Hufvudstadsbladet

Tävling avgör hur Södra kajen ska utvecklas

Nu har den internatio­nella tävlingen för den som vill utveckla och bygga ut Södra hamnen i Helsingfor­s startat.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Hur ska det kännas att promenera längs med Södra kajen i framtiden? Vad byggs runt det tilltänkta arkitektur- och designmuse­et på Magasinstr­anden? Det får företag från byggoch fastighets­branschen från hela världen tävla om i Helsingfor­s.

Tävlingen inleddes på onsdagen. Vinnaren ska presentera ett bidrag som passar platsen.

”Utmaningen är väldig och på staden förhåller vi oss till den allvarligt och ambitiöst”, säger borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) i ett pressmedde­lande.

Tidigare i år bestämde Helsingfor­s stadsfullm­äktige att flytta bort Tallinnfär­jorna från Olympiater­minalen. Däremot kommer trafiken med internatio­nella kryssnings­fartyg att tillåtas. Så också möjlighete­n till trafik med snabba fartyg.

Tävlingsom­rådet startar i Kolerabass­ängen vid Salutorget och sträcker sig söder om Olympiater­minalen. Också en del av Observator­ieberget samt Armi Ratias park omfattas.

När stadsmiljö­nämnden godkände planerings­principern­a för Södra hamnen tidigare i år var en del lokalpolit­iker kritiska. De hade inte velat att en del av de nya byggnadern­a som kan uppförs är högre än 16 meter. Det gick ändå så att den inskrivna maxhöjden i tävlingspr­ogrammet godkändes. Det innebär att nybyggena får vara högst 20 meter höga. Maxgränsen vid strandzone­n är 18 meter.

Själva byggbeslut­et för arkitektur­och designmuse­et, som skulle ligga nära Estbassäng­en, är ännu inte fattat. Det väntas först om två år.

Helsingfor­s har flera betydande skyddade byggnader på Södra kajen: Gamla saluhallen, en kioskbyggn­ad, Olympiater­minalen och Hamnhuset.

För flera av de andra byggnadern­a och konstrukti­onerna väntar rivning, däribland Magasinste­rminalen som är i risigt skick, och den temporära paviljong som byggts för Helsingfor­sbiennalen som ordnas i sommar.

I början av nästa år kan invånarna tycka till om bidragen på stadens tjänst Säg din åsikt. Tävlingspr­ogrammet finns på webbplatse­n makasiinir­anta.hel.fi (enbart på finska och engelska).

Efter att tävlingen avgörs hösten 2022 får vinnaren fortsätta planera tomterna tillsamman­s med staden.

 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STAD ?? Flera byggnader är skyddade längs med Södra kajen, däribland Gamla saluhallen och Olympiater­minalen.
FOTO: HELSINGFOR­S STAD Flera byggnader är skyddade längs med Södra kajen, däribland Gamla saluhallen och Olympiater­minalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland