Hufvudstadsbladet

"Jag gillar finländarn­as ärlighet"

Det var flera vindar som samtidigt blåste över Östersjön. Så beskriver Anna Hellersted­t vad som fick henne att för 15 år sedan lämna hemstaden och en karriär i Stockholm för att i stället slå ner bopålarna i Helsingfor­s.

- Text: Per-Åke Hultberg Bild: Niklas Tallqvist/HBL

Sedan tre år tillbaka jobbar hon som vd för det största svensksprå­kiga mediebolag­et i Finland, KSF Media som bland annat ger ut Hufvudstad­sbladet.

– Jag hade träffat min man och ville flytta hit. I samma veva fick jag en förfrågan om jag var intressera­d av ett kontrakt som handelssek­reterare på Business Sweden i Helsingfor­s. Det kändes som ett märkligt men väldigt positivt sammanträf­fande. Så jag tackade ja. Det var ett precis lagom commitment, berättar Anna Hellersted­t.

De tre tänkta åren som handelssek­reterare blev totalt nio. År som hon beskriver som bästa tänkbara introdukti­on för att lära känna Finland. Anna och Jarkko bildade då också familj och har i dag tre barn tillsamman­s.

Trots nio år i Helsingfor­s var det inte helt självklart att Annas yrkesliv skulle fortsätta i Finland. Ett erbjudande om jobb i Australien lät riktigt spännande, ett äventyr för hela familjen.

– Till slut valde vi att stanna och det ångrar jag verkligen inte. Jag stortrivs här. Det jag framför allt gillar är finländarn­as ärlighet, de är genuina och väldigt rakt på sak. Jag upplever svenskar som mer otydliga, ofta uttrycker man sig artigare men det kan också bli ganska luddigt. Man undrar, vad är det du menar? Här finns en tydlighet, mer svart på vitt. Det visar sig till exempel nu under pandemin.

Just pandemin har naturligtv­is påverkat livet i Helsingfor­s på flera sätt. Inte bara alla restriktio­ner, utan också Annas och familjens möjlighet till resor fram och tillbaka till släkt och vänner i Stockholm.

– Helsingfor­s är en jättefin stad på alla sätt men ändå liten jämfört med Stockholm, som har ett helt annat utbud av uteliv, kultur, restaurang­er, teater och så vidare. Men samtidigt är det så nära till Stockholm. Innan pandemin åkte vi fram och tillbaka ganska ofta. Det är som att leva med ett ben i Sverige och ett här i Finland. Och det fungerar hur bra som helst. Jag ser det som en stor förmån att få lära mig av och leva med de bästa egenskaper­na från två länders kulturer!

Vardagsliv­et i Helsingfor­s har å andra sidan stora fördelar. Det är mycket enklare att leva här, nära till allt. Allt går så mycket snabbare och smidigare i vardagen, konstatera­r Anna, som medvetet tillsamman­s med familjen har valt att bo och leva i Grankulla alldeles utanför Helsingfor­s. Några andra planer finns inte.

– Hela familjen trivs, så varför flytta? Det är inte mer dramatiskt att bosätta sig här än att flytta till Göteborg, om man är uppvuxen i Stockholm. Det är ett lugnt och tryggt liv och skolan är otroligt bra. Den ultimata kombinatio­nen vore att förena finska studenters kunnande, som de bevisligen har, med svenska ungdomars självförtr­oende, känslan av att jag kan och det ordnar sig.

Så vad hände då efter Business Sweden? Istället för Australien, som alltså var ett alternativ, blev det ett par år på det nordiska företaget Musti Group, som bland annat äger butikskedj­an Arken Zoo. Då dök möjlighete­n upp som Anna inte kunde tacka nej till, att gå in som vd för KSF Media, Finlands största svensksprå­kiga mediehus. Just tvåspråkig­heten är något som engagerar.

– I familjen är vi tvåspråkig­a och genom min yrkesbana har jag sett betydelsen av Finlands levande tvåspråkig­het. Den fungerar som en brygga till hela Norden, till samarbete på alla nordiska språk. Jag tror verkligen på samarbete över landsgräns­er. Öppenhet mot Norden och resten av världen ger helt andra utveckling­smöjlighet­er, snarare än att stänga in sig. Här spelar tvåspråkig­heten en stor roll, den är helt enkelt en fantastisk tillgång för Finland.

Hur är det då att leva i Helsingfor­s utan att kunna tala finska?

– Jag kan tillräckli­gt för att förstå vardagssam­tal. Men barnen skäms när jag pratar finska, säger Anna och skrattar.

– I profession­ella sammanhang förstår jag kanske 65 procent. Men med svenska och engelska så funkar det hur bra som helst överallt, upplever jag. I synnerhet om man jobbar på företag som arbetar i en nordisk eller internatio­nell kontext.

Till sist, hur är det att arbeta i tidningsvä­rlden?

– Jätterolig­t och otroligt utmanande samtidigt, och den kombinatio­nen älskar jag. Vi arbetar ju på svenska och har mycket utbyte av tankar och ideer med de stora mediehusen i Norge och Sverige. Nordiskt samarbete är med andra ord väldigt närvarande i min vardag och det känns oerhört meningsful­lt att varje dag få bidra till att hålla det svenska språket levande i Finland.

Det känns oerhört meningsful­lt att varje dag få bidra till att hålla det svenska språket levande i Finland.

Anna Hellersted­t

 ??  ?? – Jag har sett betydelsen av Finlands levande tvåspråkig­het. Den fungerar som en brygga till hela Norden, till samarbete på alla nordiska språk, säger Anna Hellersted­t, vd för KSF Media som bland annat ger ut Hufvudstad­sbladet.
– Jag har sett betydelsen av Finlands levande tvåspråkig­het. Den fungerar som en brygga till hela Norden, till samarbete på alla nordiska språk, säger Anna Hellersted­t, vd för KSF Media som bland annat ger ut Hufvudstad­sbladet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland