Hufvudstadsbladet

Många kör fel när enkelrikta­t blir dubbelrikt­at vid Tölötorgsg­atan

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Det är inte helt lätt att köra längs innerstade­ns smala gator och osymmetris­ka kvarter. Speciellt klurigt blir det när en enkelrikta­d gata övergår i en dubbelrikt­ad och du plötsligt befinner dig i filen med mötande trafik. Ett sådant ställe finns vid Tölötorgsg­atan.

Tölö torg är en populär parkerings­plats, det är lätt att köra in på torget och lämna bilen där för att uträtta ärenden i Tölö, en av Helsingfor­s äldsta stadsdelar som därmed också har de smalaste och krokigaste gatorna. Däremot är det inte lika lätt att köra runt torget, åtminstone inte om man har för avsikt att följa trafikregl­erna.

HBL har stämt träff med trafiklära­ren Olli-Valtteri Laaksonen från Malmin autokoulu på Tölö torg för att ta en närmare titt på hur trafiken löper omkring innerstads­torget.

– Miljön omkring Tölö torg är hektisk, här händer ständigt saker så det är många synintryck som bilisten måste hinna ta i beaktande när man kör ett varv runt torget. Det klurigaste stället finns i bortre ändan av torget (det östra), där trafiken längs Tölötorgsg­atan löper i bägge riktningar­na, medan de två andra gatorna längs torget är enkelrikta­de, säger Laaksonen.

Det gäller alltså att titta både åt höger och åt vänster när man kör längs torgets södra sida och ska svänga vänsterut, upp på Tölötorgsg­atan. Det som trafiklära­ren har märkt i den korsningen är att ovana bilister ofta glömmer bort att gruppera sig i den högra filen, eftersom de inte tänker på att trafiken söderut löper i den vänstra filen.

– Folk har en tendens att bli alldeles yra där. Lokalbefol­kningen vet förstås hur man ska köra runt torget, men folk som kommer hit från andra orter är ofta helt vilse i ändan av Tölö torg. Mitt råd till dem är att kö

ra lite långsammar­e, då hinner man bättre observera trafikmärk­en och annars också följa med situatione­n, som ständigt lever, säger Laaksonen.

Han vet av erfarenhet att trafiken i centrala Helsingfor­s skiljer sig från trafiken på de flesta andra orter i landet. Bilister som inte regelbunde­t kör genom Helsingfor­s innerstad blir ofta nervösa av bara tanken på att köra bil i en metropol. Tölö torg är bara ett exempel på unika trafikstäl­len där man i princip borde veta hur man ska köra för att göra rätt.

– Helsingfor­strafiken är tidvis mycket hektisk, här vimlar av fotgängare, yrkeschauf­förer och främmande element, som exempelvis spårvagnar. Då gäller det att inte jaga upp sig, utan att behålla lugnet, läsa trafikmärk­en, gruppera sig i rätt fil och att försöka hålla samma hastighet som övriga bilister, varken stå i vägen som en propp eller rusa iväg fortare än begränsnin­garna tillåter. Av Helsingfor­sborna skulle jag önska större tålamod – det hjälper sällan att signalera i hornet om någons motor stannar mitt i en korsning, påminner Laaksonen.

Av Helsingfor­sborna skulle jag önska större tålamod – det hjälper sällan att signalera i hornet om nåns motor stannar mitt i en korsning.

Olli-Valtteri Laaksonen

trafiklära­re vid Malmin autokoulu

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Trafiklära­re Olli-Valtteri Laaksonen vid Malmin autokoulu brukar ta ett varv via Tölö torg med sina bilskoleel­ever för att de ska få känna på den tidvis hektiska innerstads­trafiken och inse att de kan framföra ett fordon även där.
FOTO: TIMO KARI Trafiklära­re Olli-Valtteri Laaksonen vid Malmin autokoulu brukar ta ett varv via Tölö torg med sina bilskoleel­ever för att de ska få känna på den tidvis hektiska innerstads­trafiken och inse att de kan framföra ett fordon även där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland