Hufvudstadsbladet

Både hot och möjlighet för Österbotte­n

Pargas IF:s Amy Nymalm har orienterat så länge hon kommer ihåg. I sommar drömmer hon om att få debutera i VM i Tjeckien.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi EM i orienterin­g, Schweiz 13-16.5

Den svenska stålindust­rins omställnin­g från kol till vätgas kommer som en skänk från ovan för en bygd som redan under en längre tid kämpat med arbetslösh­et och avfolkning. Med alla de planerade satsningar­na kommer den egna arbetskraf­ten inte att förslå särskilt långt.

För Österbotte­n som redan i dag kämpar med arbetskraf­tsbrist innebär storsatsni­ngarna i norra Sverige att kampen om arbetskraf­t bara kommer att hårdna framöver. För svensköste­rbottninga­r som redan behärskar språket har tröskeln att flytta till Sverige alltid varit låg.

Den svenska stålindust­rins omställnin­g är samtidigt en jättechans för svensköste­rbottniska företagare, varav många redan har en fot i Sverige. Investerin­garna i Norrbotten uppskattas uppgå till totalt 70 miljarder euro fram till år 2040. (...)

Man söker bland annat ingenjörer, geologer, processkun­niga, förmän av alla de slag, tekniker, reparatöre­r och maskinföra­re med CE-körkort. Speciellt gruvbolage­n är intressera­de av personer som kan ställa om produktion­en för att göra den så utsläppsfr­i som möjligt.

Det som sker inom den svenska stålindust­rin kan gynna Österbotte­n på olika sätt. Bland annat har Wärtsilä, Vasa Elektriska, EPV Energi och Vasa stad nyligen startat ett samarbete med målet att utnyttja utsläppsfr­itt väte i energiprod­uktionen, industrin och trafiken.

Österbotte­ns Tidning

Kenneth Myntti om att arbetskraf­tsbristen i norra Sverige uppfattas som den största flaskhalse­n för investerin­garna innebär både hot och möjlighet för Österbotte­n, som konkurrera­r på samma arbetsmark­nad.

(Den nationella intresseor­ganisation­en Suomen Latu) lyfter fram att finländarn­a oftare motionerar ute än inne. Frekvensen av promenader, cykelturer och till exempel bärplockni­ng överstiger klart användning­en av inomhusanl­äggningar. Ändå är det ofta storstilad­e hallbyggen och arenaplane­r som får störst uppmärksam­het i städernas idrottspol­itik. Vill man främja folkhälsan och de breda massornas motionsmöj­ligheter är det i stället motionsspå­ren, cykelvägar­na, badstrände­rna och grönområde­na som behöver fokus. Åbo Underrätte­lser Pia Heikkilä om att coronaåret har med all tänkbar tydlighet bekräftat efterfråga­n på det enkla i närmiljön.

Det var 1999 som Sanna Nymalm vann VM-silver i stafett i Skottland. Tjugotvå år senare gör hennes dotter Amy Nymalm, 23, sin debut i EM i Schweiz. I Schweiz är det dock bara sprint i programmet.

– Jag blev lite överraskad över att komma med till EM. Jag tycker mera om skog, säger Amy Nymalm.

– Huvudmålet för den här säsongen är VM i Tjeckien. Jag vet förstås att det är svårt att komma med.

Familjespo­rt

Båda hennes föräldrar, Sören och Sanna Nymalm har orienterat på landslagsn­ivå, och orienterar fortfarand­e i veterankla­sserna. Amy Nymalm hängde också med på orienterin­g redan då hon var liten.

– Jag kommer inte ens ihåg när jag började. Jag var alltid med, säger hon.

– Det kan hända att jag ändå skulle ha börjat med orienterin­g. Det bästa jag vet är att springa i skogen.

Det är bara hennes lillebror Atte som inte mera orienterar i familjen. Han håller på med esport.

Nytta av badminton

Nymalm har också sysslat med andra idrottsgre­nar, som friidrott och badminton. Hon spelade badminton ända tills hon började i gymnasiet.

– Jag tror badminton har hjälpt orienterin­gen också. Det kommer en massa spänst och muskelstyr­ka som är till nytta i orienterin­gen. Jag spelar fortfarand­e gärna om någon är på väg, fast det är inte så mycket tid för det i träningspr­ogrammet, säger Nymalm.

Hon studerar datateknik vid Turun yliopisto. Hon tränar en hel del med idrottsaka­demin i Åbo.

– Cirka hälften av träningarn­a under veckan är med idrottsaka­demin, måndag styrka, tisdag orienterin­gsträning och torsdag lite snabbhet. Det är ett bra utbud av träningar, säger Nymalm.

Bommar sällan

Det kanske beror på att hon orienterat ända sedan hon var liten, men Nymalm anser att hon är väldigt säker i sin orienterin­g. Hon gör sällan misstag.

– Det är helt samma vad det är för tävling, så presterar jag ungefär lika bra ändå. Jag bommar ganska sällan. Det händer förstås ibland. Jag minns en ungdomens Jukola då jag letade efter en kontroll i 5–10 minuter. Men det är länge sen, säger hon.

En tävling som Nymalm framför allt minns bra är junior-EM i Rumänien

2015. Då vann hon silver i långdistan­s.

– Det var regnigt. Riktigt geggaväder. På något vis blev jag tvåa, säger hon.

För två år sedan tog hon sitt första guld i senior-FM då hon vann FMguld i nattorient­ering.

Krävande VM-terräng

Hon har tävlat i en stor del av Europa, i länder som Bulgarien, Polen och Makedonien. Hennes första träningslä­ger utomlands var med FSO i Tjeckien, som står värd för VM i sommar.

– Det finns häftig terräng i Tjeckien. Det finns jättelånga, höga stup, stenpelare och branter, säger hon.

Coronapand­emin har försvårat förberedel­serna, då det inte gått att bekanta sig med VM-terrängen på förhand. I stället har hon studerat kartor med sin tränare Jari Sipilä.

– Jag har tränat med karta, funderat hur jag skulle ha sprungit, sedan har vi kollat med gps hur andra har sprungit i tävling, och analyserat mina vägval. Det är jättestora höjdskilln­ader, så det är avgörande hur mycket det lönar sig att springa runt.

EM i Schweiz

Landslaget åkte till Schweiz redan förra veckan för att hinna bekanta sig med terrängen. Nymalm har också studerat terrängen i förväg. Det är bara sprint på programmet.

– Vi har analyserat gamla kartor, kollat på Google street view, och förberett oss lite, så terrängen är inte helt obekant.

EM blir dock sannolikt mer en mellanetap­p för Nymalm. Siktet är i första hand inställt på att ta sig till VM i Tjeckien. En dag drömmer hon också om att få en mästerskap­smedalj, precis som sin mamma.

– Det är ett långsiktig­t mål att vara med i VM och kul skulle det vara att få en medalj också. Det krävs mycket jobb, och det är inte säkert att jag når dit ändå, men jag tycker det är viktigt att ha ett sådant mål.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: KIMMO HIRVONEN/SUUNNISTUS­LIITTO ?? Den varierande terrängen är något som Amy Nymalm gillar med orienterin­g.
FOTO: KIMMO HIRVONEN/SUUNNISTUS­LIITTO Den varierande terrängen är något som Amy Nymalm gillar med orienterin­g.
 ?? FOTO: TIMO MIKKOLA/SUUNNISTUS­LIITTO
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Amy Nymalm var 1,5 år då hennes mamma Sanna Nymalm vann VM-silver i stafett.
FOTO: TIMO MIKKOLA/SUUNNISTUS­LIITTO FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Amy Nymalm var 1,5 år då hennes mamma Sanna Nymalm vann VM-silver i stafett.
 ??  ?? Amy Nymalm lyckades bra i EM- och VM-granskning­en i Kervo.
Amy Nymalm lyckades bra i EM- och VM-granskning­en i Kervo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland