Hufvudstadsbladet

Verstappen och Hamilton älskar köra på yttersta gränsen

Lewis Hamilton och Max Verstappen har några saker gemensamt. De jagar VM-titeln. Hamilton sin åttonde och Verstappen sin första.

- FREDRIK AF PETERSENS

Vad är det som engelsmann­en och holländare­n har gemensamt?

– Jag sysslar inte med några psykologis­ka trix. Vill inte slösa energi på det och jag ger mitt svar på banan. Do the Talking on the Track, har båda sagt vid ett flertal tillfällen.

Alla inblandade vet ändå att den mentala biten är oerhört viktig om man vill vinna stora titlar. Följer man det gamla talesättet ”visiret ner, förståndet ut” befinner man sig snabbt i blåsväder.

Och just här har Hamilton en stor fördel. I flera år körde han mot Nico Rosberg och förlorade en gång titelfajte­n. År 2016. Och det har satt sina spår då han hatar att förlora. Enligt de som umgås med honom varje helg gjorde det nederlaget honom mentalt starkare. Den dagen han slutar vill han göra det som mästare och inte som tvåa. Så om man vill slå honom måste man vara mentalt starkare. Inte bara lite utan mycket.

– Jag lyssnar inte på vad andra säger, förklarar Hamilton.

– Om de vill försöka med några trix så får de gärna göra det. Max är en bra förare, säger Hamilton.

– Gör vi inte vårt jobb så bra vi kan vinner Verstappen och hans stall. Vi har dock en stor fördel: Vår erfarenhet av hur vi arbetar under en helg och vetskapen om hur snabbt vi återhämtar oss efter en svår helg. Erfarenhet ska inte underskatt­as.

Vad alla tre också har gemensamt är att de litar på varandra under loppen där hastighete­n kan vara över 300 kilometer i timmen. Att kunna köra hjul mot hjul och veta att den ena inte kommer att försöka putta av den andra från banan. Och precis så vill alla fans ha det. Tuffa men justa närkamper. Förr hände det att det blev boxningsma­tcher ute på banan efter en krock.

– Det är verkligen coolt när man vet att man kör på den absolut yttersta gränsen mot en förare som man litar på, säger Verstappen. Hamilton håller med. – Juste och tuff racing är vad som gör det så spännande. Men jag tror inte att vi funderar på att köra ännu närmare varandra.

Det är inte Verstappen som försöker göra mästaren nervös utan de närmaste kring holländare­n. Som exempelvis Red Bulls motorsport­chef Helmut Marko. Mercedes teamchef Toto Wolff har kallat sin landsman för mr Grumpy (sur gammal gubbe).

– Det rinner av mig. Om vi skall börja med psykologis­ka trix så förväntar jag mig en högre nivå, blir Markos svar i en intervju med F1 Insider.

– Vi har vunnit ett lopp och förlorade ett på grund av ett domslut. Hamilton är en stark förare men inte överlägsen. Till och med han kan göra misstag, säger Marko.

Vad tycker du om Verstappen?

– Under de fem år som han varit hos oss har han vuxit både som människa och som förare och har visat att han har de tävlingsne­rver som behövs för en så här tuff kamp om titeln. Och han är tillräckli­gt mogen för att vinna den. Är det ändå fördel Hamilton? – Hamilton har tålamod att vänta på sin chans. Verstappen, och det måste jag tyvärr säga, är mer temperamen­tsfull. Man skulle också kunna säga otålig. Och det ger Hamilton en liten fördel.

Att kampen om båda titlarna kommer att stå mellan Mercedes och Red Bull råder det ingen tvekan om. Känns det som om RB är förpliktad­e att slå Mercedes? Inte bara för egen skull utan också för sportens skull?

– Problemet är att de har byggt en otroligt robust och stark motor som länge var helt dominerand­e. Nu har vi tillsamman­s med Honda en som är på samma nivå. Vi är den unge utmanaren och en kung gillar aldrig när han puttas ner från tronen av kronprinse­n.

Doktor Helmut Marko har också ett talesätt som kanske säger allt om stallets inställnin­g till motorsport i allmänhet och formel 1 i synnerhet.

– Vi gillar förare som tar i så det dånar. Hellre krascha en bil än att inte köra på gränsen.

 ?? FOTO: HAMAD I MOHAMMED/LEHTIKUVA ?? ■
Max Verstappen är den enda som kan ge Lewis Hamilton en kamp om VM-titeln.
FOTO: HAMAD I MOHAMMED/LEHTIKUVA ■ Max Verstappen är den enda som kan ge Lewis Hamilton en kamp om VM-titeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland