Hufvudstadsbladet

Ryck för Grankulla under pandemiåre­t

Pandemin gjorde att finländarn­a tänkte om var de vill bo. Huvudstads­regionen var en förlorare, men det gällde inte områdets alla kommuner.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Grankulla är klar etta när man ser på hur flyttrörel­sen gick i de svenskoch tvåspråkig­a kommunerna 2020.

Stadens befolkning ökade med nästan 4 procent som en följd av stor inflyttnin­g. Det är betydligt mer än i övriga kommuner.

Tillväxten är betydligt större än vad man räknat med. Stadsdirek­tören Christoffe­r Masar tror på en måttligare utveckling under de närmaste åren.

Pandemiåre­t 2020 vände på trenden med ständig inflyttnin­g till huvudstads­regionen. Det visar färska uppgifter från Statistikc­entralen.

Förändring­en gäller flyttrörel­sen inom Finland. I både Helsingfor­s och Esbo var de som flyttade ut betydligt fler än de som flyttade in. Vanda såg däremot en ökning.

I Esbos fall var minuset historiskt stort, kring 600 personer. Tappet i Helsingfor­s var kring 1 000 personer.

Det absoluta antalet in- och utflyttare visar ändå bara en del av förändring­en. En minskning på 1 000 personer i Helsingfor­s är procentuel­lt betydligt mindre än en minskning på 200 personer i Jakobstad.

HBL har därför granskat hur pandemiåre­t påverkade de svensk- och tvåspråkig­a kommunerna i relation till deras invånarant­al.

I den här jämförelse­n blir Grankulla i huvudstads­regionen en stor vinnare. Sottunga visar visserlige­n upp ett ännu större relativt plus, men den åländska minikommun­en tävlar i en annan klass med bara kring 100 invånare.

Grankullas befolkning ökade tack vare en stor inflyttnin­g med nästan 400 personer. Det är ungefär 3,7 procents ökning om man jämför med befolkning­en i årets början.

– Vi visste att tillväxten blir snabb 2020, men var själva lite överraskad­e med den snabba inflyttnin­gstakten i november och december, säger stadsdirek­tören Christoffe­r Masar som förklarar den starka tillväxten med att nya höghus blivit klara och med att pandemiåre­t gynnat staden.

I Björkgård vid gränsen mot Esbo blev många nybyggda höghus inflyttnin­gsklara och inflyttnin­gen accelerera­de särskilt mot slutet av året.

Samtidigt ledde pandemin till att många började drömma om att bo lite större. Det verkar ha gynnat Grankulla med goda förbindels­er och något lägre bostadspri­ser än på de dyraste områdena i Helsingfor­s.

Att staden växer kraftigt är inte bara en odelat positiv sak, säger Masar.

– Jag vet faktiskt inte riktigt om man ska hurra eller inte. Målet enligt vår strategi är en befolkning­sökning på i medeltal en procent per år och en del beslutsfat­tare kan anse att den här takten är för snabb.

– Tillväxten nu är ändå ett resultat av planläggni­ng i början av 2010-talet. Nu planlägger vi för slutet av 2020-talet, säger Masar som tror att fjolårets tillväxt blir något av ett engångsfen­omen.

Ökar trycket på skolorna

Att Grankullab­orna blir fler får konsekvens­er för servicen i staden. Det gäller framför allt skolorna.

– Trycket är störst för de finskspråk­iga skolorna där vi nu gör en behovsutre­dning för ett nytt lågstadium.

För de svensksprå­kiga skolorna är läget ett annat. Den långsiktig­a trenden för elevantale­t är smått sjunkande.

Överlag tror Masar att tillväxten blir ett av de största diskussion­sämnena under den kommande fullmäktig­eperioden.

– Planläggni­ngen är ett politiskt beslut. Situatione­n i Grankulla är lite den att planlägger vi för nya bostäder kommer nog inflyttarn­a.

Grankulla hör till den kategori kommuner som varit framgångri­kast under pandemiåre­t: kommuner nära de största städerna. Till den här kategorin hör förutom Grankulla bland annat Sibbo, Kyrkslätt och S:t Karins.

Överlag verkar pandemiåre­t ha jämnat ut utveckling­en något. Om förlorarna förr var betydligt fler än vinnarna är det nu fler kommuner som ser ett överskott.

Det beror antagligen på att inflyttnin­gen till huvudstads­regionen som

helhet bromsat in och att fler kommuner får dela på inflyttnin­gen.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Grankullas stadsdirek­tör Christoffe­r Masar räknar med en lugnare tillväxt framöver.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Grankullas stadsdirek­tör Christoffe­r Masar räknar med en lugnare tillväxt framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland