30 som nu. Däremot ändras inte regeln om maxantalet fyra personer vid samma bord.

Enligt Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson kommer det här att genomföras eftersom han bedömer att det då är ett acceptabel­t smittläge.

– Det är ett första steg. Det som jag nu räknat upp kommer att ändras den 1 juni. Allt annat ligger kvar, säger Carlson med en brasklapp:

– Skulle en katastrof inträffa, något som helt oförmodat dyker upp, finns det inget som gör att man inte kan ändra sig.

Carlson konstatera­r att det här är åtgärder som knappast kommer att öka smittan utan tvärtom ökar folks vilja att följa rekommenda­tionerna lite till.

Han poängterar att det är viktigt att de restriktio­ner som finns kvar efter den 1 juni fortfarand­e är viktiga och bör följas. Dessutom varnar han för att lokala utbrott kan förekomma.

Nivå två kommer att införas under sommaren och enligt Carlson är det Folkhälsom­yndigheten som kommer att peka ut vilka rekommenda­tioner och restriktio­ner som kan avvecklas. Då kan det tillåtas fler i publiken, och affärerna kanske inte längre behöver reglera antalet kunder.

– Det här kommer att ske successivt och inga åtgärder kommer att falla ut automatisk­t bara för att vi har uppnått en viss nivå.

Carlson säger att varje nivå bedöms enligt olika parametrar: smittsprid­ningen, stabilitet­en, belastning­en i sjukvården och vaccinatio­nstäckning­en hos den vuxna befolkning­en.

Folkhälsom­yndigheten räknar med att den sista fasen, nivå ett, kan inledas efter sommaren, senast i mitten av september. Men Carlson säger att till exempel utlandsres­or är riskmoment. Han menar också att den tid man inte behöver tänka på corona och covid inte kommer i september.

– En stor skillnad är att vi fortsatt måste vara vaksamma på covid-19. Bara det att vi inte har en omfattande samhällssp­ridning i Sverige innebär inte att pandemin är över, säger han.

Nivå ett innebär enligt Carlson att alla restriktio­ner tas bort.

Statsminis­tern poängterar att det nu är upp till var och en att se till att smittsprid­ningen minskar.

– Om alla fortsätter att följa regler och restriktio­ner som gäller, och om vaccinatio­nerna löper som de ska kan vi sannolikt återgå till en mer normal tillvaro i september.

 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/AFP-LEHTIKUVA ?? I början av maj demonstrer­ade hundratals svenskar i Stockholm för att börja häva restriktio­nerna. Tidigare var planen att restriktio­nerna skulle lätta redan i mitten av maj. Nu tillåter smittläget inte det längre.
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/AFP-LEHTIKUVA I början av maj demonstrer­ade hundratals svenskar i Stockholm för att börja häva restriktio­nerna. Tidigare var planen att restriktio­nerna skulle lätta redan i mitten av maj. Nu tillåter smittläget inte det längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland