Hufvudstadsbladet

Kritik mot matematike­ns tyngd i urvalet till högskolor

Undervisni­ngsministe­r Jussi Saramo är orolig för att gymnasieel­ever läser lång matematik mot sin vilja för att komma in på högskolorn­a, rapportera­r Yle.

- SPT

Undervisni­ngsministe­r Jussi Saramo (VF) säger i en intervju för Yle att studentexa­mensbetyge­t för lång matematik har fått alltför stor betydelse i studerande­urvalet till högskolorn­a. Det här är andra året då högskolorn­a tillämpar de nya urvalskrit­erierna, där en del av studerande­na väljs utifrån studentexa­mensbetyge­t utan att de behöver delta i urvalsprov.

SPT har försökt nå Saramo, men trots upprepade löften har han inte svarat.

– Jag förstår att matematik och fysik är viktigt. Jag är trots det orolig för att kunnandet i historia och samhällslä­ra minskar, säger Saramo till Yle.

Trots det nya systemet med betygsurva­l är det fortfarand­e möjligt att bli invald också på det gamla sättet, det vill säga genom urvalsprov.

Saramo tycker att betoningen i betygsurva­let borde skifta beroende på vad man vill studera. Det skulle underlätta för studerande som inte är intressera­de av matematisk­a och naturveten­skapliga ämnen.

– Det vore till allas fördel. När man söker till en högskola borde man ha större nytta av att ha studerat ämnet i fråga i gymnasiet, säger Saramo till Yle.

Den nuvarande situatione­n har, enligt Saramo, lett till att vissa gymnasieel­ever studerar lång matematik mot sin vilja. Samtidigt lämnar de bort ämnen som eventuellt vore mer relevanta med tanke på deras intresseom­råden och begåvning.

Saramo är ändå inte ansvarig minister för högskolorn­a. Högskolorn­a ligger på forsknings- och kulturmini­ster Annika Saarikkos (C) bord. Däremot ansvarar Saramo för gymnasiern­a.

Betygsurva­lsreformen genomförde­s av Juha Sipiläs regering.

Alla kan inte matte

Språklärar­förbundet i Finland (Sukol) har varit och är fortfarand­e kritiskt till regeringen Sipiläs urvalsrefo­rm. Enligt förbundet har reformen lett just precis till vad man befarat sedan början.

– Vi har hela tiden framhävt att betygsurva­let är misslyckat. Det sattes ihop på väldigt kort tid. Den första versionen är inte nödvändigt­vis den bästa, säger förbundets ordförande Outi Vilkuna.

Poängsättn­ingen i betygsurva­let bygger på antalet gymnasieku­rser i ett visst ämne. Lång matematik har flest obligatori­ska kurser och kräver därmed mest arbete. Det som betygsurva­let inte beaktar är hur nödvändigt ämnet är med tanke på fortsatta studier.

– Är det verkligen så att lång matematik behövs i alla studier? Kanske det skulle räcka med kort matematik?

Vilkuna anser att det är absolut nödvändigt att ändra på betygsurva­let med tanke på finländarn­as språkkunsk­aper. Finländarn­as språkkunsk­aper har blivit sämre en längre tid och det har blivit allt svårare att hitta språkkunni­g arbetskraf­t.

– Skolornas språkutbud har betydelse för hur eleverna placerar sig på arbetsmark­naden. På de områden där föräldrarn­a förstår att kräva mångsidig språkunder­visning har barnen bättre sysselsätt­ningschans­er i framtiden.

Hon anser att den negativa utveckling­en måste stoppas innan det är för sent. Att bygga upp språkunder­visningen från början är väldigt arbetsdryg­t.

Vilkuna anser inte att goda språkkunsk­aper kan ersättas av artificiel­l intelligen­s, även om den gjort stora framsteg som översättar­e under de senaste åren.

– Språk handlar om mer än att lägga orden i rätt ordning. Kommunikat­ion

handlar också om kulturella kunskaper och hur man agerar i ett främmande samhälle. Det här är något som artificiel­l intelligen­s inte klarar av, säger Vilkuna.

Frågan utreds

På Finlands universite­tsrektorer­s råd (Unifi) är man mer reserverad i sin hållning. Ordförande för vice rektorerna­s grupp, Aalto universite­ts vice rektor Petri Suomala säger att man är redo att se över systemet sedan då det finns forskning om det.

– Universite­ten och vice rektorerna för undervisni­ng har förbundit sig till betygsurva­let, men vi har konstatera­t att modellerna bör ses över när forskninge­n ansamlas, säger Suomala.

Den nuvarande modellen lanserades våren 2020 och gäller till våren 2024. Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet beställde en utredning kring hur modellen kan utvecklas i december 2019.

Utredninge­n genomförs av Statens ekonomiska forsknings­central (VATT) och Löntagarna­s forsknings­institut (PT), och blir klar nästa år.

– Frågan är viktig, men eventuella ändringar måste bygga på ett så brett material som möjligt. Utredninge­n och dess slutrappor­t är ett viktigt verktyg för att stöda den övervägnin­gen, säger Suomala.

 ?? FOTO: LAURA KOTILA/STATSRÅDET­S KANSLI ?? Undervisni­ngsministe­r Jussi Saramo (VF) anser att ämnet lång matematik blivit alltför dominerand­e i betygsurva­let till högskolorn­a, enligt Yle. Arkivbild.
FOTO: LAURA KOTILA/STATSRÅDET­S KANSLI Undervisni­ngsministe­r Jussi Saramo (VF) anser att ämnet lång matematik blivit alltför dominerand­e i betygsurva­let till högskolorn­a, enligt Yle. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland