Hufvudstadsbladet

Spänt läge när våldet trappas upp

Spänningar­na i östra Jerusalem har eskalerat under flera veckor. Hundratals har skadats i sammandrab­bningar och situatione­n har utvecklats till en kris med raketbeskj­utning från Gaza som besvarats med israeliska luftangrep­p.

- MATTIAS MÄCHS/TT

Varför har våldsamhet­er utbrutit i Jerusalem just nu?

Situatione­n har varit mer spänd än vanligt i Jerusalem under en månads tid, sedan inledninge­n av ramadan i mitten av april.

Ilska väcktes bland palestinie­r då israelisk polis spärrade av torget vid Damaskuspo­rten, som är en viktig samlingspl­ats under den muslimska fastemånad­en. Beslutet utlöste den 12 april protester och flera dagar av sammandrab­bningar mellan unga palestinie­r och kravallpol­is.

Spänningar­na ökade när Israel med hänvisning till pandemin begränsade antalet palestinie­r som släpptes igenom vägspärrar från Västbanken för att ta sig till al-Aqsamoskén under den första fredagsbön­en under ramadan, den 16 april.

Samtidigt började det dyka upp flera klipp på videoappen Tiktok där palestinie­r attackerar och trakassera­r ultraortod­oxa judar i Jerusalem. Det följdes av överfall mot israeliska araber och palestinie­r.

Den 22 april utbröt nya orolighete­r då den judiska extremistg­ruppen Lehava marscherad­e genom Jerusalem. Över 100 människor skadades.

Den 25 april togs avspärrnin­garna framför Damaskuspo­rten bort. Men spänningar­na var fortsatt starka och började koka över mot slutet av förra veckan. Över 200 palestinie­r och minst 17 israeliska poliser skadades i våldsamma orolighete­r efter ramadans avslutande fredagsbön i al-Aqsamoskén.

Situatione­ns explosivit­et har förstärkts av ett pågående rättsfall som kan leda till vräkningar av flera palestinsk­a familjer i området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem.

Vad händer i Sheikh Jarrah?

En israelisk domstol dömde tidigare i år till fördel för judiska bosättare som under lång tid gjort anspråk på bostäderna. Motivering­en var att marken tillhört judiska familjer före kriget 1948. Området ockuperade­s av Jordanien 1948–1967, då palestinsk­a familjer som tidigare fått fly sina hem i västra Jerusalem och Haifa flyttade in i Sheikh Jarrah.

Den specifika rättstvist­en gäller bostäder som ursprungli­gen ska ha köpts av judiska organisati­oner i slutet av 1800-talet, skriver nyhetsbyrå­n Reuters.

Protestera­nde palestinie­r ser fallet som en del i vad de beskriver som israeliska försök att i strid med internatio­nell rätt driva bort palestinie­r från östra Jerusalem. Israels regering har, å sin sida, framställt

fallet som en privat dispyt.

Israels högsta domstol planerade att ta upp en begäran om överklagan av vräkningsb­eslutet på måndag nästa vecka. Men justitiemi­nisteriet har meddelat att förhandlin­gen skjuts upp ”på grund av rådande omständigh­eter”.

Varför har Hamas blandat sig i?

Orolighete­rna i Jerusalem har den senaste tiden spridit sig till Gazaremsan, där styrande islamistis­ka Hamas, som terrorstäm­plats av bland annat EU, hotat med att Israel ska få betala ett högt pris om ”aggression­en” i östra Jerusalem inte upphör.

– Retoriken och hoten från Hamas har varit tydligare och skarpare än tidigare, säger Mellanöste­rnkännaren Anders Persson vid Linnéunive­rsitetet.

Redan i slutet av april avfyrades ett antal raketer från Gazaremsan mot södra Israel, vilket besvarades med israeliska flyganfall.

Men situatione­n har eskalerat rejält det senaste dygnet då hundratals raketer avfyrats. På tisdagen dödades två personer i den israeliska staden Ashkelon enligt israeliska myndighete­r. Från palestinsk­t håll kommer uppgifter om minst ett 20-tal döda i de israeliska flygräder som genomförts som svar på raketbeskj­utningen.

Upptrappni­ngen sker i ett läge av politisk instabilit­et både i Israel – där en ny regering ännu inte finns på plats efter valet tidigare i år – och på den palestinsk­a sidan.

Den palestinsk­e presidente­n på Västbanken, Mahmud Abbas, beslutade häromvecka­n att skjuta upp de planerade gemensamma palestinsk­a valen i Västbanken och i Gazaremsan, vilket väckte Hamas missnöje.

– Hamas höjda tonläge och agerande kan vara ett sätt att positioner­a sig internt politiskt, säger Anders Persson.

Vad händer med försöken att mäkla fred?

Inga fredssamta­l eller öppna förhandlin­gar om nedtrappni­ng pågår.

Den planerade Jerusalemd­agen, då Israel firar erövringen av staden i Sexdagarsk­riget 1967, i måndags ställdes dock in i sista stund och israelisk polis har förbjudit judar från att besöka området vid al-Aqsamoskén.

– Just nu befinner man sig i ett läge av begränsad upptrappni­ng, säger Anders Persson.

 ?? FOTO: MAHMOUD ILLEAN/AP-TT ?? Palestinie­r under sammandrab­bningar med israeliska säkerhetss­tyrkor vid al-Aqsamoskén i måndags.
FOTO: MAHMOUD ILLEAN/AP-TT Palestinie­r under sammandrab­bningar med israeliska säkerhetss­tyrkor vid al-Aqsamoskén i måndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland