Hufvudstadsbladet

finns precis där Fagerholm säger – i spegeln.

- JONAS KALLSTRÖM kranförare, Hangö

Kryptoboom­en är ren psykologi och har fascineran­de parallelle­r till historiska bubblor: inget nytt under solen förutom själva skalan och snabbheten. Hajpen drivs av ett underdog-narrativ som går på ren magkänsla och hejvilt sammanblan­dar offentliga centralban­ker med privata investment­banker och sparbanker. Vid sidan om symbolisk systemrevo­lt och egenmakt lockar illusionen om snabba cash.

Tillgångar som åker upp och ner likt en jojo är perfekta för kortsiktig spekulatio­n, men saknar all trovärdigh­et. När som helst kan ett nytt trendigt påfund erövra kryptotron­en. Förhoppnin­garna ligger på topp så länge de godtrogna står i kö längre ner i kedjan.

På tal om ekorrskinn borde kryptovalu­tor straffbesk­attas: den härtill relaterade elförbrukn­ingen i Kina väntas nå 300 TWh och generera 130 miljoner ton koldioxidu­tsläpp 2024. På medeltiden betalade varje man över 15 år som kunde spänna en pilbåge en skinnskatt som togs ut i natura. ”Skin in the game” heter det på finanssprå­k: var extra försiktig med att ta emot råd av nya kryptomell­anhänder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland