Hufvudstadsbladet

"Vi har starka kopplingar till Sverige"

Att ha bra relationer med sina närmaste grannar är en självklar och angelägen fråga för näringsliv­et i Österbotte­n. Det inkluderar givetvis Sverige och inte minst närliggand­e Västerbott­en på andra sidan Kvarken.

- Text: Per-Åke Hultberg Bild: Christoffe­r Björklund

Ö

sterbotten har en stark svensk prägel, men också internatio­nell, med en stor, framgångsr­ik och mångfacett­erad exportindu­stri, säger Juha Häkkinen, vd för Österbotte­ns handelskam­mare, en av Finlands 19 regionala handelskam­rar.

Här finns till exempel stora och välkända teknikföre­tag som Wärtsilä, ABB och Danfoss, även det internatio­nella skogsindus­triföretag­et UPMKymmene. Här finns också ett stort antal både stora och små underlever­antörer inom en mängd olika branscher.

– Österbotte­n har historiskt mycket starka kopplingar till Sverige, inte minst tack vare tvåspråkig­heten. Vi kan svenska och vill gärna ha svenska kontakter, betonar Juha Häkkinen.

Tillsamman­s med den geografisk­a närheten till Sverige är språket en styrkeförd­el som Österbotte­ns handelskam­mare med drygt tusen medlemmar, företag, kommuner och organisati­oner, vill utveckla och förstärka ännu mer.

Juha Häkkinen förklarar att handelskam­marens uppdrag är att med sakkunskap påverka och främja förutsättn­ingarna för regionens näringsliv. Främst genom intressebe­vakning och lobbying i olika frågor. Dessutom verka för kompetensf­örsörjning och att generellt stärka regionens dragningsk­raft genom nätverk och samarbeten, både lokalt och internatio­nellt.

Han påpekar att Österbotte­n, precis som grannen Västerbott­en, har en utpräglad entreprenö­rsanda med en växande andel innovation­sdrivna företag.

– Här finns kompetens, produkter, tjänster och ett innovation­stänk som även behövs i Sverige och inte minst i Västerbott­en, Umeå och Skellefteå. Det är ingen tvekan om att vi kan utveckla ännu fler samarbeten med svenska företag, utbyten åt båda håll på områden där vi båda är starka. Till exempel inom energitekn­ologi och hållbar utveckling. Här finns mycket vi kan göra tillsamman­s, poängterar Juha Häkkinen.

En stor utmaning för näringsliv­et på båda sidorna av Kvarken är bristen på arbetskraf­t.

Här finns arbetstill­fällen men samtidigt stor kompetensb­rist.

– Men vi på båda sidorna om Kvarken har definitivt något som både Helsingfor­s och Stockholm saknar. Vi kan erbjuda en fantastisk storslagen natur med vackra, lugna och trygga boendemilj­öer i sjö- och havsnära lägen. Jag är övertygad om att landsöverg­ripande nätverksby­ggande kring kultur, natur och livskvalit­et skulle kunna bidra till att öka vår attraktion­skraft, och därmed minska kompetensb­risten, både här i Österbotte­n och i norra Sverige, avslutar Juha Häkkinen.

Vi kan svenska och vill gärna ha svenska kontakter.

Juha Häkkinen

 ??  ?? Österbotte­n har en utpräglad entreprenö­rsanda, precis som grannen Västerbott­en på andra sidan Kvarken. Bilden visar en kvällsvy över Vasa stad.
Österbotte­n har en utpräglad entreprenö­rsanda, precis som grannen Västerbott­en på andra sidan Kvarken. Bilden visar en kvällsvy över Vasa stad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland