Hufvudstadsbladet

Återhämtni­ngsfonden svårknäckt nöt för riksdagen

Efter tisdagens närapå 15 timmar långa debatt tog riksdagen paus, och fortsatte sedan debattera EU:s gemensamma återhämtni­ngsfond på onsdagseft­ermiddagen. Fortfarand­e går åsikterna kraftigt isär i plenisalen.

- SOFIA WESTERHOLM, SOFIE FOGDE/SPT

Ursprungli­gen skulle riksdagen debattera om Finland kan godkänna fonden på 750 miljarder euro på tisdagen och sedan rösta i frågan på onsdagen. Någon omröstning blev det troligtvis inte frågan om under onsdagen.

Tisdagens debatt pågick i över ett halvt dygn, och trots det hade långt ifrån alla ledamöter som ville fått komma till tals. På onsdagseft­ermiddagen startade därför en ny debatt i plenisalen, och riksdagens talman Anu Vehviläine­n (C) bekräftade redan på förhand att den slutliga omröstning­en sannolikt skjuts upp.

Även under den andra debattdage­n var frågorna många om huruvida återhämtni­ngsfonden verkligen är en engångsför­eteelse eller inte. Såväl Sannfinlän­darna som Kristdemok­raterna är skeptiska till det.

Fortsatt kritik från opposition­shåll

En kort stund in i debatten meddelade Sannfinlän­darnas Jari Koskela att partiet står fast vid sin åsikt: man kommer inte att godkänna paketet. Partiet anser att återhämtni­ngsfonden skulle innebära ett steg mot en förbundsst­at.

Kristdemok­raterna håller också fast vid att fonden inte borde bli verklighet. KD:s Päivi Räsänen sade att partiet från första början har ansett att återhämtni­ngsfonden och unionens budget för de kommande sju åren borde ha hållits åtskilda.

Indirekt röstar riksdagen också om unionens sjuåriga budget då omröstning­en slutligen sker, eftersom budgeten är sammankopp­lad med återhämtni­ngsfonden.

Statsminis­terns frånvaro debatterad­es

Från sannfinlän­dskt håll hördes även kritik på grund av att statsminis­ter Sanna Marin (SDP) inte närvarade under tisdagens debatt. Marin deltog i ett EU-toppmöte i Portugal förra veckan och valde därför att sitta i karantän som en försiktigh­etsåtgärd.

– Statsminis­tern kan inte ha en ställföret­rädare i de möten som ordnades förra veckan och därför deltog jag i dem. Efter mötena följde jag de anvisninga­r som Institutet för hälsa och välfärd kommit med, sade Marin.

Ledamöter från andra partier kritiserad­e i stället sannfinlän­darnas uttalande. Bland annat ifrågasatt­e flera ledamöter hur det skulle se ut om landets statsminis­ter väljer att bryta de anvisninga­r som man samtidigt uppmanar medborgarn­a att följa.

EU:s ekonomi växer långsamt

Regeringsp­artierna fortsatte även under den andra debattdage­n att enat framhålla att återhämtni­ngsfonden behövs.

Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) sade att EU:s ekonomi behöver återhämta sig. För tillfället förutspås ekonomin globalt växa med 6 procent det här året, medan EU:s ekonomi endast växer med drygt 4 procent.

– Vi kommer att släpa efter den globala ekonomiska utveckling­en ännu mer om vi nu slopar den gemensamma återhämtni­ngen i EU.

Europa- och ägarstyrni­ngsministe­r Tytti Tuppuraine­n (SDP) sade att Finland också bör minnas att man inte fattar sitt slutliga beslut i ett tomrum.

– Vi fattar självklart vårt beslut som ett självständ­igt land, men vi måste också förstå att det uppstår konkreta följder av beslutet. Vårt beslut påverkar inte bara oss utan också alla andra i detta samarbete. Dessutom har vårt beslut inverkan på hur stormakter i framtiden ser på såväl Finlands som unionens handlingsk­raft.

Grundlagsu­tskottets ordförande Antti Rinne (SDP) bekräftade också att grundlagsu­tskottet på djupet har gått igenom vad återhämtni­ngsfonden skulle innebära för Finland.

Han slog samtidigt ner Sannfinlän­darnas oro om att återhämtni­ngsfonden skulle föra Finlands beskattnin­gsrätt i oönskad riktning.

– Som finansmini­stern här tydligt konstatera­de i går så för detta paket inte Finlands beskattnin­gsrätt i någon riktning. Det kan också jag konstatera. Paketet leder inte till att Finland förlorar av sin beskattnin­gsrätt.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Riksdagen fortsatte debattera EU:s återhämtni­ngsfond på onsdagseft­ermiddagen.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Riksdagen fortsatte debattera EU:s återhämtni­ngsfond på onsdagseft­ermiddagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland