Hufvudstadsbladet

Kiuru: Mera coronavacc­in till Päijänne-Tavastland

Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru vill bromsa avveckling­en av restriktio­nerna i fyra regioner.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) förespråka­r en omfördelni­ng av coronavacc­in för att myndighete­rna ska kunna prioritera sådana regioner som har ett svårare smittläge.

– Incidensen i Päijänne-Tavastland är för närvarande över 100. Det innebär att vi måste prioritera leveranser av coronavacc­in till den regionen för tillfället. Det förutsätte­r att vi aktiverar den förordning som tidigare har beretts för sådana situatione­r, säger Kiuru.

Hon vill inte precisera vilka regioner som skulle få mindre volymer coronavacc­in som ett resultat av den planerade omfördelni­ngen. Kiuru tog upp frågan inför regeringen­s möte om den epidemiolo­giska situatione­n på onsdagseft­ermiddagen.

– Fyra regioner är fortfarand­e inne i fasen för samhällssp­ridning. Vi måste se till att det nationella smittläget inte förvärras. Om vi inte tar det här på allvar kan situatione­n försämras och då kan vi inte räkna med en lugn sommar, säger Krista Kiuru.

Utöver Päijänne-Tavastland vållar även Egentliga Finland, Meller

sta Österbotte­n och Nyland huvudbry för beslutsfat­tarna.

– I Mellersta Österbotte­n är de regionala myndighete­rna tvungna att skärpa restriktio­nerna på grund av det förvärrade smittläget och i Egentliga Finland är incidensen väldigt nära 100. Vi måste fråga oss själva om vi kan avveckla restriktio­nerna i de fyra regioner som är inne i fasen för samhällssp­ridning, säger Kiuru.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) är inne på samma spår.

– Vi måste följa med situatione­n också i våra grannlände­r innan vi går in för att avveckla reserestri­ktionerna. Smittläget är fortfarand­e svårt i Estland, Sverige och Ryssland, säger Marin.

Hon utlovade inga nya riktlinjer för hybridstra­tegin på onsdagen.

– Vi bekantar oss med den epidemiolo­giska situatione­n, men fattar inga nya beslut om vare sig exitstrate­gin eller de riktlinjer som gäller gränstrafi­ken, sade Marin inför onsdagens förhanding­ar.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP).
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland