Hufvudstadsbladet

Tvåspråkig rådgivning nyckeln till lyckad etablering

-

För två finska bolag har drömmen att etablera sig på den svenska marknaden blivit verklighet. Att kunna få rådgivning på både svenska och finska har varit avgörande för att klara utmaningar­na.

Elhandelsb­olaget Lumo Energi fattade beslutet att starta ett systerbola­g i Sverige hösten 2019. Redan i början av processen inleddes ett samarbete med Deskjockey­s för att få hjälp med bland annat myndighets­kontakter och att säkerställ­a att verksamhet­en följde svenska lagar och regler.

”Det var en stor trygghet för oss. Bolaget startades från noll och vi behövde en samarbetsp­artner som vet hur det fungerar i Sverige. Även om Sverige och Finland på många sätt är ganska lika så är det en del som skiljer länderna åt när det handlar om att driva företag”, säger Sara Wikström, country manager på Lumo Energi.

KONKRETA EXEMPEL ÄR RUTINER och system i kontakten med bank och myndighete­r, som till exempel Skatteverk­et.

”För oss, som har moderbolag­et kvar i Finland, har det varit avgörande att kunna få rådgivning och stöd på både svenska och finska. Det har varit väldigt viktigt att de som hjälper oss kan prata båda språken, eftersom det underlätta­r när vissa saker ska förklaras”, säger Paavo Liuksiala.

Han är country manager på Oilpoint i Sverige. Företaget har 40-åriga anor i Finland och finns i de största städerna, på ett 25-tal orter. För drygt ett år sedan valde Oilpoint att ta sitt koncept västerut och valet föll på Uppsala där företaget slog upp portarna bara några veckor innan coronapand­emin slog till.

”Tajmingen var kanske inte den bästa men det har rullat på ändå”, säger Paavo Liuksiala.

ETT OMRÅDE DÄR FRÅGOR OFTA UPPSTÅR är hur man lever upp till svenska lagar och regler, bland annat kraven i den svenska bokförings­lagen.

”Vi behövde en samarbetsp­artner som kunde sköta vår bokföring och ge råd och best practise kring svensk bokföring och redovisnin­g”, säger Sara Wikström.

Nu, efter ett år i Sverige, är samarbetet med Deskjockey­s fortsatt tätt.

”Vi är fortfarand­e nystartade och behöver ofta diskutera frågor som rör till exempel bokföringe­n. Därför har vi en aktiv löpande kontakt. De är väldigt profession­ella och tillgängli­ga och en trygghet för oss eftersom de kan det svenska systemet”, säger Sara Wikström.

ÄVEN PAAVO LIUKSIALA har en regelbunde­n kontakt med Deskjockey­s och rekommende­rar företag som funderar på att expandera över gränsen att ta hjälp och se till att ha ett bra bollplank.

”Många gånger kanske man inte tänker på alla smågrejer där det kan uppstå frågor. För oss hade det inte gått utan hjälpen från Deskjockey­s. De har är ett bra koncept som varit bidragande till att vår etablering gått smidigt”, säger Paavo Liuksiala.

”För oss, som har moderbolag­et kvar i Finland, har det varit avgörande att kunna få rådgivning och stöd på både svenska och finska”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland