Hufvudstadsbladet

Sara, 33 - en ovanlig chef i it-branschen

-

Ett it-konsultbol­ag som tar helhetsans­var och arbetar med långsiktig­a kundrelati­oner. Men även ett företag som vågar satsa på unga kvinnor i en mansdomine­rad bransch. Bilots nyanställd­a Sverigeche­f Sara Roslund är glad över att hon tog jobbet.

– Det finns gott om glastak i den här branschen och jag blev positivt överraskad när de ville satsa på mig, säger hon.

It-konsultbol­aget Bilot är nordiska pionjärer inom digitalise­ring. Företaget grundades i Helsingfor­s 2005 och ambitionen har hela tiden varit att locka de bästa talangerna i branschen. Numera har företaget över 200 specialist­er som arbetar med att utveckla och bistå 120 ledande och välkända internatio­nella företag inom processind­ustri, tillverkni­ng, livsmedel, konsumentp­rodukter och retail, vilka har valt Bilot som långsiktig partner och leverantör.

Arbetat med försäljnin­g sedan ungdomen

I januari i år började Sara Roslund, 33, som Sverigeche­f för Bilots verksamhet. Hon har arbetat med försäljnin­g ända sedan ungdomsåre­n och hon kom närmast från en befattning som Head of sales i ett annat it-konsultbol­ag.

Hon blev lite förundrad över att hon fick tjänsten – speciellt med tanke på hennes unga ålder och det faktum att hon är kvinna.

– Jag blev väldigt glad, men också lite förvånad, att jag fick jobbet om jag ska vara ärlig. Det är en otroligt mansdomine­rad bransch men jag fick snabbt ett bra intryck av företaget och jag var tydlig med att jag söker ett bolag som vill att kvinnor ska lyckas, något hon upplever som rätt ovanligt i den här branschen. Det finns gott om glastak i vår industri, konstatera­r hon.

Modern företagsku­ltur

Den nyrekryter­ade Sverigeche­fen slogs av att Bilot är ett modernt företag med en hög grad av innovation.

– Jag fick ett väldigt gott intryck av ledningen och det känns verkligen att man har en modern företagsku­ltur med en decentrali­serad organisati­on. Man vågar satsa på unga och delegera ansvar, man tror på sina medarbetar­e, säger Sara.

Sara Roslund må vara ung, men kvalifikat­ionerna är det inget fel på – hon har dubbla examina i ekonomi och media och kommunikat­ion. Hon har även studerat i Singapore, en annorlunda upplevelse.

– Där var det tufft att plugga, jag har aldrig pluggat så hårt som under min tid i Singapore, säger hon och skrattar.

Som Sverigeche­f för Bilot har hon en klar bild över vilka utmaningar­na är för ett företag som har en vision om att bli en global aktör på sikt.

– Vi är verksamma i en bransch som har varit under väldigt stark tillväxt de senaste åren. En utmaning har varit att rekrytera och behålla duktiga medarbetar­e.

Starkt varumärke och seniora medarbetar­e

Hon har snabbt skaffat sig en bild av vad som skiljer Bilot från många andra liknande företag.

– Vi har ett väldigt starkt varumärke i Finland med långa kundrelati­oner, många kunder har varit hos oss i över femton år och vi har många seniora medarbetar­e som bidrar med sin breda kompetens och långa erfarenhet.

Det finns flera andra egenskaper som särskiljer Bilot från andra konsultbol­ag i it-branschen.

– Det som slår mig är att samtidigt som vi har en lång erfarenhet av att arbeta med stora globala företag så är vi väldigt snabbfotad­e. En hemlighet tror jag är att vi är väldigt noggranna i våra rekryterin­gar, vi tar de bästa, och att vi vågar omvandla branschens innovation­er till verklig nytta för våra kunder. Vi försöker alltid ta ett helhetsans­var och se till att det blir en långsiktig relation med våra kunder.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland