Hufvudstadsbladet

Blind Channel kringgår långfinger­förbudet genom att måla det rött

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

I Rotterdam pågår repetition­erna för fullt inför nästa veckas Eurovision Song Contest.

Finlands representa­nt, rockbandet Blind Channel, åkte till Rotterdam i måndags och repeterade på scenen för första gången på tisdagseft­ermiddagen.

Det stod klart att det rödtonade numret i stora drag inte förändrats sedan UMK; fortfarand­e består exempelvis bakgrunden av uppochnerv­ända projektion­er av bandmedlem­marna. Den största förändring­en från UMK är att pyroteknik tillkommit, och den passade man även på att testa under repetition­erna.

Bandet har också fått skippa att sträcka upp långfingre­t på scenen, eftersom EBU:s regler förbjuder svordomar och annat oacceptabe­lt språkbruk i sångtexter och scenframtr­ädanden. I stället har bandet kringgått förbudet genom att måla sina långfingra­r knallröda.

Efter repetition­erna höll bandet sin första presskonfe­rens i presscentr­et i Rotterdam.

– Det är en låt om frustratio­n och att känna att man inte passar in. Det är en sång för dem som är utanför, beskrev bandet låten Dark side. De skrev den i början av fjolåret i frustratio­n över pandemin som gjorde att de tvingades ställa in alla sina planer.

– Vi hade två alternativ, att sitta i vår replokal och fundera på om vår karriär var över, eller så kunde vi bokstavlig­en visa långfingre­t och skrika.

De beskriver sin musik som en kombinatio­n av rock och rap som de kallar ”violent pop”.

– Det är helt enkelt rockmusik med en mainstream touch. När vi bildade bandet 2013 kändes begreppet ”nu metal” gammalmodi­gt, och ”alternativ rock” är det mest tråkiga sättet att beskriva musik som finns, så då fick ”violent pop” bli vårt varumärke.

Vill ha livekänsla

Sitt scenframtr­ädande i Eurovision har de valt att inte göra för koreografe­rat för att behålla känslan av oförutsägb­art liveframtr­ädande då vad som helst kan hända. En oförutsägb­ar sak hände också under tisdagens repetition­er.

– Jag försökte göra ett hopp då jag slog mig i ansiktet med mikrofonen. Det tänker jag inte göra i tv, sa bandets ena sångare Niko Vilhelm.

Scenen upplever de som betydligt mindre än vad den ser ut att vara i rutan.

– Den ser stor ut men känns liten, man måste verkligen se upp så man inte ramlar av den. Gör vi det är det i och för sig inte första gången.

Blind Channel tävlar i den andra semifinale­n torsdagen den 20 maj. Enligt vadslagnin­gsbolagen kommer Finland att gå till final.

 ?? FOTO: THOMAS HANSES/EBU ?? Blind Channels Niko Vilhelm och Joel Hokka under deras första repetition på scenen i Rotterdam.
■
FOTO: THOMAS HANSES/EBU Blind Channels Niko Vilhelm och Joel Hokka under deras första repetition på scenen i Rotterdam. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland