Hufvudstadsbladet

Kryptovalu­tor – inte så kryptiska?

-

KRYPTOVALU­TA Kommer vi någonsin att se en positiv artikel om kryptovalu­tor i massmedier? Torsten Fagerholm liknar i sin ledare (HBL 10.5) kryptovalu­tor vid både tamagotchi­n, pyramidspe­l, kedjebrev och tulpaner. Givetvis, människan försöker ofta förklara okända saker för sig själv i bekanta koncept. Det är bara mänskligt. Ibland, när en helt ny sak dyker upp, kan man gynnas av att stanna upp och faktiskt studera ett fenomen.

Fagerholm har dock en hel del sanning i sin ledare, det bestrider jag inte alls. Kryptovalu­tor är extremt volatila just nu, alla vet att det är en guldrusch och försöker endera göra snabba cash eller investera för framtiden. För de är framtiden. Eller vänta lite, tycker folk ännu att banker och finansiell­a institutio­ner alltid har betett sig såpass bra att vi borde låta dem bestämma över våra betalmedel? De investerar hejvilt med pengar de inte har, kraschar ekonomin med jämna mellanrum, räddas av skattebeta­lare och fortsätter betala astronomis­ka summor i bonusar åt sig själva. Av våra pengar. De är de rikaste institutio­nerna i världen och de tillför samhället väldigt lite förutom möjligtvis bostadslån.

Trots det är vi alla tvungna att ha bankkonton för att kunna köpa mat, identifier­a oss, få lön etcetera. Kryptovalu­tor ger människan en möjlighet att slopa mellanhand­en som tar lite av oss hela tiden. Samtidigt används den gemensamma processork­raften i blockchain-teknologin i vissa kryptovalu­tor för humana ändamål, som medicinsk forskning.

Alla kryptovalu­tor är olika, jag håller med om att många är helt onödiga, men vissa kan ge oss en bättre och lättare framtid. Det här känns nästan som när alla pratade illa om elbilar innan de började slå igenom. Å andra sidan kan jag nästan lova att Fagerholm hade varit emot att göra hoppet från ekorrskinn till mynt också. Mitt tips är att läsa på hur de skapas, för till skillnad från den amerikansk­a dollarn, av vilka mer än 20 procent kommit till ur tomma intet 2020, krävs det arbete för att skapa kryptovalu­tor. Man kan räkna flera av deras värden i watt-timmar. Läs på, lär er! För sanningen

TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland