Hufvudstadsbladet

Samerna föreslås få starkare självbestä­mmanderätt

Samernas självbestä­mmanderätt ska stärkas i samband med att sametingsl­agen revideras. I regeringen lyfts opposition­ella röster inom Centern.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Sametingsl­agen ska revideras så att samernas självbestä­mmanderätt stärks. Det föreslår den kommitté som bereder lagändring­en. Samerna ska som urfolk ha rätt att själva bestämma vem som är same, i enlighet med FN:s konvention om medborgerl­iga och politiska rättighete­r.

Den som juridiskt definieras som same ska ha rätt att kandidera och rösta i val till sametinget. Här föreslår kommittén vissa förändring­ar i kriteriern­a.

– Det är viktigt att vi snabbt rättar till den nuvarande situatione­n och ser till att Finland i fortsättni­ngen till fullo tryggar samernas grundlägga­nde och mänskliga rättighete­r, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).

FN:s människorä­ttskommitt­é har ansett att Finland kränker samernas självbestä­mmanderätt och att detta måste åtgärdas.

Kommittén lämnade sitt betänkande till Henriksson efter ett halvt års arbete. Den var i övrigt enig, men Juha Joona (C) anmälde avvikande mening särskilt till paragrafen om kriteriern­a för definition­en av samer.

Enligt vad HBL erfar backar 17 av sametinget­s ledamöter upp det aktuella förändring­sförslaget. De återståend­e fyra ledamötern­a pekar i ett uttalande på vad de finner problemati­skt, som att det så kallade lappkriter­iet ska strykas. Det betyder att vissa personer, som i dag betecknas eller betecknar sig själva som samer, kan komma att exkluderas från sametinget.

”I praktiken kan vallängden putsas så att de som inte uppfyller de nya kriteriern­a utesluts. Det möjliggör ett godtycke som också framöver kan hindra folk från att besluta i frågor som berör dem”, skriver Kari Kyrö, Anu Avaskari, Pigga Keskitalo och Inka Kangasniem­i i uttalandet.

I riksdagen hyllar Jenni Pitko (Gröna) och Eva Biaudet (SFP) kommitténs förslag.

– Samernas rättighete­r har verkställt­s beklagligt dåligt i Finland. Den nuvarande lagen bryter mot samernas självbestä­mmanderätt. Därför är det mycket viktigt att det här förslaget äntligen beaktar de otaliga anmärkning­ar som Finland fått från flera FN-instanser, säger Pitko.

Biaudet gläds åt att lagförslag­et går framåt med bred enighet och att Finland tar de internatio­nella rekommenda­tionerna på allvar.

– Vi vill stärka samernas självbestä­mmanderätt och trygga deras möjlighete­r att fatta beslut i frågor om egen kultur, språk och näringar. Det här lagförslag­et ger oss en möjlighet att svara på förväntnin­gar riktade mot Finland och dessutom fullfölja våra internatio­nella förpliktel­ser, säger Biaudet.

Centerns riksdagsle­damot Mikko Kärnä säger i ett uttalande att Centern kommer att stoppa förslaget. Det är ändå oklart om han får hela gruppen med sig. Centerns ledamöter från Lappland har bromsat en revidering av lagen under de två senaste regeringar­na.

 ?? FOTO: OTTO PONTO/LEHTIKUVA ?? Samernas självbestä­mmanderätt ska stärkas när sametingsl­agen revideras.
FOTO: OTTO PONTO/LEHTIKUVA Samernas självbestä­mmanderätt ska stärkas när sametingsl­agen revideras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland