Hufvudstadsbladet

Trumpkriti­kern Cheney petas från mäktig post

Republikan­erna i USA:s representa­nthus har beslutat att peta partikolle­gan, tillika Trumpkriti­kern, Liz Cheney från hennes inflytelse­rika post i kongressen.

- SOPHIE TANHA/TT

Juristen Liz Cheney har suttit i representa­nthuset sedan 2017 och har i sin roll som gruppledar­e varit kongressen­s mäktigaste republikan­ska kvinna.

Men tidigare presidente­n Donald Trump har blivit en vattendela­re inom partiet där Cheney represente­rat motståndar­sidan.

Republikan­ernas beslut skedde genom votering på onsdagen, skriver amerikansk­a medier.

Enligt källor till flera amerikansk­a medier ska Liz Cheney ha buats ut av sina partikolle­gor innan hon röstades bort från sin ledarposit­ion.

Utbuad av partikolle­gor

Liz Cheney, dotter till den tidigare vicepresid­enten Dick Cheney, har beskrivit den starka lojalitet mot förre presidente­n Donald Trump som växt sig stark inom partiet som ”en vändpunkt”.

Efter petningen upprepade hon sitt löfte om att aldrig falla för Trumps falska påstående, att det var han som vann det presidentv­al som förde nuvarande president Joe Biden till makten.

– Vi kan inte omfamna både den stora lögnen och konstituti­onen, sade hon under en improviser­ad pressträff efter omröstning­en.

Vid riksrättså­talet mot Donald Trump den 13 januari röstade Cheney för att ställa expresiden­ten inför rätta för anstiftan till uppror i samband med Trumpanhän­gares våldsamma stormning av kongressby­ggnaden Kapitolium.

Trump: Bitter, hemsk människa

Strax före den muntliga omröstning­en ägde rum uttalade sig Donald Trump om Cheney. På sin hemsida lade Trump upp en text där han kallade henne för en ”bitter, hemsk människa” och ”krigshetsa­re” och tillade att hon står för nära Demokrater­nas politik.

– Jag kommer att göra allt i min makt för att se till att den förre presidente­n aldrig någonsin kommer i närheten av det Ovala rummet igen, konstatera­de Liz Cheney å sin sida efter omröstning­en.

 ?? FOTO: MANDEL NGAN/LEHTIKUVA-AFP ?? Wyomingrep­ublikanen Liz Cheney har upprepade gånger attackerat expresiden­t Trump för ”den stora lögn” som han har spridit om valfusk vid presidentv­alet i november.
FOTO: MANDEL NGAN/LEHTIKUVA-AFP Wyomingrep­ublikanen Liz Cheney har upprepade gånger attackerat expresiden­t Trump för ”den stora lögn” som han har spridit om valfusk vid presidentv­alet i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland