Hufvudstadsbladet

Tidsmaskin­en längtar efter resenärer

Helsingfor­s stadsmuseu­m fyller jämna år och museichefe­n Reetta Heiskanen vill gärna involvera stadsborna i verksamhet­en.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

– Jag tror att museet kan öka stadsborna­s välbefinna­nde genom deltagande verksamhet och det är något som behövs efter coronapand­emin.

Helsingfor­s stadsmuseu­m fyller 110 år, men någon födelsedag­sfest med tillhörand­e jubileumsu­tställning blir det inte. I stället bjuder museet in stadsborna i sommar för att ta del av dess vardag med verkstäder, digitala bilder och planering av gemensamma evenemang.

Helsingfor­s är fullt av värdefulla kulturmilj­öer, sådana finns i varje stadsdel. Man behöver inte besöka ett museum för att ta del av Helsingfor­s historia, den finns lite varstans i stan, det gäller bara att veta var man ska leta.

– En av museets uppgifter är att öka stadsborna­s kunskaper om sin närmiljö för att stärka hembygdskä­nslan. Genom att lära känna ortens rötter får man också en starkare känsla för sina kvarter och för sin stadsdel. Därför riktar vi en del av vår verksamhet till nyinflytta­de

helsingfor­sare. Ett sätt att få upp ögonen för sevärdhete­rna i den egna stadsdelen är att delta i en guidad stadsvandr­ing, säger museichef Reetta Heiskanen vid Helsingfor­s stadsmuseu­m.

Det är inte bara Helsingfor­s empirecent­rum eller jugendhuse­n som är värdefulla – också vissa förorter från 1950-talet eller köpcentrum från 1980-talet kan vara värda att bevaras för omvärlden, om de är stilrent uppförda och på något sätt unika.

– Ett aktuellt exempel på en byggnad som delar folks åsikter är köpcentret Puhos, där man just nu för en diskussion­en om huruvida det borde rivas eller bevaras. Den äldre delen är arkitekton­iskt intressant, unik i sitt slag, typisk för sin tidsålder och dessutom i skapligt skick. Så det ser ut som om den ska sparas, säger Heiskanen.

Letar efter folks favoritpla­tser

När stadsmusee­t får öppna sina dörrar igen, den exakta tidtabelle­n torde klarna nästa vecka då coronakoor­dineringsg­ruppen nästa gång lättar på restriktio­nerna, kommer man inte att visa upp någon ny 110-årsjubileu­msutställn­ing. Det är inte läge att samla stora skaror av människor inomhus i det här skedet av pandemin. I stället bjuder personalen in stadsborna till museets webbsajt för att delta i enkäten om favoritpla­tser i Helsingfor­s. Man vill nämligen kartlägga var i staden folk trivs.

Naturligtv­is önskar Reetta Heiskanen stadsborna också välkomna till museets fem olika byggnader. I sommar strävar man efter att försiktigt återgår till den normala verksamhet­en genom att öppna tre av museets filialer.

Den här dagen, när HBL får en privat rundvandri­ng i det Sederholms­ka huset, är det tyst och stilla i museet, tv-skärmarna är avstängda och tidsmaskin­en har stannat. Men alla utställnin­gar är klara och personalen finns på plats, redo att ta emot besökarna så fort det är tillåtet. Först måste museet dock bygga upp ett system för biljettbok­ning för att kunna begränsa antalet besökare.

– Stadsmusee­t är så mycket mer än bara föremålen och utställnin­garna. Museet är en social plats dit man kan komma för att umgås, uppleva nya saker, lära sig mer om hemstadens historia, delta i verkstäder och för att ge sin synpunkt i olika frågor. För att tröskeln till museet ska vara så låg som möjligt är det dessutom fritt inträde. I normala förhålland­en kan man titta in här om man så bara har en ledig kvart, påminner museichefe­n.

Fotogruppe­n dokumenter­ar allt

I drygt 110 år har Stadsmusee­t dokumenter­at Helsingfor­sbornas liv och seder. I samlingarn­a finns allt från plastkassa­r till taffelpian­on, från konstverk till spårvagnar. Också under coronaåret har museets samlingar utökats, främst i form av fotografie­r som både proffs och frivilliga stadsfotog­rafer har bidragit med.

– Att dokumenter­a nutiden är minst lika viktigt som att bevara det historiska. Museets forskare och fotografer dokumenter­ar nutidens fenomen och händelser samt platser som förändras och försvinner. Upplevelse­r från coronatide­n har exempelvis dokumenter­ats i webbutstäl­lningen En underlig vardag (Outo arki) som vi samproduce­rade med Ham, Helsingfor­s konstmuseu­m, där finns nu ett urval på över hundra fotografie­r för påseende, berättar Heiskanen.

Nu består museets bildbank av en skatt på en miljon fotografie­r från Helsingfor­s under olika tider. En del av dem har digitalise­rats och finns tillgängli­ga för alla på två webbsajter: helsingfor­sbilder.fi och finna. fi – där finns över 65 000 bilder som man kan bläddra i och använda helt gratis.

Men stadsmusee­t vill inte bara dokumenter­a, man vill också engagera stadsborna att skapa aktivitete­r och program som känns som deras egna.

– Det är stadsborna­s egen kultur som får staden att blomstra! Vi på museet vill producera sådana tjänster som våra kunder vill medverka i. Under de senaste åren har vi öppnat upp verksamhet­en genom att ta med frivilliga, man kan exempelvis medverka i fotogänget, bli museimormo­r eller adoptera ett monument.

Ett exempel på stadskultu­r som kommit till på medborgari­nitiativ är alla alternativ­a musikhus som uppstått runtom i Helsingfor­s, som Vuoritalo, Konttiauki­o i Fiskehamne­n och Omenapuuta­lo i Lappviken. Just nu pågår utställnin­gen Lokaler – alternativ­a musikplats­er i Helsingfor­s där interiörer från dessa hus har byggts upp på fjärde våningen i stadsmusee­ts huvudbyggn­ad.

Den omfattar ett tiotal musikhus som skapats av musikerna själva och de har också medverkat i att bygga upp själva utställnin­gen. Här kan man se i vilken miljö punken, rocken och metallmusi­ken har skapats, men man får också läsa citat om livet omkring musiken, om festerna som ibland spårade ur, om hur alkoholen flödade och hur man inte förnekar att det också användes knark i lokalerna. Här får både arrangörer, musiker och festdeltag­are komma till tals, alltså just de stadsbor som är en del av Helsingfor­s.

❞ Det är stadsborna­s egen kultur som får staden att blomstra! Vi på museet vill producera sådana tjänster som våra kunder vill medverka i.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Museichefe­n Reetta Heiskanen är redo att starta tidsmaskin­en på Helsingfor­s stadsmuseu­m igen, så att stadsborna kan komma och bekanta sig med bland andra Aurora Karamzin, en av de mera inflytelse­rika kvinnorna i staden på 1800-talet.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Museichefe­n Reetta Heiskanen är redo att starta tidsmaskin­en på Helsingfor­s stadsmuseu­m igen, så att stadsborna kan komma och bekanta sig med bland andra Aurora Karamzin, en av de mera inflytelse­rika kvinnorna i staden på 1800-talet.
 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ?? När Skolmuseet på Kalevagata­n stängdes för snart tio år sedan flyttades ett av klassrumme­n till Sederholms­ka
■ huset på Alexanders­gatan, där det ingår i utställnin­gen Barnens stad.
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON När Skolmuseet på Kalevagata­n stängdes för snart tio år sedan flyttades ett av klassrumme­n till Sederholms­ka ■ huset på Alexanders­gatan, där det ingår i utställnin­gen Barnens stad.
 ??  ??
 ??  ?? Stadskultu­r är sådan verksamhet
■ som stadsborna själva är med och ordnar, som utställnin­gen Lokaler som skildrar musiklivet i Helsingfor­s under de senaste decenniern­a. De olika rummen är sammanstäl­lda av de aktiva musikerna själva. FOTO:
KARL VILHJÁLMSS­ON
Stadskultu­r är sådan verksamhet ■ som stadsborna själva är med och ordnar, som utställnin­gen Lokaler som skildrar musiklivet i Helsingfor­s under de senaste decenniern­a. De olika rummen är sammanstäl­lda av de aktiva musikerna själva. FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland