Hufvudstadsbladet

HIFK:s vd: Måttet börjar vara rågat

– Hela vintern har varit ett svårt pussel att lägga. Bristfälli­g informatio­n på kort varsel och väldigt diffusa budskap från myndighete­rnas sida, säger HIFK Fotbolls vd, Christoffe­r Perret och uppskattar att klubben gått 100 000 euro back redan nu.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

– I rådande läge där restriktio­nerna är vad de är går det ju inte att sälja säsongskor­t på samma sätt. Vem vill köpa då ingen tycks veta när vi får börja ta in folk. Vi hade räknat med publik från april men nu ser det ut som att också hela maj försvinner utan folk på läktarna, säger Perret.

– Företagsfö­rsäljninge­n existerar ju inte heller. Vi har fått flera förfrågnin­gar från olika företag om de kan hyra in sig i en loge och kolla på match men vi kan inte ta emot folk. Maj är den bästa månaden för företagsfö­rsäljning då folk ännu är på jobbet. Under sommarmåna­derna brukar intresset vara mindre.

Coronaläge­t börjar så småningom se ljusare ut i republiken och antalet vaccinerad­e ökar stadigt och tämligen snabbt. Men myndighete­rna i samarbete med regionförv­altningsve­rken vidhåller sin tuffa linje.

– Vårt mått börjar definitivt vara rågat. Hela situatione­n är absurd. Vi kräver inga specialrät­tigheter utan bara tillstånd att idka vår näring.

Hur tycker du kommunikat­ionen från myndighete­rna fungerar? – Rätt uselt. Det känns som att man skyr ansvar, skyller på andra och bara är ute efter att rädda det egna skinnet. Att skylla på att lagstiftni­ngen halkat efter håller inte heller då myndighete­rna haft ett år på sig att stifta lagarna som krävs.

– Betraktat från utsidan känns det som att det existerar en byråkratis­k lättja. Eller så är det frågan om en resursbris­t då ingenting händer. Alla dras över en och samma kam och det håller inte. Festivaler och idrottseve­nemang kan inte behandlas på samma sätt då det är helt olika sorts tillställn­ingar. Allt handlar om att man inte ids sätta sig in i sammanhang­en tillräckli­gt bra.

Perret är inte ensam om att tycka att myndighete­rnas linje när det gäller restriktio­ner ibland kan kännas aningen märklig. Kritiken från idrotts-, kultur och restaurang­fältet har varit mördande.

– Det statsägda kasinot får ta in 350 personer inomhus men vi får inte ta in några människor alls utomhus. Det finns ju ingen logik alls i det hela. Kanske vi måste börja fundera på att börja fungera som restaurang i stället.

– Vi har varit mönsterele­ver och följt alla uppmaninga­r och bestämmels­er. Men nu börjar det räcka.

Perret poängterar att HIFK hade tusentals och åter tusentals åskådare på sina matcher i fjol utan att ett endaste coronafall kunde härledas till läktaren.

– Vi har faktiskt övervägt att överklaga restriktio­nerna till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Det är tidskrävan­de men skulle åtminstone sända en tydlig signal om att vi inte kan ha det så här.

Avsaknaden av tillit från myndighete­rnas sida är något Perret lyfter fram.

– Man borde lita på att proffsiga arrangörer kan arrangera proffsiga evenemang. Vi är kapabla att göra det, fjolåret är ett bra exempel.

Kassaflöde noll – emission på gång

Något kassaflöde existerar inte för tillfället. För det krävs publik, företag och eventuella spelarförs­äljningar. Perret ser ändå relativt ljust på framtiden trots motgångarn­a under de senaste åren.

– Läget håller ändå sakta på att normaliser­as. Arbetsron inom föreningen är bra, på en helt annan nivå än i fjol med den före detta ägaren, säger Perret och syftar på den stormiga skilsmässa­n med kinesen Lucas Jin Chang som kom, ägde, betalade och försvann.

Då den kinesiska affärsmann­en försvann lovade tjugotalet finansiäre­r gå in med cirka 50 000 euro var i verksamhet­en. Och den summan är det tänkt att klubben ska få in då aktieemiss­ionen på allvar kör i gång om en dryg vecka.

– Vi behöver en stark gemenskap som ägare. Ju flera ägare desto bättre. Tanken är att få in de tjugo större finansiäre­rna nu i samband med emissionen.

Fjolåret var oerhört turbulent i HIFK med bråk i kulisserna längs med hela säsongen. Nu har läget varit lugnare.

– Med ägarbytet sökte vi arbetsro och den har vi fått. Känns som att stämningen inom klubben är väldigt bra. Alla drar åt samma håll och några spänningar har jag inte lagt märke till. Bara vi får börja ta in folk på matcherna ska detta nog bli bra.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■
Varje match utan publik kostar HIFK tiotusenta­ls euro.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Varje match utan publik kostar HIFK tiotusenta­ls euro.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland