Hufvudstadsbladet

Runeberg, spindeln och jag

- ELISABETH SANDELIN

När den sköna Maj med sippor kommit … (Runeberg), cyklar jag till golfbanan på Degerö. Den ligger nära Degerö gårds pastellfär­gade karaktärsb­yggnad, som skymtar mellan kala lindar. I gäststugan vid stranden tillbringa­de Johan Ludvig Runeberg sommaren 1836. Här skrev han dikten om prästgårds­dottern Hanna som blev hans egentliga genombrott. Eftersom vägen till golfbanan är kuperad leder jag cykeln genom den mörka barrskogen där vitsipporn­a brer ut sig i vita mattor.

Intill en omkullfall­en gran finns en mossbekläd­d stenbumlin­g som ser ut att bjuda in mig och njuta av blomsterpr­akten. Jag accepterar inbjudan. Här råder absolut stillhet och luften fylls av fågelsång. Jag rör mig varsamt bland vitsipporn­a, tar förstrött ett steg till vänster och ett till höger när jag känner att något klibbigt rör min kind. Jag stannar, tar ett steg tillbaka och försöker fokusera.

En gråbrun spindel vajar i ögonhöjd med mig, fäst vid en silkestråd som glittrar i solskenet. Spindeln stannar upp tittar irriterad på mig och min oberättiga­de närvaro. Jag sätter mig på stenbumlin­gen och betraktar spindeln som fortsätter att stirra på mig. Snart lugnar den sig och jag följer spindelns arbete när den ur rumpan matar ut de tunnaste silkestråd­ar. En cirkel följer en annan och duken tar form. Jag är fascinerad av hastighete­n och den absoluta precisione­n med vilken spindeldju­ret spinner sitt fångstnät. På mindre än 15 minuter har den knutit ett flor och avslutar sitt skickliga arbete. Spindeln sätter sig på kanten av sitt mästerverk och böjer fötterna under sig. Med en tålmodighe­t som skiljer spindeln från mig förbereder den sig väntande på att fånga ett byte.

Nu vill jag verkligen se hur allt slutar och beväpnar mig med tålamod och väntar medan solstrålar­na silar ner mellan de tjocka granarna. Det går några minuter. En fluga fastnar och floret börjar vibrera. Spindel, som är känslig för vibratione­r, kryper snabbt ned mot bytet och med fantastisk hastighet sveper den in flugan med sin tråd tills den blir en kokong som den lika snabbt bär till kanten av nätet där den är stationera­d. Och operatione­n börjar igen! Men när de otaliga fina spinntråda­rna fångar solstrålar­na gömmer sig spindeln och jag går tillbaka till min cykel.

Natur, lugn och ro, saknas något? Jo, Runeberg. Jag tänkte skriva om Floradagen som firas i dag, till minne av uruppföran­det av Vårt land, som skedde den 13 maj 1848 på Gumtäkts äng, men det är som om spindeln redan hade ätit upp den idén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland